Нардепи Харкова ігнорують звітування виборцям про свою діяльність

Фото: Нардепи Харкова ігнорують звітування виборцям про свою діяльність

Нардепи-мажоритарники Харкова не публікують звіти про результати своєї роботи. Усі члени депутатської групи “Відродження” проігнорували пропозицію Громадського руху ЧЕСНО викласти звіти на платформі “Звіти Депутатів”.

Контактів мажоритарника Мисика знайти не вдалося. Позафракційний Денисенко відзвітував за 2017 рік однією сторінкою. Фельдман завантажив звіт лише за 2014 рік. Представник “Народного фронту” Кірш також скористався платформою “Звіти Депутатів” та відзвітував за два роки діяльності у Верховній Раді 8 скликання.

 

Депутат зобов'язаний періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати перед виборцями округу, а також перед колективами і об'єднаннями громадян, які висунули його кандидатом у депутати, про свою депутатську діяльність, хід виконання передвиборної програми”, - йдеться у статті 25 Закону України “Про статус народного депутата України”.

 

Утім, закон не уточнює формат звіту народного депутата. Громадський рух ЧЕСНО провів всеукраїнське соціологічне опитування, результати якого показали, що найзручнішими каналами комунікації виборці вважають інтернет та телебачення. Зараз деякі депутати розміщують власні звіти на порталі Верховної Ради, проте використовувати ресурс не зручно: аби переглянути звіт окремого народного обранця, необхідно зайти до його персонального кабінету і завантажити звіт. Таким чином, аби ознайомитись із роботою усіх народних депутатів, треба завантажити 423 документи. Саме тому експертами Руху та ініціативи “Відкритий парламент” за підтримки Апарату Верховної Ради України була розроблена онлайн-платформа “Звіти Депутатів” та запущена кампанія #Депутати_звітувати, у рамках якої народним обранцям пропонується звітувати у єдиній та зрозумілій для всіх формі на відкритому для всіх користувачів інтернет-порталі. Автори платформи при її розробці намагалися  врахувати усі побажання виборців, висловлені ними під час соціологічного опитування.

У Харкові є сім одномандатних мажоритарних округів. Перемогли на них та стали депутатами Верховної Ради висуванець від партії “Народний фронт” Олександр Кірш та мажоритарні кандидати-самовисуванці: Валерій Писаренко (фракція “Відродження”), Дмитро Святаш (фракція “Відродження”), Віталій Хомутиннік (фракція “Відродження”), Анатолій Денисенко (позафракційний), Олександр Фельдман (позафракційний) та Володимир Мисик (позафракційний).

Журналістам Громадського руху ЧЕСНО не вдалося знайти контакти приймалень нардепа-мажоритарника Мисика, які мають бути доступними для громадян. Він не веде сторінок у соціальних мережах. Указані на усіх сайтах номери телефонів “приймалень” не обслуговуються, а номери телефонів усіх його помічників недоступні. Більше того: на жодному іншому електронному ресурсі журналістам не вдалося знайти хоча б один його звіт.

Із помічниками решти нардепів Харкова журналісти ЧЕСНО змогли поспілкуватися особисто і розповісти про онлайн-інструмент “Звіти Депутатів”. Утім, половина з помічників не допомогли своїм народним депутатам подати звіти про свою діяльність на zvity.org. Мова про всю трійку харківських представників депутатської групи “Відродження” у Верховній Раді: Писаренка, Хомутинніка та Святаша.

Фото: журналісти ЧЕСНО з Ольгою Чуб, помічницею Валерія Писаренко

 

Так, коли в Ольги Чуб, помічниці Валерія Писаренка, запитали, які проблеми у них виникають при комунікації з виборцями, вона заявила, що таких проблем не відчувають.

 

У нас нет проблем с коммуникациями. У людей нет проблем нас найти, с нами связаться, оставить своё заявление, нам позвонить. Мой мобильный телефон у трети округа точно. Мы работаем открыто со всеми категориями избирателей”, - розповіла Чуб.

 

Із доступом на телебачення та звітами у Писаренко також немає проблем:

 

У нас несколько каналов коммуникации. У нас активная представленность в соцсетях, на Facebook, у нас есть сайт, мы публикуемся у нас в газете и на телевидении. У него был прямой эфир на телеканале ZIK, несколько раньше он выступал и по другим вопросам на национальных каналах. Проводится много личных выступлений и в приоритете у нас личное общение с избирателями”, - повідомила Чуб.

Фото: журналісти ЧЕСНО з Володимиром Ковальковським, помічником Віталія Хомутинніка

 

Володимир Ковальковський, помічник Віталія Хомутинніка, оцінює їхню комунікацію з виборцями “дуже позитивно”, що також зводить до мінімуму необхідність депутату звітувати на платформі “Звіти Депутатів”.

 

Очень позитивно. 10/10. Результат коммуникации - когда тебя узнают в общественном транспорте и передают депутату привет. Мы оцениваем коммуникацию в размере обращений в целом за год и смотрим, сколько их решено положительно или не положительно. В прошлом году положительно было решено 79-80% вопросов”, - розповів Ковальковський.

 

Також помічник Хомутинніка підкреслив, що вони не хочуть спілкуватися з виборцями через соцмережі:

 

Facebook - это зло, поскольку в комментариях пишут очень много негатива. Я не вижу смысла тратить на это силы и время. Брошюры и листовки мы не печатаем, у нас есть газета “Відродження””, - заявив Ковальковський.

