Підсудні депутати Дніпровщини: стрілянина, хабарі, неіснуючі нотаріуси та проблеми з деклараціями

Фото: Підсудні депутати Дніпровщини: стрілянина, хабарі, неіснуючі нотаріуси та проблеми з деклараціями

2018 року в Дніпропетровській області двоє депутатів отримали реальні строки. Справи щодо ще кількох депутатів розслідують.

Депутата Дніпровської міськради Віталія Вербу обвинувачують у зловживаннях, унаслідок яких постраждала екс-нардепка з Івано-Франківщини, а Володимир Панченко став єдиним власником підприємств після оборудок з неіснуючим нотаріусом. Адмінпротокол на депутата Олега Григорука спричинив кримінальне провадження.

Відомий у Кривому Розі депутат, куратор добровольчого батальйону “Кривбас” Микола Колесник дістав обвинувачення через те, що не зазначив дружини у своїх деклараціях. Спільними фото подружжя періодично ділиться у Facebook. А депутата однієї з райрад міста заскочили на отриманні хабара.

У яких справах фігурують депутати місцевих рад 2018 року? Громадський рух ЧЕСНО проаналізував Єдиний державний реєстр судових рішень.

 

Отримали строки

Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, до реальних строків засудили тільки депутатів Підгородненської міської ради Ігоря Брандзе (ВО “Батьківщина”) та Сергія Сотулу (політпартія “Нова політика”).

26 лютого 2018 року їх визнали винними у зловживанні впливом, здійсненим групою осіб.

Одне подружжя намагалося змінити цільове призначення та проект землеустрою з відведення двох земельних ділянок для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд.

Коли їх заяви перебували на розгляді комісії з питань агропромислового комплексу, охорони природи та раціонального використання земель Підгородненської міськради, секретар комісії Ігор Брандзе та член комісії Сергій Сотула повідомили заявників про необхідність сплати 137 тис. грн за вплив на ухвалення позитивного рішення з їхнього питання.

25 квітня 2017 року приблизно о 15:53 зазначені депутати Підгородненської міської ради під час зустрічі з громадянином в автомобілі одержали від нього 137 тис. грн. Після цього їх затримали співробітники прокуратури Дніпропетровської області.

Під час судового засідання депутати повністю визнали свою провину. Ігорю Брандзе суд призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком 3 роки, а Сергія Сотулу засудив до 2-х років ув’язнення. Під варту обох підсудних узяли просто в залі суду.

Наразі вони намагаються оскаржити судовий вирок.

 

Віталій Верба vs екс-нардепка від “Батьківщини”

Депутата Дніпровської міської ради, члена фракції “Наш край” Віталія Вербу, що працює нотаріусом, обвинувачують за статтею “Зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги”.

2006 року Ольга Сікора уклала кредитний договір з “ПриватБанком” під заставу готелю “Прикарпатський” і згодом частково не виконала його умови.

2012 року Ольгу Сікору обрали депутатом Верховної Ради від ВО “Батьківщина” (округ № 85, м. Калуш)

У листопаді 2016 року апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив рішення, яким дозволив “ПриватБанку” продати заставлену будівлю, але з наданням власнику права першочергового викупу.

За даними слідства, майно продали ТОВ “Целестія” за заниженою ціною та з іншими порушеннями.

 

Службові особи ПАТ КБ “ПриватБанк”, діючи за попередньою змовою групою осіб зі службовими особами ТОВ “Целестія” в інтересах товариства, вирішили не виконувати рішення суду, а продати іпотечне майно ТОВ “Целестія” за ціною, значно нижчою від звичайних цін на таке майно”, – вважає досудове слідство.

 

19 червня 2017 року банк уклав з ТОВ “Целестія” договір купівлі-продажу іпотечного майна, тобто будівлі готелю “Прикарпатський”, за ціною 5,2 млн грн, хоча фактична його вартість на той час становила понад 38 млн грн. Занижену ціну продажу майна на замовлення банку визначив експерт ТОВ “Сінекс”.

