Голова фракції “Батьківщина” в Одеській облраді через борги може залишитися без квартири

Фото: Голова фракції “Батьківщина” в Одеській облраді через борги може залишитися без квартири

Попри те, що очільник фракції “Батьківщина” в Одеській обласній раді Олег Радковський має мільйонні заощадження, його майно арештоване, а бізнес збанкрутував. Якщо до вересня 2019 року він не виплатить кредит, то втратить своє житло. Краща ситуація в його однопартійки Алли Стоянової. 2017-го вона придбала квартиру, але повідомити НАЗК про суттєві зміни в майновому стані забула.

Депутат Олег Казимиров купив в Одесі помешкання в 17 разів дешевше за ринкову вартість. Протягом останніх двох років ані він, ані його колеги Олег Батлюк і Валентин Душейко не заробили жодної копійки, проте мають чималі заощадження готівкою та на банківських рахунках.

Першим номером у списку кандидатів до Одеської обласної ради від ВО “Батьківщина” на минулих виборах ішов Олег Радковський, який, зрештою, став першим заступником голови облради. У своїх деклараціях за 2015-й, 2016-й та 2017-й роки він зазначав, що є бенефіціаром лише однієї компанії – ТОВ “Берег-груп”. Згідно з даними аналітичної системи YouControl, підприємство, яке йому належить, вклало майже 1,4 млн грн у ТОВ “Берег-транссервіс”. Проте три роки поспіль депутат не декларує, що є бенефіціарним власником і цієї фірми.

Крім того, Радковський є бенефіціаром ТОВ “Марін Інвест” і ТОВ “Берег-стройінвест”.

Уже впродовж трьох років, а саме від моменту обрання заступником голови облради, родина Радковського, згідно з декларацією депутата, живе лише на його зарплату чиновника, яка 2017 року становила 256 тис. грн за рік. З інших доходів – тільки соціальна допомога після народження дитини в розмірі 6 тис. грн. Олег Радковський зберігає готівкою 14,5 млн грн і 100 тис. дол. Також у його декларації за 2017 рік згадано елітні годинники, коштовні прикраси відомих світових марок та брендове хутро від Louis Vuitton. Однак, переглянувши судові провадження, відкриті проти фірми, бенефіціаром якої є Радковський, можна побачити, що фінансові справи в нього йдуть не надто добре.

Борги компаній та особисті грошові зобов’язання Радковського в кілька разів перевищують його заощадження. У стадії банкрутства перебуває ТОВ “Берег-груп”, що здійснювало будівництво. Про це свідчить ухвала Господарського суду Одеської області від 4 грудня 2018 року. Відповідно до неї, у судовому порядку визнано заборгованість підприємства перед ПАТ “Укрсиббанк” у розмірі 38,6 млн і 116,3 млн грн та перед ПАТ “Марфін Банк” на 2,1 млн і 71,9 млн грн.

Також, згідно з декларацією за 2017 рік, заступник голови облради заборгував ПАТ “Укрсиббанк” 512 тис. дол. Як свідчить витяг з Державного реєстру іпотек, об’єктом обтяження є шестикімнатна квартира в Одесі загальною площею 400 кв.м. Термін сплати кредиту, узятого 2004 року, настає у вересні цього року.

У березні 2018 року Державна виконавча служба м.Одеси наклала арешт на все нерухоме майно Олега Радковського. Зокрема, було арештовано його квартиру на вул. Чорноморській, 1.



Депутат Одеської облради Леонід Шимон є заступником голови комісії з питань екології, природокористування, запобігання надзвичайним ситуаціям та ліквідації їхніх наслідків. На попередніх виборах він балотувався у 54-му виборчому окрузі, де здобув 45% голосів виборців. У своїй декларації за 2017 рік він зазначив, що володіє корпоративними правами та є бенефіціарним власником міської партійної організації ВО “Батьківщина”.


Помічник депутата, який назвався Олегом, гадає, що було допущено помилку, і запевняє, що її виправлять:

Напевно, помилка. Леонід Шимон навіть не є керівником міської “Батьківщини”. Усе передам депутату, і помилку виправлять. А бухгалтер, що допомагав заповняти, зараз у відпустці. Вийде – обов’язково перегляне й виправить”.

