Найбільше ВПО у східних областях і на Київщині — результати дослідження Руху ЧЕСНО (ОНОВЛЕНО)

Фото: Найбільше ВПО у східних областях і на Київщині — результати дослідження Руху ЧЕСНО (ОНОВЛЕНО)

Наразі в Україні офіційно зареєстровано 4,8 млн внутрішньо переміщених осіб. Втричі більше, аніж до початку повномасштабного вторгнення. Це дані Реєстру ВПО, який проаналізував Рух ЧЕСНО.

Така ж ситуація була і до початку повномасштабного вторгнення. Тоді переселенці також обирали для життя райони поруч з частково окупованими Луганською та Донецькою областями. 

“Працювати з ВПО необхідно комплексно, адже їх інтеграція у життя громад вкрай важлива не лише з економічної точки зору, а й з політичної. Після перемоги вони матимуть значний вплив на формування місцевої та центральної влади. Зважаючи на багаторічний досвід держави у питаннях інтеграції ВПО важливо повертатись до успішних практик, а також працювати над новими підходами”, - зазначає координаторка Руху ЧЕСНО Віта Думанська.

Лідерами за кількістю ВПО є Київ та Київська область, Харківщина та Дніпропетровщина. У кожній з областей у статусі переселенця проживає понад 400 тис. осіб. 

Попри те, що регіони сходу країни залишаються в лідерах, за останній рік кількість ВПО у західних областях зросла у десятки разів. Тому значним викликом для місцевих громад стала швидка адаптація та перелаштування роботи для підтримки значної кількості переселенців у стислі строки. 

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО провів загальнонаціональне дослідження про те, як держава працює над працевлаштуванням переселенців.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]