"ДТЕК" Ахметова неофіційно фінансувала перемогу депутатки Гриб

Фото: "ДТЕК" Ахметова неофіційно фінансувала перемогу депутатки Гриб

Під час парламентської кампанії 2019 року компанія "ДТЕК" Ріната Ахметова фінансувала заходи, які кандидатка в нардепи Вікторія Гриб зі 105-го виборчого округу використовувала як власну політичну агітацію.

Так, у липні цього року в місті Щастя на Луганщині відбувся концерт Віталія Козловського. Організатори позиціонували його як подію за підтримки кандидатки в депутати ВРУ Вікторії Гриб. Під час самого виступу виконавець співав на тлі банера з її прізвищем і портретом. 

Звіт Вікторії Гриб на сайті ЦВК не доступний, однак там розміщено протокол про перевірку фінансової звітності кандидатів зі 105-го округу, відповідно до якого Гриб витратила на свою виборчу кампанію лише 10 тисяч гривень. Це її власні кошті, однак куди саме вона їх спрямувала, з'ясувати неможливо, оскільки протокол ОВК 105-го округу не містить детальних даних щодо видатків кандидатів. 

В інтерв'ю виданню "Главком" про свою перемогу на виборах Гриб казала так:

"З 2013 року я займалася соціальними проектами "ДТЕК" тут, у Щасті. Ми працювали з людьми, коли були зруйновані будинки, коли їм потрібно було вікна вставляти. Те, що ми робили, не було пов'язане з виборами, але я не прийшла нізвідки і сказала: "Оберіть мене". Це довіра, яка формувалася роками".

У тому самому інтерв'ю Гриб повідомила, що компанія "ДТЕК" виділила 2,4 млн грн на встановлення лічильників, 1,5 млн на будівництво баскетбольного майданчика. А ще 20 тисяч доларів дала на концерт Віталія Козловського. Мовляв, усі ці витрати були заплановані ще минулого року. 

Напередодні виборів Гриб працювала керівницею напряму зі сталого розвитку в компанії "ДТЕК Енерго" та мешкала в селі Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району.

Отже, або "ДТЕК" неофіційно заплатила за агітацію Гриб, або ж вона використала соціальні ініціативи свого працедавця з метою власного піару як кандидатки.

Також незадовго до виборів у Щасті за підтримки "ДТЕК"/Вікторії Гриб відкривали нові дитячі майданчики, дарували школі підручники, організовували спортивні змагання й розписування стін тощо. Розмежувати всі ці заходи на соціальні від "ДТЕК" і передвиборчі від Вікторії Гриб фактично неможливо, адже навіть коли чітко зрозуміло, що фінансування було з боку "ДТЕК", відкривала об'єкти саме Гриб, і робила вона це водночас і як представниця компанії, і як кандидатка.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував ТОП-20 кандидатів, які під час парламентської кампанії витратили найбільше грошей. Лише троє з них потрапили до Верховної Ради. Водночас ми порахували нардепів, чиї виборчі фонди були найменшими.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]