Підсудні депутати Київщини: стрілянина, хабарі, бійки та смертельна ДТП (ОНОВЛЕНО)

Фото: Підсудні депутати Київщини: стрілянина, хабарі, бійки та смертельна ДТП (ОНОВЛЕНО)

Депутат-”батьківщинівець” Макарівської райради у стані алкогольного сп’яніння спричинив смертельну ДТП. У Березані рада не позбавляє мандата засудженого депутата-“свободівця”. Судові процеси щодо хабарництва депутатів тривають роками.

Хто зі столичних депутатів зловживає службовим становищем

Депутата Київради із фракції “Єдність” Сергія Кримчака детективи НАБУ затримали за підозрою в заволодінні майном, зловживанні службовим становищем і відмиванні грошей.

Затриманий, перебуваючи на посаді секретаря земельної комісії Київради, організував злочинну схему заволодіння трьома земельними ділянками в Шевченківському районі м. Києва загальною вартістю понад 3,5 млн грн. Після цього він легалізував здобуті злочинним шляхом ділянки, занісши їх до статутного фонду заснованого ймовірним спільником товариства, – повідомляється на сайті НАБУ.

Справа стосується скандального будівництва на вул. Толбухіна на Нивках, де компанія-підрядник ТОВ "Азур Груп" БГ "Фундамент" мала намір звести два 14-поверхові будинки всупереч Генплану міста, який дозволяє там лише 5-поверхову забудову.

За версією слідства, три земельні ділянки виділили підставним особам із села Порошкове Закарпатської області, які згодом передали їх двоюрідному брату Сергія Кримчака Василеві Тем’янинцю.

Кого в Київській облраді підозрюють у хабарництві

У квітні 2017 року працівники прокуратури спільно з СБУ затримали на отриманні хабара в сумі 10 тисяч доларів депутата Київської обласної ради, голову екологічної комісії, “свободівця” Максима Запаскіна. Його підозрюють у вимаганні матеріальної винагороди за погодження спеціального дозволу на користування надрами. Депутата затримали після одержання ним другої частини хабара в сумі 6 тисяч доларів.

Керівництво ВО "Свобода" після затримання Запаскіна закликало співробітників правоохоронних органів провести об'єктивне розслідування, а в разі підтвердження факту хабарництва – суворо покарати корупціонера. Якщо ж обвинувачення не спростують, “свободівця” пообіцяли виключити з лав об'єднання та позбавити депутатського мандата.

У минулому Запаскін був представником у ЦВК кандидата в Президенти України від ВО "Свобода" Олега Тягнибока.

Наразі справу розглядають у суді. За словами голови регламентної комісії КОР Романа Титикала, цю ситуацію на засіданнях комісії не обговорювали.

Наскільки мені відомо, слідство закінчено й матеріали справи передано до суду разом з обвинувальним висновком. На комісії ми це питання не розглядали, бо Конституцією закріплено принцип невинуватості. Вироку немає, то як ми можемо ухвалювати будь-які рішення? – каже Титикало.

Кримінальну справу порушено. Але не знаю, чи передали її до суду. Там є політичний момент. Я навіть не знаю, чи були в потерпілого середньої або хоча б легкої тяжкості тілесні ушкодження, – додає він.

Депутати-”свободівці” Ігор Сабій, голова фракції в Київській облраді, член бюджетної комісії, та Юрій Сиротюк, голова фракції в Київраді, член комісії з питань дотримання законності, є головними підозрюваними у справі, пов’язаній з інцидентом, коли під час масових пікетів під стінами ВРУ в серпні 2015 року з натовпу під ноги бійцям Нацгвардії, які охороняли порядок, кинули бойову гранату. У результаті загинули четверо військових. Правоохоронці кваліфікували цю подію за статтею "Хуліганство".

Згодом кваліфікацію змінили і тепер це, як твердить Сабій, - злісна непокора поліції. (Додано)

На сьогодні справу досі розглядають у суді.

Депутата Макарівської райради засудили до 6 років ув’язнення через смертельну ДТП

Святошинський райсуд Києва визнав винним і засудив до 6 років позбавлення волі депутата Макарівської райради від ВО “Батьківщина” Матвія Євсеєнка за скоєння смертельної ДТП у Києві в липні минулого року. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Києва.