Засвідчивши згаданий вищедоговір купівлі-продажу іпотечного майна, приватний нотаріус Віталій Верба зазначив у ньому завідомо неправдиву інформацію про те, що готель розміщений на земельній ділянці, власником якої є нібито Калуська міська рада, хоча під час засвідчення документа він одержав з державного реєстру достовірні дані, що власником ділянки є Ольга Сікора, а сама ділянка не перебувала в банківській іпотеці.

Крім того, приватний нотаріус не відобразив у договорі істотних умов, а саме кадастрового номера та площі земельної ділянки; засвідчив договір, підписаний представником банку, який не мав на це повноважень; засвідчив документ, який не мав права засвідчувати, оскільки такий договір міг бути засвідчений або в місті Калуші (за місцем розташування нерухомого майна), або в Києві (за місцем перебування сторін договору – ПАТ КБ “ПриватБанк” і ТОВ “Целестія”); не перевірив факту забезпечення банком першочергового права Ольги Сікори на викуп будівлі готелю; допустив інші порушення вимог законодавства.

25 липня Красногвардійський районний суд Дніпра повернув прокурору обвинувальний акт у справі депутата Віталія Верби.

Суд зауважив, що повідомлення про підозру депутат може отримати лише від Генерального прокурора України, його заступника або керівника регіональної прокуратури. А Віталія Вербу про підозру повідомив слідчий слідчого управління поліції Івано-Франківської області. Прокурор Роман Косовець подав апеляційну скаргу.

Справа Верби спочатку потрапила на розгляд до Кіровського райсуду Дніпра, але судді, зокрема Геннадій Підберезний та Сергій Єдаменко, узяли самовідвід, тому що особисто знають депутата.

 

Депутат Панченко та неіснуючий нотаріус

Депутат Дніпровської міськради від “Політичної партії “Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП” Володимир Панченко після низки дій, зокрема із залученням неіснуючого нотаріуса, зі співзасновника перетворився на єдиного засновника ТОВ “Фірма “Біофайл” та ТОВ “Будапешт-2007”.

За даними слідства, спочатку невизначені особи звернулися до поліції з повідомленням про втрату установчих документів суб’єктів господарювання.

Повідомлення про втрату документів, аналітична платформа YouControl

У квітні 2015 року для виконання реєстраційних дій стосовно ТОВ “Будапешт-2007” посередник приніс державному реєстратору нотаріально засвідчену заяву одного з учасників підприємства про його вихід зі складу засновників. Ще за деякий час державному реєстратору надали нотаріально засвідчену заяву про вихід учасника з ТОВ “Фірма “Біофайл”, а також протокол № 48, у якому йшлося про ухвалене рішення щодо виходу з товариства одного із засновників. Обидві заяви були засвідчені неіснуючими нотаріусами.

Перевірка нотаріальних бланків із заявами про вихід зі складу учасників також показала, що їх нібито зробили з інших документів.

Цікаво, що Володимир Панченко очолює комунальне підприємство “Агентство розвитку Дніпра”. Концепція створення агенції полягала в тому, щоб зробити місто відкритим і доступним для зовнішнього світу, залучити нові інвестиції та допомогти створити більше робочих місць.

Володимирові Панченку доводиться періодично їздити за кордон – робота така

Крім того, Володимира Панченка підозрюють у наведенні завідомо недостовірних відомостей у його декларації за 2016 рік “щодо об'єктів нерухомості, корпоративних прав, фінансових зобов'язань та здійснених правочинів”.

 

Депутати транспортної комісії та службове підроблення

У липні 2017 року на розгляд Бабушкінського районного суду м. Дніпра було спрямовано протоколи про адміністративні правопорушення стосовно депутата Дніпровської міськради, секретаря постійної комісії Дніпровської міської ради з питань транспорту, зв’язку та екології Олега Григорука, який наразі входить до фракції “Наш край”.

8 лютого 2017 року під час засідання постійної комісії міськради з питань транспорту він публічно не оголосив про наявність конфлікту інтересів та підтримав схвалення питання про передання 160 зупинкових комплексів в оренду ТОВ "Магнум-Дніпро", яке було записане на його маму.

