Секрети команди Труханова: як купувати “Лексуси” та шуби з низькими доходами

Фото: Секрети команди Труханова: як купувати “Лексуси” та шуби з низькими доходами

 

Очільник фракції “Довіряй ділам” в Одеській облраді Олександр Ахмеров після головування в міській виборчій комісії придбав два “Лексуси”. Найзаможніша депутатка фракції Ольга Юрко має фірму, пов’язану із забудовою 10-го кварталу Одеси. Двоє однопартійців Труханова є помічниками нардепа-кнопкодава Олександра Пресмана.

Партія, яку на вибори в Одесі вів Геннадій Труханов, має назву “Довіряй ділам”. До 2008 року вона називалася “Комуністичною партією трудящих”, потім її перейменували на “Селянську Україну”, і лише в листопаді 2014-го вона дістала теперішню назву.


 

На минулих виборах до Одеської обласної ради, де було 84 виборчі округи, партія “Довіряй ділам” висунула 37 кандидатів. Першим у партійному списку йшов нинішній мер Одеси Геннадій Труханов. У результаті виборів до облради потрапила третина кандидатів від партії. Вони створили фракцію “Довіряй ділам”, яка стала третьою за розміром, поступившись лише “БПП” та “Опоблоку”.

5 обранців очолили постійні депутатські комісії, тобто третину комісій в облраді. До того ж з-поміж цих п’яти комісій були дві ключові – бюджетна комісія та комісія з питань комунальної власності.

Головою фракції “Довіряй ділам” в Одеській облраді став Олександр Ахмеров. Він з 1993 року працює молодшим науковим співробітником НДІ фізики Одеського національного університету імені І.І. Мечнікова та є членом виконкому Одеської міської ради. Його річна заробітна плата в НДІ 2016 року становила 24 тис. грн, а 2017-го, згідно з його декларацією, – 27 тис. грн. Та попри маленьку зарплату молодшого наукового співробітника, на кінець 2017 року Ахмеров заощадив 700 тис. грн готівкою, 20,9 тис. дол. США, а також наприкінці 2015-го купив два автомобілі “Lexus LX 570” 2008 року випуску. Їхню вартість у декларації депутат не зазначив.

Із 2010-го до 2015-го Ахмеров очолював Одеську міську виборчу комісію. І саме після місцевих виборів у листопаді та грудні 2015 року він придбав ці два елітні авто.

Дружина Олександра Ахмерова Світлана Осауленко обіймає посаду директора Інституту підготовки професійних суддів Одеської юридичної академії та керує міською організацією “Української морської партії Сергія Ківалова”. 2016 року вона отримала 154 тис. грн заробітної плати, а 2017-го – 205 тис. грн, про що йдеться в її декларації.

Світлана Осауленко має чотири хутряні вироби, вартість кожного з яких дорівнює приблизно її річній зарплаті за 2016 рік.

2017 року Ахмеров отримав 48 тис. грн стипендії від державного закладу, де викладає його дружина.

Сконтактувати з головою фракції “Довіряй ділам” в Одеській облраді журналістам Громадського руху ЧЕСНО не вдалося, оскільки його контактний телефон, наведений на офіційному сайті Одеської обласної ради, постійно перебував поза зоною досяжності.

Депутатську комісію з питань управління майном спільної власності територіальних громад області очолює Ольга Юрко. Вона є представницею округу, розташованого в самій Одесі. Її дохід 2017 року, згідно з декларацією, становив 1,75 млн грн. До обрання депутаткою Юрко працювала заступницею начальника Управління капітального будівництва Одеської міської ради й відповідала за розвиток територій та інфраструктури. У січні 2018-го, за даними аналітичної системи YouControl, вона стала власницею ТОВ “Престиж-буд”. До того часу частка підприємства належала Раїсі Саєнко. Цьогоріч Саєнко також подарувала Ользі Юрко квартиру в Одесі вартістю понад 156 тис. грн. Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані Юрко зробила на сайті НАЗК.

2008 року між ТОВ “Престиж-буд” і комунальним підприємством “Міське капітальне будівництво” було укладено договір щодо реалізації проекту будівництва групи багатоповерхових житлових будинків з об’єктами соцкультпобуту та паркінгами в 10-му кварталі житлового району Ш-2 селища Котовського в межах вулиць Капітана Кузнецова, Марсельської, Кримської, 14-ї Лінії. Проте у грудні 2014 року Одеська міськрада скасувала своє рішення за цим проектом. 2015-го Люстраційний комітет Одещини заніс Ольгу Юрко до люстраційного списку чиновників, які мали бути звільнені через корупцію.

Постійну комісію Одеської облради з питань житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження очолює Дмитро Чапір, обраний депутатом від Біляївського району Одещини (15-й виборчий округ). Він також керує Біляївською районною організацією партії “Довіряй ділам”. За 2017 рік Чапір отримав майже 1,38 млн грн доходу від підприємницької діяльності. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, основним видом його діяльності є надання послуг у сфері права.

Дмитро Чапір і його однопартієць Ігор Іоганов є помічниками народного депутата Олександра Пресмана. Громадський рух ЧЕСНО розповідав, як представник партії “Відродження”, кнопкодав Олександр Пресман возить своїм округом благодатний вогонь та освячує храми, тоді як фірми з кримінальним шлейфом, близькі до його оточення, ділять мільйони держсубвенцій.

