Порушення на виборах: скільки платили за голос та як “рахували”

Фото: Порушення на виборах: скільки платили за голос та як “рахували”

Голос на цих виборах у схемі підкупу міг коштувати від 200 до понад 1500 грн. Найвищі розцінки зафіксували на Київщині.

На Сумщині частина громади, яка не визнавала входження населеного пункту до новоствореної ОТГ, організувала власну дільницю. Там встигло проглосувати майже 400 виборців.

Під час підрахунку голосів у столиці було виявлено, як завищували кількість голосів за партію “Перемога Пальчевського”, якій, за попередніми підрахунками, забракло менше відсотка, щоб потрапити до Київради. А у Дніпрі членкиня комісії ручкою щось проставляла у бюлетенях, і це зафіксували на відео.

Результати виборів мають оголосити 6 листопада. До оголошення результатів Рух ЧЕСНО зробив підбірку найбільш гучних порушень, які мали місце в період агітації, у день голосування та під час підрахунку голосів.

Порушення до дня виборів

Правоохоронці за кілька днів до голосування повідомили, що один із кандидатів скуповує голоси киян. Як повідомляли ЗМІ, купити голос пропонували за 1000 грн, і це робили представники партії “Єдність Олександра Омельченка”.

Фото: Нацполіція

На Житомирщині затримали та оголосили підозру жінці, яка з липня збирала в області групи виборців, які 25 жовтня мали проголосувати за вказаного організаторами кандидата у Києві. В день голосування до столиці приїхали два автобуси з жителями Житомирщини, у так званих виборців жінка зібрала копії паспортів та вирушила з ними до столиці двома автобусами. Після голосування за “потрібного кандидата” та політичну силу тим, хто проголосував, обіцяли виплати по 1000 гривень.

Що стосується Київщини, то тут розцінки могли бути навіть вищими, ніж у столиці. В Ірпені за голос могли платити понад 1500 грн. Про це повідомили в МВС. У цьому місті один з викладачів, як повідомляє поліція, скуповував голоси студентів Університету державної фіскальної служби.

А в сусідній Бучі виявили, що у квартирі депутатки прописалися 26 людей.

На Херсонщині Служба безпеки України виявила схему зі штучної зміни адрес проживання напередодні місцевих виборів. У Бехтерській ОТГ змінило виборчу адресу 200 людей. Організаторці сітки оголосили підозру. 

Тут треба додати, що на цих виборах можна було онлайн змінити місце голосування, і не обов’язково було надавати підтвердження того, що виборець мешкає саме за адресою, де хоче проголосувати. Суттєва кількість таких виборців могла впливати не просто на результат, а й на те, хто подолає п’ятивідсотковий бар’єр. 

День голосування

На Сумщині у Конотопському районі частина громади, яка не визнає факт входження до Потапівської ОТГ, відкрила свою дільницю, де були окремо надруковані бюлетені. Явка на справжній дільниці була суттєво нижчою, оскільки на фейковій дільниці встигли проголосувати майже 400 осіб. Прокуратура повідомила про підозру громадянину, який присвоїв функції голови ДВК на цій фейковій дільниці.

На Київщині поліція затримала групу осіб, які прямували до села Гатне, щоб там проголосувати. За підтримку конкретного кандидата затриманим, як повідомляють правоохоронці, обіцяли 500 грн.

Гатне — не єдиний населений пункт Київщини, де могли скуповувати голоси. 

У Бучі кандидатці від “Свободи” вдалося записати інтерв’ю із жінкою, яка зізналася, що за голос їй платили 200 грн. Зокрема просили голосувати і за кандидата в мери Анатолія Федорука (“Слуга народу”).

Про те, що відбувся підкуп, довіреній особі партії “Свобода” на дільниці розповіла спостерігачка від “Сильної України”.

“Спостерігачка від “Сильної України” сказала нашій довіреній особі у день виборів, що її сусідка бідкалася, що їй мало заплатили за голос. З’ясувалося, що платили від 200 до 500 грн — залежало від соцстатусу людини, чи можна було зманіпулювати і не дати всіх грошей. Жінка, до якої ми приїхали, зізналася, що їй дали лише 200. Вона назвала ім'я Валентини Спицької. Своєї сусідки. Окрім Спицької, як твердить жінка, цим займалася ще одна особа, чия родичка працює в бучанському ЖЕКу — Євгенія Ткачук. Ми одразу написали заяву в поліцію і надали відео”, — розповідає Руху ЧЕСНО кандидатка від “Свободи” Олена Жежера.

25 жовтня, прийшовши на виборчі дільниці, мешканці Винників, що біля Львова, виявили непоодинокі випадки, коли невідомі люди були зареєстровані як виборці за їхніми адресами.

В Херсоні секретар дільничної виборчої комісії забороняла журналістові знімати, посилаючись на Виборчий кодекс. Випадки, коли забороняли зйомку, непоодинокі.