Цей факт підтверджує протокол засідання транспортної комісії № 38, у якому йдеться про присутність на засіданні всіх членів комісії, а також про розгляд питання за №4 щодо узгодження проекту рішення виконкому "Про погодження передачі в оренду окремого індивідуально визначеного майна".

На судовому засіданні, під час розгляду протоколів про адміністративні правопорушення стосовно Григорука, п’ятеро депутатів Дніпровської міської ради, які є членами постійно діючої комісії з питань транспорту, зв’язку та екології, пояснили, що питання "Про погодження передачі в оренду окремого індивідуального визначеного майна" транспортною комісією не обговорювалось і на голосування не ставилось.

Тому 21 лютого 2018 року було відкрито кримінальне провадження за ознаками вчинення службового підроблення, бо, якщо питання передання зупинкових комплексів комісією не розглядалось, то хтось підробив протокол.

 

На фото є, а в декларації немає

Депутат Криворізької міської ради від “Політичної партії “Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП” Микола Колесник, за даними слідства, не зазначив у своїх деклараціях за 2016 та 2017 роки майно й корпоративні права дружини.

Досудове розслідування з’ясувало, що дружині Миколи Колесника належать корпоративні права ТОВ "АСКР", ТОВ "ДЯЧОК", ТОВ "КРИСТАЛ-ДИЗАЙН", а також вона має у власності об'єкти рухомого та нерухомого майна.

У разі спільного проживання подружжя інформація щодо цих суб'єктів господарювання та об'єктів нерухомості підлягає обов’язковому декларуванню.

Правоохоронці підозрюють у діях депутата ознаки кримінального правопорушення, а саме подання завідомо недостовірних відомостей у декларації (ст. 366-1 КК України).

Микола Колесник уже коментував порушену проти нього справу у Facebook. На його думку, це замовлення депутата Верховної Ради з Кривого Рога від “Блоку Петра Порошенка” Костянтина Усова.

 

Провадження відкрито стосовно Колесник Марини Юріївни, моєї дружини. Указано адреси трьох фірм, 7/16 власності двокімнатної квартири в Полтаві (спадщина), будинок та нежитлові приміщення в Лозуватці, офісне приміщення в ЦГ районі. Під*раси, ставлю вас до відома, а також вашого главпі*ора Усова, що по даних адресах ви нічого незаконного не знайдете, а Марина Юріївна не носить у своєму бюстгальтері шифровки від путіна чи суркова!” – прокоментував Колесник у Facebook.

 

Також він подякував правоохоронцям, які попередили “про можливий, абсолютно замовний, наїзд” та звернув увагу на те, що все місто лихоманить від убивств, грабежів і розбоїв, від наркоти, “а дов*ойоби усовські виконують політичні замовлення”.

13 липня 2018 року він зробив ще одну “майже офіційну” заяву.

 

Фінмоніторинг, наружка, прослушка і така інша фігня, ініційовані прокуратурою з подачі нарядного депутата України Усова, стосовно бізнесу моїх доньок, вони обидві ФОП, нічого не дасть, офшорів Коломойського, оформлених на них, ніхто не знайде.))) А от, користуючись такою увагою, бухгалтерію більш прискіпливо приведуть у порядок, за це дякую, бо як батько теж хочу, щоб у всьому був порядок”, – написав депутат Криворізької міської ради Микола Колесник.

 

 

У Facebook Колесник та його дружина справді постять фото, де вони разом.

Микола Колесник на дільниці разом з дружиною та онуком 27 березня 2016 року

Фото на сторінці Марини Колесник, датоване 27 січня 2016 року

 

Фото родини, датоване 31 січня 2017 року

Хабар за сприяння в орендуванні приміщення комунальної власності

16 серпня 2018 року під варту взяли депутата Покровської районної в м. Кривий Ріг ради від ВО “Батьківщина”, заступника голови райради Дмитра Левченка.

Як зазначає слідство, 14 серпня 2018 року приблизно о 9:40, перебуваючи на передньому пасажирському сидінні автомобіля Merсedes-Benz, запаркованого поряд з автомийкою у Кривому Розі, Дмитро Левченко одержав від посередника неправомірну вигоду в сумі $1900 за вирішення питання щодо передання в оренду та укладення договору оренди приміщення комунальної власності з іншою особою.