П'яний депутат, перебуваючи за кермом автомобіля Toyota Land Cruiser, виїхав на зустрічну смугу, де зіштовхнувся з «Волгою», зчинив стрілянину, а потім утік від поліції. Унаслідок ДТП двоє людей були тяжко травмовані, один потерпілий згодом помер. Експертиза виявила у крові депутата 1,85 проміле алкоголю.

У районній раді Громадському руху ЧЕСНО не надали інформації про те, чи позбавили Євсеєнка мандата й чи розглядали цю ситуацію на засіданні регламентної комісії або сесії райради.

Ми такої інформації не даємо. Відправте офіційного листа поштою. Тоді, може, буде відповідь, – сказала секретарка з приймальні голови Макарівської райради.

На сайті райради та ЦВК Євсеєнко досі зазначений як депутат.

Юрист Громадського руху ЧЕСНО Максим Хаврат пояснює, що, відповідно до Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, повноваження депутата припиняються достроково без рішення відповідної ради в разі, якщо вирок суду, яким його засуджено до позбавлення волі, набрав законної чинності.

У таких випадках ТВК повинна автоматично надати повноваження депутата кандидату, наступному у виборчому списку. За даними із сайту ЦВК, це мала бути Любов Мельниченко.

Хто з депутатів зчинив стрілянину?

2017 року у Фастові затримали голову земельної комісії, депутата міськради від "Радикальної партії" Андрія Корецького за вимагання хабара в розмірі 70 тисяч доларів. Як повідомляли ЗМІ, він вимагав гроші за позитивний висновок для релігійної організації з боку комісії та сесії в питанні щодо виділення в оренду землі під кладовище.

Питання усунення Корецького від очолювання земельної комісії не підтримала депутатська більшість, і він ще протягом 4 місяців був її головою. Рішення суду в цій справі ще немає.

Сам Корецький на телефонні дзвінки журналістів Руху ЧЕСНО не відповідає. Його колега, депутат Фастівської міськради, сказав, що статтю у кримінальному провадженні змінили й, ураховуючи те, що підсудний має на вихованні двох малолітніх дітей, навіть у разі обвинувального вироку покарання буде мінімальним.

У листопаді 2016 року депутат Березанської міської ради, “свободівець” Володимир Сивак зробив 5 пострілів у бік будинку, де мешкає родина опозиційного депутата Грицуна, потім утік з місця злочину та переховувався від правоохоронних органів.

Депутат запевняє, що не мав на меті завдати комусь шкоди пострілами з рушниці:

Я приїхав з мирними намірами, а сторож відчинив ворота і спустив собак. У мене в багажнику рушниця лежала, я її дістав і стрельнув уверх. А я її тільки-но купив і досі не вмію нею користуватися. Я хотів перезарядити, а рука була простреляна, то я до коліна притулив, а палець на курку лишився, і воно якось ба-бах да ба-бах – і у вікно на другий поверх попало, – розповідає Сивак

Кількома місяцями раніше депутата було визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.263 ч.1 КК України, та призначено йому покарання у вигляді трьох років ув’язнення (умовно).

Правда. Судимість є. У 14-му році, коли ми перший раз пішли під Іловайськ, були поранені та вбиті, і нас відправили в Харків. Я як старший офіцер супроводжував. У водія та в мєдіка були автомати, і під ногами в машині штук 5 гранат валялося на случай, якщо хтось вийде чужий. Приїхали в Харків, а тут нас уже міліція зустріла, побачили гранати. Ото на мене написали 2 гранати, я тоді добровольцем був. А через рік прийшло повідомлення, що ви підозрюєтесь. Адвоката я не взяв, думав, що все пройде. Сам винуватий, повісили на мене ті 2 гранати, бо думав, що обійдеться, – пояснює причину своєї судимості “свободівець”.

Попри це, наразі Сивак усе ще є депутатом.

Вироком Червонозаводського районного суду міста Харкова Володимира Сивака визнано винним у скоєнні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді трьох років позбавлення волі.

У такому разі, згідно зі статтею 49 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, міськрада була зобов’язана невідкладно поінформувати територіальну виборчу комісію про дострокове припинення його депутатських повноважень. А наступного за черговістю кандидата в партійному списку мали визнати депутатом.

Утім, за словами голови регламентної комісії Березанської міської ради, представника “Самопомочі” Олега Сивака, який є сином засудженого депутата, цю ситуацію на засіданні комісії не розглядали.

Водночас деякі депутати твердять, що неодноразово порушували це питання на сесійних засіданнях, хоча його мали б автоматично розглядати на сесії.