Ігор Іоганов став депутатом облради завдяки виборцям із 45-го округу (Роздільнянський район). Він є керівником Роздільнянської районної організації партії “Довіряй ділам”. Згідно з його декларацією, 2017 року він одержав 986 тис. грн доходу від підприємницької діяльності. Сайт “Избирком Одесса” зафільмував, як Іоганов кнопкодавить.

Очільником постійної комісії Одеської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики є Анатолій Садовник. Він працює головним лікарем державного закладу “Дитячий спеціалізований (спеціальний) санаторій “Люстдорф” МОЗ України. Відповідно до його декларації, 2017 року депутат разом із дружиною отримали 410 тис. грн заробітної плати. Садовник служив у зоні АТО, його нагородили орденом “Народний Герой України”.

У 79-му виборчому окрузі балотувалась керівниця Департаменту надання адміністративних послуг Євгенія Абрамова. В Одеській облраді вона очолює депутатську комісію з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності. На своїй сторінці у Facebook Абрамова пише про участь у “Дні діалогу”, який відбувся в Тернополі, сплутавши Віталія Кличка з Володимиром. Після зауваження вона виправила помилку, назвавши її “оговоркою”.

Анатолій Хмелевський, обраний у 74-му окрузі, що в місті Одеса, є головою постійної комісії облради з питань економіки, промисловості, підприємництва, регуляторної політики та інвестиційної діяльності. Торік він працював на державному підприємстві “Дослідне господарство “Южний”. Наразі ж обіймає посаду заступника директора з розвитку в ТОВ "Союз". 2017 року, згідно з декларацією, його річна заробітна плата становила майже 158 тис. грн. Готівкою депутат зберігає 50 тис. євро та 52 тис. дол.

У 69-му багатомандатному виборчому окрузі, розташованому в Одесі, балотувався колишній гравець футбольного клубу “Чорноморець” Сергій Булигін-Шрамко. Відповідно до інформації на сайті ЦВК, він був 13-м у списку кандидатів від політичної партії “Довіряй ділам” і потрапив до облради замість Геннадія Труханова, який став мером Одеси. Протягом 2017 року депутат разом із дружиною заробили 109,8 тис. грн.

Місце Олександра Іваницького в Одеській обласній раді посів Максим Повзун, котрий був 14-м у списку трухановських кандидатів. Він також представляє Одесу, а саме 67-й округ. 2017 року, згідно з декларацією, його родина одержала 174 тис. грн доходу. Єдиним цінним майном депутата є рояль Шредер кінця XIX століття.

Депутатом Одеської обласної ради став і керівник Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Віталій Харченко. За 2017 рік він отримав 229 тис. грн заробітної плати та 10 тис. грн соціальної допомоги після народження дитини. Відповідно до чинного українського законодавства, АМКУ здійснює контроль щодо створення конкурентного середовища та захисту конкуренції у сфері державних закупівель. І тут у Харченка може бути потенційний конфлікт інтересів, адже ТОВ “Ростдорстрой”, що пов’язують безпосередньо з очільником політичної партії “Довіряй ділам” Геннадієм Трухановим, упродовж 2017-2018 років виграло державні тендери на будівництво доріг у Миколаївській області на загальну суму 871 млн грн.

Окрім того, до фракції “Довіряй ділам” в облраді входять такі фігуранти кримінальних проваджень, як голова Київської районної адміністрації Одеської міської ради Володимир Сушков та бенефіціар будівельної компанії “Білд-Про” Вадим Теплицький. Обох депутатів обрано від багатомандатних округів, розміщених в Одесі: Сушкова – від 70-го, а Теплицького – від 80-го.

Вадим Теплицький задекларував за 2017 рік 616 тис. грн доходу, з яких 522 тис. – від продажу корпоративних прав і рухомого майна. Також, згідно з його декларацією та повідомленням про суттєві зміни в майновому стані, торік депутат успадкував від Людмили Маришевої три об’єкти нерухомості: дві квартири та підвальне приміщення.

Володимир Сушков, згідно з його декларацією, 2017 року отримав 268 тис. грн заробітної плати як очільник Київської райадміністрації Одеської міськради та 400 грн матеріальної допомоги. Ще 28 тис. грн до сімейного бюджету додала його дружина Олена, працюючи в Одеській міській лікарні №10.

Щодо кримінальних справ, порушених проти Сушкова й Теплицького, Громадський рух ЧЕСНО готує окрему статтю.

Поспілкуватись із представниками фракції “Довіряй ділам” журналістам Руху ЧЕСНО не вдалося. На сайті облради контакти депутатів або відсутні, або зазначені некоректно й належать іншим людям, які не мають до них жодного стосунку. Про це Громадський рух ЧЕСНО вже писав.

Нагадаємо, що на Одещині депутати декларують найбільше біткоїнів, а лідер “Довіряй ділам” Труханов в Одеській міській раді не дає слова одеситам, і ті змушені проносити на сесійні засідання плакати, пришпиливши їх до спідньої білизни.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]