Розслідування триває.

 

Не підтвердив на словах, тому почали перевірку

2018 року кримінальне провадження було відкрито і стосовно депутата Металургійної районної в м. Кривий Ріг ради від “Сили людей” Євгена Каріса.

Прокурор, намагаючись отримати дозвіл на доступ до інформації про рух коштів на рахунках депутата, повідомив суд, що Євген Каріс “у ході опитування” достовірно не підтвердив факту наявності в нього на правах власності кількох об’єктів нерухомості, не зазначив у своїй декларації автомобілів близької людини, а два авто дружини, відповідно до його декларації, коштують по 1 грн.

 

У 2017 році ним придбано у власність біткоїни на загальну суму 531261 грн, про що зазначено у відповідному розділі декларації. Яким чином та коли здійснювалось придбання вищевказаного майна та в якій кількості, він пояснити не зміг, подробиць вищевказаної операції не пам’ятає”, – повідомив у суді прокурор.

 

Також прокурор зазначив, що депутат, згідно з даними його декларації за 2017 рік, 2016 року отримав кредит у ПАТ КБ “ПриватБанк”, а також грошову позику в розмірі 1 млн грн, половину якої повернув 2017 року.

 

Виходячи з того, що останній не може навести обставини набуття майна у власність, підтвердити належність майна на праві власності, ухиляється від відповідей на поставлені запитання, є підстави припускати про внесення суб’єктом декларування – депутатом Металургійної районної в місті Кривий Ріг ради завідомо недостовірних даних у щорічні декларації за 2016 та 2017 роки, зокрема в частині спроможності здійснювати видатки, набувати у власність майно, виконувати інші зобов’язання в тих розмірах, які зазначені у відповідних розділах декларацій”, – підозрює прокурор.

 

Зброя в сесійній залі

Зранку 4 травня 2018 року в Нікополі стартувала позачергова сесія міськради. На її засідання завітали представники громадськості, зокрема й НВР “Правий сектор”, які намагалися з трибуни заявити про те, що владу в місті узурпували, а також про розкрадання бюджетних коштів. Але головуючий їхні виступи ігнорував. Стався конфлікт, у результаті якого міського голову Андрія Фісака облили зеленкою, а депутата Олександра Рибакова – кефіром. У залі міської ради пролунав постріл.

 

Два депутати Нікопольської міської ради з хуліганських мотивів, ігноруючи загальні норми поведінки, зі зброї здійснили кілька пострілів у стелю в сесійній залі”, – ідеться у фабулі витягу з кримінального провадження за ознаками хуліганства (ч. 4 ст. 296 КК України).

 

Олександр Рибаков з пістолетом. Фото: газета “Город Никополь”
 


 

Мне показалось, что ребята были с ножом в руках. Сбоку я услышал крик: “Добивай Рыбакова!” Все эти люди приближались ко мне, поэтому я достал пистолет из кармана, передернул затвор и выстрелил вверх, крикнув: “Стоять!” – цитує слова депутата місцеве видання.

 

Зауважимо, що на фото пістолет спрямований просто в людей.

Кримінальне провадження відкрили й за фактом того, що невизначена особа, перебуваючи в сесійній залі Нікопольської міськради, учинила хуліганські дії щодо депутата Нікопольської міської ради Олександра Рибакова, які полягали в обливанні його рідиною білого кольору та заподіянні кулаком удару в голову.

Олександра Рибакова в депутати міської ради висунула партія “Громадська сила”. Наразі, за даними сайту Нікопольської міськради, він позафракційний. Його дружина Валерія є суддею Нікопольського міськрайонного суду.

31 січня 2018 року в гаражі, де стоїть автівка судді, пролунав вибух, у результаті якого постраждав Олександр Рибаков.

2018 року кримінальні провадження також відкривали стосовно депутатів різних рівнів через неподання ними декларацій.

Наше дослідження охоплює період з 1 січня до 30 вересня 2018 року. До уваги бралися справи, у яких провадження було відкрито цьогоріч, або по яким вже підготовлено обвинувачення, або ухвалено вироки.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]