Вересневі "колядники": як франківські депутати піарилися на Дні знань

Фото: Вересневі "колядники": як франківські депутати піарилися на Дні знань

Святкові урочистості на День знань традиційно стають майданчиком для піару депутатів. Особливо це помітно за рік до місцевих виборів.

Постояти в першій лінії поряд із керівництвом освітнього закладу, узяти вітальне слово чи, ще краще, пообіцяти щось як подарунок для школи з бюджету перед натовпом батьків та учнів – ці, здавалося б, "совкові" методи, додані до сценарію святкування початку навчального року, деякі депутати досі вважають за дієві. Прикладом є міські й обласні обранці громади з Франківщини, які своєю присутністю вирішили доповнити святкові програми відкриття 2019-2020 навчального року. 

Хоча в Законі України "Про освіту" йдеться про невтручання політичних партій в освітній процес, політики ігнорують цю вимогу. 

Рух ЧЕСНО промоніторив, хто з франківських депутатів засвітився на Дні знань і що обіцяв дітям та їхнім батькам. 

Депутат-"свободівець" Івано-Франківської міської ради Андрій Грималюк на свято першого дзвоника завітав до школи №2 у своєму окрузі, де здійснює депутатський прийом. У Facebook він похизувався, що "наколядував" для школярів нові стільці, освітлення та реконструкцію спортивної кімнати. 

Його колега-депутат, очільник фракції УКРОП у міській раді Володимир Олійник у коментарях під дописом попросив "наколядувати" й на решту шкіл міста, на що Грималюк відбувся жартом. 

У ЗОШ №24, де приймає громадян, побував на святі першого дзвоника депутат від ВО "Свобода" Андрій Строїч. Фото він виклав у Facebook. У цьому ж навчальному закладі засвітився й депутат-"свободівець" Івано-Франківської обласної ради Ігор Дебенко. Як видно зі світлин, обоє депутатів виступили з вітальним словом. 

 

Як почесний гість відвідав ЗОШ №25 у своєму окрузі "свободівець" Михайло Королик, депутат Івано-Франківської обласної ради. У коментарі Руху ЧЕСНО він сказав, що навчався в цій школі й не бачить нічого поганого в тому, щоб завітати на святкову лінійку. Запевнив, що в мікрофон жодних обіцянок не давав. 


Фото з Facebook-сторінки ГО "Команда Марцінківа"

Утім, закон у День знань порушують не лише депутати. На святкових фото можна побачити й священиків. Нагадаємо, що залучення релігійних представників до освітнього процесу суперечить статті 35 Конституції, у якій зазначено, що школа відокремлена від церкви. 

У своїй рідній школі №15, що теж розташована в межах виборчого округу депутата, мав слово "укропівець" Віталій Мерінов. Він висловив подяку педагогам закладу, дав напутні настанови школярам і не забув публічно повідомити, що пообіцяв сприяти в добудові ще одного корпусу, адже, за словами Мерінова, навчальний заклад перевантажений учнями. 

В оригінальності піару на День знань вирізнився "свободівець" Олег Капустяк. Він вирішив вийти за межі шкільних воріт і від свого імені організував для всіх франківців "українську дискотеку". Захід відбувся на Європейській площі.

Про цю подію поширювали афіші в мережі, а на сторінці ГО "Команда Марцінківа" (громадська організація, названа на честь міського голови Івано-Франківська; під її брендом до Верховної Ради балотувалися двоє депутатів-"свободівців", – прим. авт.) завантажили відео самого дійства. На ньому можна побачити натовп, що танцює, і партійний брендвол "Свободи", де фотографується й сам депутат з відвідувачами. 

 

До речі, на офіційному сайті Івано-Франківська у щотижневому плані заходів, організованих виконавчим комітетом міськради, відповідальним за "українську дискотеку" в тому самому місці й у той же час, що й захід від Капустяка, зазначено Департамент культури міської ради. 

Відповідальність комунальної структури за проведення заходу, який мав на меті піар депутатки-"свободівки" Оксани Савчук, під час парламентської виборчої кампанії також фіксував Рух ЧЕСНО. 

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. Зі світлинами можна ознайомитися в нашому "Альбомі для різної жесті" у Facebook. Якщо ви бачили або самі отримали дарунки від депутатів, надсилайте нам фото через особисті повідомлення на нашій сторінці у Facebook.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]