Партії “назбирали” понад 2 млрд грн за рік

Фото: Партії “назбирали” понад 2 млрд грн за рік

Партії та їхні регіональні осередки отримали фінансування у сумі 2 млрд 69 млн гривень у 2020 році. Левова частка надходжень — приватні внески, зібрані напередодні та під час місцевих виборів.

Спеціально для видання Obozrevatel, Рух ЧЕСНО проаналізував фінзвітність, оприлюднену Мінцифрою та Державною податковою службою України (ДПС). Походження більшості коштів досі невідоме.

133 партії вказали бодай якийсь дохід. За надходженнями лідирують парламентські партії, але найвищі місця у рейтингу їм забезпечує держфінансування. У 2020 році п’ять партій отримали з держбюджету 213 млн на статутну діяльність, та 467,3 млн компенсації витрат на ведення передвиборчої кампанії (вибори до ВР 2019 року). Тож із понад 2 млрд надходжень, 680 млн — державні кошти. Ще 1,4 млрд грн — внески.

Окрім держфінансування, найбільше коштів у 2020 році зібрали “Слуга народу”, “Пропозиція”, “За майбутнє”, “Європейська солідарність” та УДАР. У десятці фінансово найуспішніших партій одразу чотири “новачки” на політичному полі — “Пропозиція”, “За майбутнє”, “Перемога Пальчевського” та Блок Кернеса. 

Лідером за фінансуванням у 2020 році стала “Слуга народу”. Сукупні “доходи” (про)президентської партії перевищують 445 млн гривень, з яких 185 млн — бюджетні кошти (70 млн держфінансування та майже 115 млн компенсації за виборчу кампанію).

Суттєво поступається “слугам” “Європейська солідарність”. Дохід партії у 2020 році становить 262 млн гривень, з яких 122 млн — внески. 

Також у фінансуванні лідирують “Голос”, “Батьківщина” та ОПЗЖ. Більшість коштів партії отримали із держбюджету, а внески не перевищують 35%.

Серед партій, які висували кандидатів лише в одній області, найвищі фінансові показники у Блоку Кернеса (Харківщина), “За конкретні справи” (Хмельниччина) та Блоку Вілкула (Дніпропетровщина).

Найімовірніше, дані фінзвітності не повні. Загальна сума надходжень у 2020 році може перевищувати 2 млрд грн. Оприлюднені ДПСУ дані містять звіти менш ніж 3 тис. юридичних осіб партій (з осередками), тоді як статус юрособи мають 7,2 тис. осередків.

Дані ДПС не містять звітів значної частини центральних осередків партій. ЧЕСНО виявив лише 204 центральні партійні звіти, тоді як в Україні зареєстровано близько 370–380 партій. Частина з них існує на папері. 

Не виявили основний звіт партії “Наш край”, яка у 2020 році вела масштабну загальнонаціональну кампанію, що, ймовірно, оплачувалася з центральних рахунків. Жоден з регіональних осередків “Нашого краю” не показав більше 5 млн надходжень. 

Також у даних відсутні звіти частини регіональних партій, які отримали мандати у місцевих радах.

Нагадаємо, 16 червня Комітет з питань правової політики розглядатиме законопроєкт №5253. Парламентські партії роблять спробу позбавити НАЗК, яке моніторить, куди витрачаються партіями державні кошти і може призупинити фінансування, функції контролю. 

Раніше парламентарі дозволили партіям не подавати фінансові звіти, прикриваючись пандемією. Громадяни досі не мають можливості дізнатися інформацію про надходження партій у рік місцевих виборів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]