Піднімав питання з голосу, щоб юрист ради пояснив, чи може судимий Сивак бути депутатом, бо є багато ухвалених рішень ради, де його чотирнадцятий голос є рішаючим, і їх треба скасовувати. От як він може голосувати, якщо повинен скласти повноваження? – зауважує Іван В’ялий.

І навіть до міського голови направляли звернення, які чомусь залишилися без розгляду.

Я письмово зверталася до міської ради про те, що депутат Сивак засуджений і має умовний строк. Як він може бути депутатом та ще й голосувати на сесіях і як його допускає міський голова? Але Тимченко (Березанський міський голова, – прим. авт.) залишив звернення без розгляду. Секретар ради також ніяк не реагує, хоча я їй дзвонила в той час, коли ми з дитиною лежали за диваном з накритими головами. Минуло півтора року, і ніхто з них навіть не поцікавився, як ми і що ми, – розповідає депутатка Світлана Грицун.

Голова регламентної комісії Київської облради, депутат із фракції “Самопоміч” Роман Титикало коментує бездіяльність сина засудженого депутата і свого колеги-однопартійця Олега Сивака так:

Усе очевидно. Людина має скласти мандат – це закон. Не складає – порушує закон. Я згодний, що це є порушенням, і підніму це питання для його вирішення на партійному осередку.

Подружжя Грицунів подало заяву до правоохоронних органів. На сьогодні слухати справу в суді ще не починали.

За інформацією прокуратури, ще на одного депутата Березанської міськради Володимира Братка складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Цей депутат під час чергової сесії за наявності реального конфлікту інтересів з метою поліпшення свого матеріального становища проголосував за продаж земельної ділянки підприємству, власником якого він є. Крім того, його голос виявився вирішальним для ухвалення рішення.

Березанський міський суд визнав депутата винним у вчиненні адміністративних правопорушень, передбачених ч.1 і ч.2 ст.172-7 КУпАП.

Провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності закрили у зв’язку із закінченням строку давності.

Редакція Громадського руху ЧЕСНО кілька разів намагалася взяти коментар у Братка, але на телефонні дзвінки він не відповідає.

У справі депутатки Гостомельської селищної ради Наталії Черінської щодо одержання хабара суд затвердив угоду між прокурором та обвинуваченою про визнання винуватості, на підставі якої призначив підсудній покарання у вигляді штрафу в розмірі 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що дорівнює 25 500 грн.

Також суддя повідомив про зняття арешту з майна Черінської, повернення їй закордонного паспорта, прикрас із “жовтого металу”, готівки та телефону Айфон 7+. Вручені Черінській як хабар гроші, які переховувала її колега – депутатка Тетяна Шальман, суддя Кафтанов постановив повернути СБУ, а хабар у вигляді автівки вартістю близько 100 тис. грн – віддати назад підприємцю.

Черінська повністю визнала свою провину, зізналася, що отримала від підприємця хабар за розміщення МАФів із продажу хлібобулочних виробів у Гостомелі. Також під час судового засідання з’ясувалося, що підсудна обіцяла допомогти в цьому питанні як секретар бюджетної комісії та депутатка, наближена до голови ради Юрія Прилипка, якого, як відомо, судять за шахрайство.

Неправомірну вигоду Черінська вимагала від підприємця за сприяння в ухваленні головою та членами виконкому селищної ради позитивного рішення про надання дозволу на розміщення двох МАФів на території Гостомеля.

У квітні 2018 року екс-депутатку Гостомельської ради Наталію Черінську було засуджено за хабарництво.

Тим часом, за інформацією прокуратури Київської області, селищному голові Гостомеля загрожує покарання у вигляді ув’язнення строком до 12 років з конфіскацією майна. Посадовець пообіцяв громадянину придбати й оформити на нього право власності на земельні ділянки в адміністративних межах Гостомельської селищної ради за ціною 500 доларів США за 0,01 га. Відтак громадянин з метою отримання цих ділянок передав чиновнику гроші. Утім, Прилипко жодних дій щодо придбання та оформлення права власності на земельні ділянки не вчинив, а коштами розпорядився на власний розсуд.

Тепер голову Гостомеля підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.190 КК України (шахрайство в особливо великих розмірах).

Прокуратура підозрює Прилипка у кількох злочинах. Йому інкримінують підробку документів та розтрату бюджетних коштів.  22 серпня Прилипку було вручення повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України. Ці злочини передбачають покарання у вигляді позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна та забороною займати керівні посади строком на 3 роки.

