У партії “Блок Кернеса – Успішний Харків” з’явилися перші донори (Оновлено)

Фото: У партії “Блок Кернеса – Успішний Харків” з’явилися перші донори (Оновлено)

У лютому-березні 2020 року “Блоку Кернеса” пожертвували майже 249 тис. грн. Усі внескодавці – непублічні особи. Майже всі кошти партія витратила на оренду приміщення, його обслуговування та патентування товарного знака.

Рух ЧЕСНО проаналізував поданий до НАЗК фінансовий звіт “Блоку Кернеса” за перший квартал 2020 року та дізнався, хто став першими донорами партії, з якою мер Харкова планує йти на місцеві вибори.

 

Партія “Блок Кернеса – Успішний Харків” до 17 жовтня 2019 року мала назву “Унітарна європейська Україна”. Примітно, що в Україні кожна друга партія хоч раз за своє існування змінювала назву. Найчастіше це роблять перед виборами.

Відомостей про участь “Унітарної європейської України” в політичному житті чи про її статутну діяльність немає. Зареєстровано партію у квітні 2016 року. Її керівником тоді став Олександр Кудін. Особа з аналогічними ПІБ була помічником нардепа Івана Зайця у ВРУ 4-го та 6-го скликань.

Протягом 2016-2019 років ця партія подавала до НАЗК порожні звіти про свій фінансовий та майновий стан. Однак у лютому-березні 2020 року в уже перейменованої на “Блок Кернеса – Успішний Харків” політсили з’явилися перші внескодавці та витрати. 10 червня стало відомо, що очільник Харкова Геннадій Кернес має намір іти на місцеві вибори-2020 саме від цієї політичної сили.

Отже, хто ж став першими донорами іменної партії мера Харкова? Загалом упродовж лютого-березня 2020 року на її офіційний рахунок надійшло майже 249 тис. грн. Усі ці кошти переказали 6 фізосіб.

Перший внесок на користь політсили зробив Вячеслав Орлов, який є керівником “Блоку Кернеса” з 17 жовтня 2019 року, тобто від моменту перейменування партії. Він пожертвував 36 тис. грн.

 

Зі звіту партії “Блок Кернеса – Успішний Харків” за І кв. 2020 р.

 

Хто такий Орлов, намагалися з’ясувати представники видання Kharkiv Today. Однак знайти його не вдалося ані за адресою, за якою зареєстровано партію (вул. Короленка, буд. 12), ані за контактними номерами телефонів.

Лілія Шатохіна, яка пожертвувала партії 43 тис. грн, є фізичною особою – підприємницею. Основний вид її діяльності – надання послуг перукарням та салонам краси. Вона теж є непублічною особою, й у відкритому доступі інформації про неї немає.

Галина Сторожко внесла на рахунок партії “Блок Кернеса” 41,5 тис. грн. Раніше особа з такими самими ПІБ теж була ФОПом і працювала у сфері роздрібної торгівлі. Адресою реєстрації її бізнесу було місто Сімферополь.

Катерина Новікова, котра переказала на рахунок політсили 42 тис. грн, є власницею ТОВ “ПВХ-Кобальт”. На такі самі ПІБ зареєстровано ФОПа в місті Красноперекопськ Автономної Республіки Крим. Основний вид діяльності – роздрібна торгівля.

Після додаткової перевірки встановлено, що інша тезка, яка отримувала стипендію в НЮУ ім. Ярослава Мудрого (м. Харків) та працює секретаркою судових засідань у Господарському суді Донецької області (зараз базується в Харкові),  не була донором партії (Оновлено).

Донорка Алла Пінчук, яка дала партії майже 43,4 тис. грн, теж є ФОПом. Основний вид її діяльності – ремонт і технічне обслуговування металевих виробів.

А хто така й де працює Олена Голик, котра внесла на користь партії 43 тис. грн, достеменно не відомо – у відкритих реєстрах її ПІБ відсутнє.

Непублічність внескодавців партії “Блок Кернеса” та майже однакові суми внесків можуть свідчити про те, що для внесення коштів залучили підставних осіб. Зазвичай це роблять задля того, аби приховати імена справжніх донорів політичних сил.

 

“Досить логічним є питання, як люди без очевидного політичного минулого взагалі дізналися про існування такої партії та реквізити її банківських рахунків. Сайту партія не має, сторінка у Facebook з’явилася лише наприкінці березня. Жодного публічного заклику профінансувати партію знайти не вдалося. Дуже ймовірно, що це не внески від прихильників, а централізоване й узгоджене заведення коштів на покриття базових витрат новоствореної партії. Це стає ще більш очевидним, якщо звернути увагу на те, що майже всі внесені кошти витрачали щонайбільше наступного дня після їх надходження”, – каже аналітик з партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

 

Станом на кінець березня 2020 року майже всі 249 тис. грн, пожертвувані “Блоку Кернеса”, було витрачено. Найбільшу суму (86 тис. грн) спрямували на “оформлення та подання заявки на знак”. Одержувачем цих коштів стала фірма, яка працює з патентами. Ймовірно, це була оплата за патентування логотипа партії.

70 тис. грн “Блок Кернеса” витратив на оренду нежитлового приміщення за адресою: м. 

Харків, вул. Скрипника, буд. 4. Найімовірніше, це приміщення використовували як офіс партії. Його власником є ТОВ “Веберз”, зареєстроване на вул. Квітки-Основ’яненка, 7. Це сусідній з будівлею Харківської міськради будинок.

42,1 тис. грн політсила заплатила за комунальні послуги все тому ж ТОВ “Веберз”.

У 41,2 тис. грн обійшлася “Блоку Кернеса” фізична та пультова охорона приміщення. Ці послуги партії надавало ТОВ “ОК “Фрегат”.

А решту коштів витратили на оплату послуг доступу до інтернету, телефонного зв’язку (теж ТОВ “Веберз”) та банківське обслуговування.

Примітно й те, що у “Блоку Кернеса” є 12 обласних та 2 міські парторганізації, однак статусу юрособи вони не мають, тому фінансові звіти до НАЗК не подавали. Звіти про кошти та майно за другий квартал 2020 року партії повинні подати в серпні. Лише тоді ми зможемо дізнатися, хто пожертвував гроші “Блоку Кернеса” та на що їх витратили протягом квітня-червня 2020 року.

Раніше Рух ЧЕСНО писав, що Харківська міськрада просила в нас 36 тис. грн за документи, опубліковані на її офіційному сайті. Також на нашому сайті можна прочитати матеріал про відвідування депутатами Харківської міськради засідань сесій та комісій протягом 2016-2019 років. Рух ЧЕСНО опублікував матеріал про донорів і внески на користь партійних осередків Івано-Франківщини.

 

Фото на кавері: Kharkiv Today


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]