У Хмельницькому Рух ЧЕСНО зафіксував роздачу масок з ручкою та листівкою з проханням зробити свій надійний вибір та підписом: “Кізляр О. О.”. З таким прізвищем та ініціалами балотувались батько та син. 

Журналісти Руху ЧЕСНО зафіксували у день голосування розміщення на одній з виборчих дільниць у Луцьку стенду благодійного фонду Ігоря Палиці “Тільки разом”. Ігор Палиця — народний депутат по 22-му округу (Луцьк, йшов до Луцькради та Волиньради під № 1).

Загалом у день голосування, як і в день тиші, який йому передував, по всій території України була розміщена прихована політична реклама. Окрім зовнішньої реклами, політична реклама у день виборів та в день тиші була і в Facebook.

Підрахунок

В Ірпені під час підрахунку голосів працівники поліції застосували силу до кандидата від “Голосу” та протиправно видалили його з дільниці.

Ось повне відео того, як це відбувалося. Кандидат спокійно стояв і нікому не перешкоджав.

Згодом кандидат Ярослав Храпський оприлюднив рішення суду, де йдеться про те, що він не вчиняв на дільниці протиправні дії, тож інкримінувати йому адміністративне правопорушення не можна.

“Але ж ви розумієте, що тепер, аби довести протиправність дій правоохоронців та голови ДВК, яка дала команду мене вивести — це вже треба буде не три дні. Це все має встановлюватися не у рамках виборчого процесу і може затягнутися на півроку-рік”, — розповідає Храпський Руху ЧЕСНО.

Під час перерахунку голосів на виборах депутатів до Київради з’ясувалося, що на одній з дільниць у Пальчевського їх було 40, а не 80. Для “Перемоги Пальчевського” у Києві на вагу кожен голос, бо політична сила опинилася на межі прохідного бар’єру.

У Дніпрі зафільмували на відео, як членкиня районної ТВК під час перерахунку ручкою проставляла позначки у бюлетенях за кандидата в мери Дніпра.

Дізнавшись про відеозапис і отримавши записку від колеги, героїня відео — членкиня виборчої комісії Чебакова — поскаржилася на погане самопочуття, і її забрала швидка. Далі на комісії зник кворум і, як твердять самовидці, бюлетені залишили без належного нагляду.

Крім того, 26 жовтня у Дніпрі невідомі намагалися викрасти бюлетені. Близько 04:00 до поліції надійшло повідомлення, що на проспекті Дмитра Яворницького під час перевезення виборчої документації невідомі заволоділи бюлетенями з результатами голосування. Один зі зловмисників вихопив у представника виборчої комісії мішок з бюлетенями та став тікати.

Правоохоронці почали переслідувати втікача, після чого чоловік кинув мішок та втік. Поліцейські повернули представнику комісії викрадене без пошкоджень.

За вказаним фактом слідчі Шевченківського відділення поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 3 ст. 158-1 Кримінального кодексу України (незаконне використання виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, голосування виборцем, учасником референдуму більше одного разу, викрадення, пошкодження, приховування або знищення виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі). Триває слідство.

На Львівщині вдалося виявити низку випадків, коли члени ДВК мали з собою печатки і проставляли штампи на засіданнях ТВК, що категорично заборонено робити, адже всі протоколи мають бути сформовані та підписані на дільничних виборчих комісіях. Ось одне з відео, де печаткою користується членкиня ДВК, сховавшись за жалюзі.

Такі самі порушення фіксували в Херсоні.

В одному випадку спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що протоколи вийняли зі спецпакету. 

Окрім цього, зафіксовано низку випадків, коли протоколи заповнювалися на тих-таки територіальних виборчих комісіях, хоча це мали б робити виключно на засіданні ДВК.

На відміну від інших регіонів, на Волині не було зафіксовано ані підкупу виборців, ні інших серйозних порушень. Як повідомляла Громадянська мережа ОПОРА, протягом дня голосування її спостерігачі на Волині зафіксували менше 10 фактів недостатньої кількості виборчих скриньок і кабінок для голосування на виборчих дільницях і близько 10 випадків поширення друкованої агітаційної продукції на користь 11 політичних сил.

На одній із ДВК у місті Ковелі міська ТВК, де не збігалися результати голосування до районної ради, здійснила повторний підрахунок голосів. Також у комісії  не змогли віднайти протоколу безперервного засідання.

У Кам’янці-Подільському поліція відкрила дві кримінальні справи, у яких фігурує одна й та сама членкиня ДВК — за спробу приховати протокол та нанесення легких тілесних ушкоджень іншій членкині ДВК.

Остаточні результати виборів мають оголосити 6 листопада. З повним списком депутатів обласних, міських та селищних рад виборці зможуть ознайомитися на сайті ЦВК.

Цей матеріал підготовано за підтримки Фонду з прав людини Посольства Королівства Нідерландів в Україні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]