Відповідно до декларації, протягом 2017-го родина депутата одержала загалом 1,27 млн грн доходу. Готівкою Шимони зберігають 100 тис. дол., 100 євро та 980 тис. грн.

Алла Стоянова, яку на 22-му виборчому окрузі в Ізмаїльському районі Одещини підтримали майже 34% виборців, є заступницею голови постійної комісії облради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та банківської діяльності.

За 2017 рік, згідно з декларацією, її родина отримала 119 тис. грн доходу. Готівкою депутатка має 680 тис. дол., ще 438 тис. – її чоловік і 26 тис. дол. – донька. 3 млн грн Стоянова позичила третім особам. І вона, і її чоловік Андрій Бутенко працюють у фермерському господарстві “Стоянов А.А.”, власницею та директоркою якого є депутатка.

У травні 2017-го “батьківщинівка” придбала квартиру, про що свідчить її декларація за 2017 рік, але повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на сайті НАЗК не розмістила.

Юрист проекту “Тисни!” (Bihus.info) Євген Воробйов пояснює, що неподання до НАЗК повідомлення про суттєві зміни в майновому стані є порушенням антикорупційного законодавства:

Згідно з частиною першою статті 52 Закону України “Про запобігання корупції” (далі – Закон), у разі суттєвої зміни в майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, визначених на 1 січня відповідного року (50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у редакції Закону, що діє з 01.01.2017), зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту одержання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції”.

2017 року фермерське господарство Стоянової судилося з Міністерством економічного розвитку й торгівлі України через додаткові податки на ввезення азотних добрив з Росії, але програло.

За телефоном, наведеним на офіційному сайті Одеської облради, журналісту Громадського руху ЧЕСНО сконтактувати з депутаткою не вдалося, бо номер не обслуговується.

Михайло Лазаренко став депутатом Одеської обласної ради завдяки виборцям з Балтського району, які віддали за нього 32% голосів. Він є секретарем постійної комісії з питань агропромислового комплексу.

Родина Лазаренка на його окрузі, відповідно до декларації депутата за 2017 рік, має у власності 155 га землі. Він є бенефіціаром фермерського господарства “Прогрес” та “Балтської швейної фабрики”. Його дружина володіє фермерським господарством “Прогресагро”. 2017 року Лазаренки, згідно з декларацією, отримали 1,1 млн грн доходу.

Майже 25% голосів виборців у 28-му окрузі одержав на минулих виборах Олександр Барський. Він працює заступником директора з комерційної діяльності в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Як зазначено в декларації депутата, 2017 року він отримав 314 тис. грн заробітної плати за основним місцем роботи, а його дружина – 10 тис. грн соціальної допомоги. Відповідно до декларації за 2017 рік, родина Барських – безхатченки, з нерухомого майна вони мають тільки дві земельні ділянки.

2018 року депутат придбав автомобіль “Nissan Rogue” 2016 р.в. за 6 тис. дол., про що подав повідомлення про суттєві зміни в майновому стані на сайті НАЗК. На вторинному ринку в Україні таке авто коштує втричі дорожче, що може свідчити про мінімізацію податків.

Олександр Барський є заступником голови комісії облради з питань управління майном спільної власності територіальних громад області.

23,3% голосів виборців здобув на попередніх виборах Ігор Плєхов. Однак, коли його обрали мером міста Рені, його місце в обласній раді посів Сергій Петровський, за якого на 4-му окрузі в Балтському районі проголосували майже 22% виборців. В Одеській облраді Петровський очолює постійну комісію з питань транспорту, зв’язку та морегосподарського комплексу. 2017 року його родина отримала 1,17 млн грн доходу, 1,79 млн грн вона зберігає готівкою та 50 тис. дол. – на банківських рахунках. Жодних прибутків від розміщення коштів у банках депутат не зазначив.

За Олега Казимирова віддали голоси 21,75% виборців на 12-му виборчому окрузі, що в Біляївському районі Одещини.

