Мін’юст хоче заборонити “Український вибір” Медведчука

Фото: Мін’юст хоче заборонити “Український вибір” Медведчука

На початку жовтня Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом Міністерства юстиції про заборону громадської організації “Український вибір — право народу”.

 Про це інформує Рух ЧЕСНО із посиланням на судовий реєстр. 

Організацію заснував та досі очолює кум володимира путіна, проросійський політик, бізнесмен та медіавласник Віктор Медведчук. Він фігурує в Реєстрі зрадників Руху ЧЕСНО.

Дату розгляду цієї справи ще не призначено.

Фото: видання “Репортер”. Івано-Франківськ, січень 2014 р.

Громадська організація “Всеукраїнський громадський рух “Український вибір — право народу” була зареєстрована ще у 2008 році та стала інструментом повернення Віктора Медведчука в медійне поле та політику. 

Піком активності “Українського вибору” стали 2012–2013 роки, коли організація на чолі з Медведчуком вела масштабну кампанію проти підписання Україною Асоціації з Європейським союзом та за інтеграцію до Митного союзу. Агресивна рекламна кампанія переконувала українців у тому, що асоціація з ЄС призведе до зростання цін, втрати робочих місць тощо. Один із різновидів реклами “Українського вибору” містив повідомлення: “Асоціація з ЄС — це одностатеві шлюби”.

Фото: J. Lester Feder/BuzzFeed

У своїй кампанії проти ЄС “Український вибір” використовував широкий спектр аргументів — від економічних до історичних і навіть релігійних.

“Український вибір” приписував собі заслугу у зриві підписання Асоціації з ЄС. Після спонтанної відмови від підписання асоціації урядовці пояснювали такий розворот у тому числі й тезами кампанії “Українського вибору”. Наприклад, у грудні 2013 року тодішній прем’єр-міністр і чинний фігурант Реєстру зрадників Микола Азаров заявив, що для отримання безвізового режиму Україна нібито зобов’язана узаконити одностатеві шлюби.

“Український вибір” продовжував свою діяльність і після Революції Гідності, хоч і в менших масштабах. Паралельно до рекламних кампаній організація розвивала регіональну структуру, ймовірно, готуючись до перетворення в партію. Однак цього так і не сталося. Лідер “Українського вибору” у 2018 році увійшов до ОПЗЖ і за її списком був обраний до Верховної Ради.

У березні 2021 року прокуратура провела обшуки в офісі “Українського вибору” у справі щодо сприяння представників організації окупації Криму. Згідно із повідомленням прокуратури, представники “Українського вибору” “брали активну участь в організації та проведенні незаконного “референдуму” 16. 03. 2014 року на території АР Крим та у м. Севастополі. А саме, члени вказаної організації приймали участь у роботі незаконних виборчих комісій, були спостерігачами на дільницях під час проведення “референдуму”, а також забезпечували їх охорону у складі незаконних збройних формувань”.

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення російської федерації за позовами Мін’юсту було заборонено діяльність 16 проросійських політичних партій. Сім партій намагалися оскаржувати свою заборону у Верховному суді, втім, в усіх випадках безуспішно. Ознайомитися зі зразками агітації і пропаганди цих політичних проєктів можна онлайн — на виставці “Проросійська партіє, йди нах*й” в Музеї агітації і виборчого трешу Руху ЧЕСНО.


 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]