 

Фото: журналісти ЧЕСНО з Надією Стерліною, помічницею Дмитра Святаша

 

Помічниця Дмитра Святаша Надія Стерліна заявила, що для ідеальної комунікації з виборцями їм не вистачає лише часу:

 

Хотелось бы, конечно, чтоб было 10/10, но я думаю, что где-то 7-8. Народный депутат-мажоритарщик поставлен в такую ситуацию, когда он должен, с одной стороны, всё-таки работать в Верховной Раде, а, с другой стороны, каким-то образом встречаться со своими избирателями, чтоб они его не забыли. Дмитрий Владимирович старается работать везде и ещё как-то заниматься своей жизнью. Проблемы возникают только с отсутствием времени. Хотелось бы, чтобы он здесь был больше”, - говорить Стерліна.

 

Комунікація через інтернет їм також не подобається, оскільки не всі громадяни України знають, хто такі мажоритарники та які у них обов’язки.

 

У нас есть сайт, но мы специально его не раскручиваем. Он у нас есть, мы получаем на него письма и даже письма благодарности и т.д. Когда мы попытались его раскрутить, мы пришли к тому, что пошел поток писем от людей больных раком и т.д., причём со всей Украины, так как мы мажоритарщики. И мы чуть-чуть притихли”, - розповіла помічниця Святаша.

 

Решта нардепів, які вийшли на контакт з журналістами ЧЕСНО, а саме представник “Народного фронту” Кірш та позафракційні Денисенко з Фельдманом, платформою “Звіти Депутатів” скористалися.

Нардеп Денисенко на ресурсі “Звіти Депутатів” подав три звіти за кожний календарний рік каденції окремо. У Кірша також завантажені три звіти, але не охоплена вся каденція. На платформі є звіти за його діяльність у другому півріччі 2014 року, у першому півріччі 2015 року та за весь 2017 рік, а період другого півріччя 2015 року та весь 2016 рік залишилися не висвітленими. Ну а Фельдман подав звіт лише за 2014 рік.

 

У нас не совсем обычный депутат, потому что он не пиарится, хотя имеет такую возможность, через телевидение. Он выбрал такой способ коммуникации как интернет и печатные издания, и встречи. И, конечно, Facebook, который сам ведёт”, - говорить Олена Трофимова, помічниця Фельдмана.

 

На запитання “Як саме звітує депутат за свою діяльність?” Трофимова відповідає:

 

Практически каждый год мы обязательно готовим депутатские отчеты, выглядят они по-разному, но в основном в виде брошюрок. У нас ещё есть газета “Время” и печатным органом, которым пользуется депутат, есть спецвыпуск этой газеты”, - розповіла помічниця Фельдмана.

 

Звітувати на платформі “Звіти Депутатів” Кірш погодився, оскільки, за словами його помічника Філіпа Гармаша, їм хотілося б мати більше каналів для комунікації з виборцями:

 

Хотелось бы, чтобы было больше эфирного времени. Конечно, можно качаться, чтобы на коммунальные каналы пускали, но это всё очень сложно. Платить за это мы не считаем нужным. Ну и по количеству встреч. Можно было бы делать больше. Думаю, тут мы немного недотягиваем. Информация есть, в Facebook есть, по эфирам - с местными ресурсами работаем, где можем. Мы готовы работать с любой платформой, с любой площадкой, где мы можем освещать это всё”, - розповів Філіп Гармаш, помічник Кірша.

 

Аналізуючи подані звіти, ми звертали увагу на аспекти, які, згідно з результатами соціологічного дослідження ЧЕСНО, цікавлять виборців найбільше: законотворча робота, депутатські запити та звернення, робота в комітеті, робота з виборцями на окрузі, фінансові витрати на депутатську діяльність, співпраця з громадськими організаціями, міжнародна діяльність.

Порівнюючи звіти Кірша та Денисенка за 2017 рік (Фельдман завантажив звіт лише за друге півріччя 2014) ми виявили, що Кірш вказав всі перераховані вище пункти, тоді як Денисенко вирішив не висвітлювати інформацію про роботу з громадськими організаціями та про витрати на свою депутатську діяльність. У цілому, звіт останнього за 2017 рік, завантажений на платформу “Звіти Депутатів” складається лише з однієї сторінки та має такий вигляд:

Варто зазначити, що звіти за 2015 та 2016 роки Денисенко заповнив більш відповідально: вони складаються з документів у 22 та 19 сторінок відповідно.

 

У нас есть сайт, где мы постоянно публикуем свой отчёт. Люди знают о нашей работе, они её видят и мы всегда доносим до людей в отчетной форме всю нашу деятельность. Плюс мы выпускаем брошюры о деятельности депутата, которые Вы можете у нас в приёмной взять, посмотреть. До этого мы на VOX постоянно отчитывались, постоянно за квартал или за два месяца давали информацию о нашей деятельности”, - розповів про звіти свого народного депутата Кирило Пронченко, помічник нардепа Денисенка.

 

Разом з тим, більшість народних депутатів, обраних в одномандатних мажоритарних округах міста Харків, проігнорували  пропозицію прозвітувати перед виборцями на загальнодоступному комунікаційному майданчику у зручній та зрозумілій формі. Тими, хто відповідально поставився до пропозиції Громадського руху ЧЕСНО та подали звіти з результатами роботи, є позафракційний Анатолій Денисенко та представник “Народного фронту” Олександр Кірш та самовисуванець Олександр Фельдман.

Народні депутати, виборці хочуть бачити ваші регулярні звіти в єдиній онлайн-формі! Підіть їм на зустріч. Скористайтеся нашим ресурсом zvity.org та відзвітуйте про свою діяльність. Ознайомитися з детальною інструкцією як це зробити можна за посиланням.

Проект створено за підтримки проекту ЄС-ПРООН "Рада за Європу" у рамках діяльності Ініціативи "Відкритий парламент".


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]