За шість років Аваков лише 3 рази з 32-х прийшов на профільний комітет

Фото: За шість років Аваков лише 3 рази з 32-х прийшов на профільний комітет

Арсен Аваков – рекордсмен з-поміж усіх міністрів внутрішніх справ незалежної України за тривалістю перебування на посаді. Але за ці більш ніж шість років очільник МВС лише тричі особисто відвідав засідання Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності, хоча запрошували Авакова аж 32 рази. Про це йдеться у відповіді секретаріату комітету на запит Руху ЧЕСНО.

Згідно з Конституцією України, Кабінет міністрів підконтрольний та підзвітний Верховній Раді (стаття 113), а парламент, своєю чергою, контролює діяльність уряду (стаття 85). Ці норми, звісно, стосуються не лише Кабміну в цілому, а й кожного міністра окремо в тому числі Авакова.

Підзвітність і підконтрольність міністра внутрішніх справ Верховній Раді, зокрема, означають, що він повинен відвідувати засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності, на які його запрошують. Проте, як свідчить відповідь секретаріату комітету, Аваков проігнорував 91% таких запрошень. Один із яскравих прикладів - засідання правоохоронного комітету ВРУ 8-го скликання 16 березня 2016 року, уривок стенограми котрого наведений нижче:

 

Загалом протягом каденції Верховної Ради 8-го скликання (2014-2019) Арсена Авакова запрошували на засідання профільного комітету 29 разів, однак особисто він був присутнім лише тричі:

За інформацією ЗМІ, під час президентських виборів 2019 року Аваков публічно допомагав команді Зеленського та реагував на скарги “ЗеКоманди” щодо прослуховування й стеження.

Як писало у вересні 2019-го видання theБабель, тодішній керівник офісу Зеленського Андрій Богдан натякнув, що з Аваковим домовилися під час президентських виборів: “[Він] не допустив фальсифікацій. У нас є за і проти, є громадська думка, але ми завжди додержуємо свого слова”.

Від початку роботи Верховної Ради 9-го скликання Авакова на засідання правоохоронного комітету запрошували двічі:

  • 11 грудня 2019 року (результати досудових розслідувань кримінальних проваджень щодо пожеж в Одесі)

  • 19 лютого 2020 року (розгляд проекту змін до закону "Про Національну поліцію" щодо врегулювання питання з виплати одноразової грошової допомоги працівникам міліції).

Водночас у відповіді секретаріат Комітету з питань правоохоронної діяльності зазначає, що на багатьох засіданнях був присутній заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко або інші представники МВС.

Нагадаємо, 1 червня Комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності провів позачергове закрите засідання, на якому, зокрема, депутати з’ясовували обставини ймовірного вчинення злочинів співробітниками Кагарлицького райвідділу поліції на Київщині, перестрілки в Броварах та низки інших гучних кримінальних правопорушень.

На засідання, зокрема, запросили керівництво Національної поліції України та Державного бюро розслідувань. Наразі в.о. керівника ДБР є ексочільник Служби безпеки України на Харківщині Олександр Соколов, а першим заступником – Олександр Бабіков, відомий тим, що був адвокатом Віктора Януковича. Нацполіцію з вересня 2019 року очолює Ігор Клименко

Представників Міністерства внутрішніх справ України на засідання комітету не запросили.

Читайте також: Рішення про відставку Авакова на засіданні правоохоронного комітету не розглядали

Зараз головою правоохоронного комітету є Денис Монастирський (фракція Слуга народу), колишній помічник Антона Геращенка

У п'ятницю, 5 червня, Арсена Авакова чекають у Верховній Раді на годині запитань до уряду. 

Водночас, у Верховній Раді розпочали збір підписів нардепів за проект постанови про відставку Авакова. Станом на середу, 3 червня, вже зібрали понад 50 підписів депутатів від фракцій Голос”, “Слуга народу” та представниці Європейської солідарностіЯни Зінкевич.

 

Також нагадаємо, що президент Володимир Зеленський указом від 1 червня змінив склад Національної ради з питань антикорупційної політики, зокрема виключив з неї голову правління “Центру протидії корупції” Віталія Шабуніна та включив очільника МВС Арсена Авакова, керівника Офісу президента Андрія Єрмака, голову СБУ Івана Баканова та генпрокурорку Ірину Венедіктову.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО моніторить роботу правоохоронного й регламентного комітетів Верховної Ради. Засідання комітетів ми висвітлюємо у форматі твітер-трансляцій, а також у фейсбуці.

Наш телеграм-канал про роботу Верховної Ради: https://t.me/chesno_rada.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]