Протягом 2017 року родина депутата, згідно з його декларацією, одержала майже 466 тис. грн доходу. Готівкою Казимиров зберігає 600 тис. грн, 230 тис. дол. та 80 тис. євро. На банківському рахунку він має 15 тис. дол., а 4,9 млн грн позичив третім особам.

Відповідно до декларації, 2017 року Олег Казимиров придбав в Одесі квартиру загальною площею 146,6 кв.м за 293 тис. грн, що в еквіваленті становить близько 11 тис. дол. Як свідчить витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, це помешкання розташоване в будинку на просп. Шевченка, 12/2.

На вторинному ринку нерухомості квартира за тією самою адресою з ідентичною площею коштує 189 тис. дол., що в 17 разів дорожче від вартості, зазначеної в декларації депутата Казимирова. Житло за заниженою ціною могло бути офіційно придбане з метою мінімізації податків.

Олег Батлюк набрав майже 22% голосів виборців у 33-му виборчому окрузі, що в Окнянському районі Одеської області.

Згідно з декларацією депутата, 2016 року його родина не заробила жодної копійки. 2017-го єдиним джерелом доходу сім’ї став продаж автомобіля дружини, причому одержаної суми в декларації не зазначено. Натомість 2017 року Батлюк придбав собі авто Toyota Land Cruiser 2008 р.в., проте його вартості так само не задекларував.

 

Родина депутата зберігає 660 тис. грн на банківських рахунках і 202 тис. дол. готівкою.

Помічниця Батлюка пообіцяла передати йому всі запитання Руху ЧЕСНО та підготувати відповіді, однак після нашої розмови так і не передзвонила й слухавки не брала.

Протягом двох звітних  років не отримує доходів і Валентин Душейко, який балотувався до облради у 32-му виборчому окрузі, що в Котовському (нині – Подільському) районі. Він є власником Котовського верстато-ремонтного заводу “Південремверстат”. За даними аналітичної системи YouControl, до 1998 року цей завод належав державі, згодом був розпайований, і 2008-го повністю перейшов у власність Душейка.

Відповідно до його декларацій за 2016-й і 2017-й роки, єдиним доходом родини є пенсія дружини депутата, яка 2016-го становила 15 тис. грн за рік, а 2017-го – 17 тис. На банківських рахунках Душейки зберігають 650 тис. євро.

В обласній раді депутат є заступником голови комісії з питань житлово-комунального господарства, паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження. Сайт “Избирком Одесса” опублікував відео, як Валентин Душейко кнопкодавить за колегу, а також як депутат від “БПП” Аркадій Губерник голосує за Валентина Душейка, Олега Батлюка та Марину Зінченко.

По 21% голосів виборців здобули на попередніх виборах Олег Корженко й Руслан Табунщик.

Депутат Табунщик так само, як і його однопартійці Душейко та Батлюк, протягом двох останніх років не заробив жодної копійки. У його декларації за 2016 рік у розділі “Доходи” прочерки, а 2017-го єдиними доходами родини були 416 тис. грн, одержані від продажу дружиною депутата рухомого майна, а також 30 тис. грн соціальної допомоги від Пенсійного фонду. Водночас сім’я зберігає готівкою 4,2 млн грн, 340 тис. дол. та 147 тис. євро.

Руслан Табунщик очолює постійну комісію облради з питань правової політики, забезпечення законності та правопорядку, боротьби з організованою злочинністю й корупцією.

Згідно з декларацією Олега Корженка, 2017 року постійного заробітку він не мав. Його дохід складався з коштів, отриманих від продажу двох об’єктів нерухомого майна на загальну суму 1,3 млн грн. 2016 року, відповідно до декларації, депутат придбав 12 паркомісць і квартиру загальною площею 89 кв.м в Одесі, проте вартості купівлі паркомісць не зазначив, що є підставою для здійснення НАЗК повної перевірки його декларації.

Корженко є секретарем постійної депутатської комісії з питань земельних відносин та адміністративно-територіального устрою.

Громадський рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів обласної ради з фракції “Довіряй ділам”, а також кримінальні справи, пов’язані з командою мера Одеси Труханова. Крім того, наші журналісти перевірили адреси та номери телефонів громадських приймалень депутатів Одеської облради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]