Під час досудового розслідування судом накладено арешт на майно Прилипка, а його самого усунено з посади.

Як відомо, Бучанського міського голову екс-”регіонала” Анатолія Федорука та секретаря Бучанської міськради Василя Олексюка підозрюють у незаконному виділенні земельних ділянок у межах земель державного лісового фонду, оформленні цих ділянок на підставних осіб з використанням службового становища. Федоруку та Олексюку на час досудового розслідування було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту із забороною залишати помешкання у вечірній та нічний час.

Раніше представники Генеральної прокуратури повідомили чиновників про підозру. Цьому передували обшуки, під час яких було вилучено десятки документів, що свідчать про причетність цих осіб до махінацій із землею.

У серпні 2017 року справу передали до суду для розгляду по суді. Проте, підготовче засідання у справі вже близько року так і не може розпочатися в Ірпінському міському суді через неявку по черзі обвинувачених до суду.

 Хто з депутатів спробував сховатися за недоторканністю?

Екс-секретаря Київради Олеся Довгого підозрюють у дерибані землі на Жуковому острові в Києві, що завдало місту збитків на 82 млн грн.

Як з’ясувало слідство, у період із 2007-го до 2009 року Довгий забезпечив 1 жовтня 2007 року ухвалення депутатами рішення щодо незаконного передання землі.

Зокрема, 23-м обслуговуючим кооперативам для житлової забудови на 21-му кілометрі Столичного шосе в Голосіївському районі міста Києва було виділено земельні ділянки, фактично розташовані на території ландшафтного заказника місцевого значення "Острів Жуків".

На думку ГПУ, провину Довгого підтверджують докази, зібрані з дотриманням принципів законності й верховенства права.

У липні 2017 року Верховна Рада позбавила Олеся Довгого недоторканності.

Нардепу загрожує ув’язнення строком від 3 до 8 років з позбавленням права обіймати деякі посади чи вести певну діяльність строком до 3 років, а також зі стягненням штрафу в розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Колегу Довгого, мажоритарника з Київщини Олександра Онищенка, НАБУ підозрює у створенні злочинної організації, діяльність якої завдала АТ “Укргазвидобування” збитків на суму близько 3 млрд грн. Улітку 2016 року Верховна Рада зняла депутатську недоторканність із Онищенка. Проте Генеральна прокуратура не встигла його заарештувати, і тепер він переховується в Лондоні.

2010 року Олександр Онищенко став депутатом Київської облради від “Партії регіонів”. 2012-го від цієї самої партії він пройшов до парламенту у 93-му окрузі (Миронівка, Переяслав-Хмельницький). 2014-го повторив це досягнення, але вже як самовисуванець. Однак “чистими” його передвиборчі кампанії годі назвати.

Як інформувала Громадська мережа “ОПОРА”, 2012 року Онищенко розважав електорат концертами, на які запрошував не тільки зірок українського шоу-бізнесу, а й іноземців, зокрема Ігоря Ніколаєва та Жана-Клода ван Дамма.

Також під час передвиборчої кампанії Онищенко вручав породіллям грошову допомогу у фірмових конвертах “Партії регіонів”, рибалив з дітьми-сиротами, яких одягали у брендовані речі від його благодійного фонду. До Дня вчителя освітяни отримали пакунки з продуктами та газетою "Велика родина".

На виборах 2014 року Олександр Онищенко використовував свій благодійний фонд "Родина" для закупівлі обладнання для шкіл і ремонту навчальних закладів. Окрім цього, виборці, які підписували “договір агітатора”, отримували за це 200 гривень.

Зображення із сайту Громадянської мережі “ОПОРА”

Жодних офіційних підтверджень цієї інформації “ОПОРА” не має, оскільки інформатори боялися заявляти про підкуп публічно.

Уже після своєї втечі за кордон Онищенко заявив, що заплатив 6 мільйонів доларів за місце у ВРУ Давиду Жванії, який на парламентських виборах 2014 року належав до керівництва виборчого штабу БПП. Реєстрував його особисто голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, а керував процесом особисто Президент Петро Порошенко.

У прес-службі глави держави зазначили, що слова Онищенка “не відповідають дійсності, є вигадкою підозрюваного”.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив систематизовану інформацію про підсудних і засуджених депутатів Дніпропетровщини та Запоріжжя.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]