Урок "Соціальної справедливості": $34 000 на Facebook-рекламу та нуль у звітах

Фото: Урок "Соціальної справедливості": $34 000 на Facebook-рекламу та нуль у звітах

З офіційної сторінки партії Алли Шлапак "Соціальна справедливість" за рекламу у Facebook заплатили 34,1 тисячі доларів, або майже 900 тисяч гривень. Цих витрат немає ані в поточних, ані у виборчих фінзвітах партії. Рух ЧЕСНО намагався з'ясувати, чи мала політсила гроші на рекламу в соцмережі.

У серпні депутатка Київради Алла Шлапак (фракція "Єдність") пообіцяла Руху ЧЕСНО, що видатки "Соціальної справедливості" на Facebook-рекламу будуть у поточних фінансових звітах партії. Але їх там немає.

Навіть у рекордному за витратами другому кварталі 2019 року така стаття видатків відсутня. Тоді 4,38 мільйона (а це більшість того, що у звіті класифікували як "матеріальні витрати") отримала ЦВК як застави за реєстрацію виборчого списку партії та кандидатів-мажоритарників. Ще 305,5 тисячі заплатили за оренду приміщень. А решту 57,3 тисячі витратили на охорону, зв'язок та інше, не пов'язане з рекламою в соцмережах.

З 1 до 21 липня на Facebook-рекламу в "Соціальній справедливості" виділили щонайменше 20 тисяч доларів. Згідно з даними бібліотеки реклами Facebook, з 1 червня до 21 липня з офіційної партійної сторінки на рекламу витратили понад 34 тисячі доларів.

Рух ЧЕСНО звертався до партії з проханням пояснити, як фінансували Facebook-рекламу, але там на запит не відреагували.

Під час парламентської виборчої кампанії партія також розміщувала рекламу в YouTube.

"Соціальна справедливість" – не єдина партія, яка не задекларувала витрат на Facebook-рекламу. Схожа проблема є у "Слуги народу", ВО "Батьківщина" та "Європейської солідарності".

А партія "Сила людей" спромоглася відкрити рахунок виборчого фонду лише в останній день агітації – 19 липня. Хоча за період парламентської кампанії вона не витратила звідти жодної копійки, а її кандидат у Президенти України знявся з виборів, реклами у Facebook розмістили на 1,2 тисячі доларів.

Нещодавно Рух ЧЕСНО перевірив опубліковані звіти виборчих фондів кандидатів у нардепи та підрахував, скільки грошей політики витратили на концерти зірок естради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]