Три облради та міськрада обласного центру закриті для громадян — Рух ЧЕСНО

Фото: Три облради та міськрада обласного центру закриті для громадян — Рух ЧЕСНО

Одеська, Тернопільська та Полтавська облради та міська рада Полтави приховують свої рішення від громадян.

Такі результати моніторингу Руху ЧЕСНО.  Заборону відвідувати засідання сесій чи комісій органи місцевого самоврядування досі пояснюють карантинними обмеженнями через COVID-19.  

Рух ЧЕСНО виявив, що деякі засідання місцевих рад проводяться в закритому режимі й без анонсування для громадськості та журналістів. Подекуди інформацію, наприклад, про проєкти рішень чи результати поіменного голосування або висновки постійних комісій рад, відеотрансляції засідань, перестали публікувати взагалі. Це призводить до того, що мешканці міст дізнаються про прийняття або неприйняття  рішень лише постфактум і не можуть вплинути на процес. Доступ до участі у пленарних засіданнях чи засіданнях комісій також обмежено.

З-поміж міських рад в обласних центрах найбільш відкритою є Чернівецька міськрада. Найгірші показники в Івано-Франківська та Запоріжжя. Це при тому, що Запоріжжя знаходиться вкрай близько до передової, а Франківська рада працює в умовах відносної безпеки. Рада Києва при цьому відкрита лише наполовину.

Що стосується облрад, то тут, на противагу Івано-Франківській міськраді, облрада вийшла на перше місце і розділила його з обласною радою Львова. Водночас найзакритішою на сьогодні є рада Чернігівської області. 

Також примітно, що, наприклад, Тернопільська облрада не відповідає навіть на інформаційні запити. Так, Руху ЧЕСНО пояснили, що за розпорядженням голови рада надасть відповіді, як це передбачає закон, через п’ять днів… після того, як завершиться війна. А от Миколаївська облрада, попри зруйновану будівлю та постійні обстріли, працює майже повноцінно.  Сайт Миколаївської облради майже максимально наповнений інформацією щодо сесійної роботи та засідань комісій, а апарат вчасно надав відповідь на запит громадського руху.

Що стосується Київської облради та Харківської облради, то вони надали відповідь лише через місяць після запиту і вже на етапі, коли аналіз було зроблено. А от обласні ради Полтавщини, Харківщини, Тернопільщини, Одещини досі ігнорують запити Руху ЧЕСНО. Зі свого боку, Чернівецька обласна рада повідомила, що у неї проблеми із сервером.

Запити ЧЕСНО містили 11 маркерних питань щодо діяльності міськрад та облрад від 24 лютого до кінця липня 2022 року, які стали критеріями для оцінювання. Всі ці критерії не суперечать чинному законодавству. За кожну позитивну відповідь на сформульоване у запиті питання ми давали 1 бал. Якщо інформація оприлюднювалася до 24.02.2022 або публікується частково, це оцінювалося у 0,5 бала.

Нагадаємо, що так само вже два роки діють обмеження доступу журналістів у Верховну Раду. В парламенті діє низка обмежень, які стосуються не лише відвідування законодавчого органу журналістами, а й інформації про роботу народних обранців. Так, порядок денний засідання Верховної Ради детально не анонсується, як і точне місце та час самого засідання. Крім того, із сайту Ради з публічного доступу зняли частину інформації про народних депутатів, зокрема закрили їх особисті профілі. 

Водночас це не заважає цілій низці депутатів не лише працювати віддалено із Лазурового узбережжя, а навіть подавати звідти законодавчі ініціативи. Таких законопроєктів від нардепів-втікачів експерти Руху ЧЕСНО нарахували більше десятка. 




 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]