Агітація на Дніпропетровщині: до Вілкула – із зеленкою, до "ляшкобуса" – з камінням (дайджест)

Фото: Агітація на Дніпропетровщині: до Вілкула – із зеленкою, до "ляшкобуса" – з камінням (дайджест)

Реєстрація кандидатів у Президенти України закінчилася. На цих виборах їх рекордна для України кількість – 44. Детальна інформація про кожного з них є на сайті Руху ЧЕСНО. До правоохоронців Дніпропетровської області вже надходить інформація про можливі порушення виборчого процесу.

5 лютого в Дніпрі відбувся мітинг та виступ співака Олександра Пономарьова на підтримку кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Цікаво, що раніше Пономарьов був довіреною особою екс-регіонала й фігуранта кримінальних розслідувань – мера Бучі Анатолія Федорука, якого зараз судять через дерибан лісу.

Дорогі мої, рідні, найкращі у світі дніпропетровці. Сьогодні я вдома, серед вас", – почала кандидатка в Президенти.

Вона наголосила, що почала свою передвиборчу кампанію саме з рідного міста – Дніпра. Промовляла близько години: про комунальні платіжки, про бідність, медицину, обіцяла іпотечні кредити на житло без першого внеску, критикувала Порошенка, повідомила про те, що зібрала найкращих фахівців, які розробили "дорожню карту" з піднесення України.

Виступ Пономарьова

Заступник голови облради запрошував усіх на зустріч із Тимошенко в робочий час.

Концерт анонсував у Facebook заступник голови Дніпропетровської облради від ВО "Батьківщина" Мгер Куюмчян

Після Дніпра Тимошенко поїхала на Київщину, де її пікетували учасники акції "Хто замовив Катю Гандзюк?" Голову Херсонської облради, представника ВО "Батьківщина", журналісти та слідство пов’язують з убивцею Гандзюк. Лише після акції протесту, під час якої тих, хто розгорнув плакати, забрала поліція й застосувала до них силу, партія Тимошенко зробила заяву, що Владислав Мангер уже не є членом ВО "Батьківщина" і йому рекомендували піти з посади. Вручення голові облради повідомлення про підозру Тимошенко назвала політичним замовленням.

Минулого тижня до Дніпропетровської області завітала дружина Президента Марина Порошенко. Вона ознайомилася з перебігом будівництва малого групового будинку для дітей-сиріт у Петриківці, побачила роботу інклюзивно-ресурсного центру в Магдалинівській опорній школі.

Марина Порошенко разом з головою ДніпроОДА Валентином Резніченком

У прес-службі першої леді зазначили Громадському руху ЧЕСНО, що вона перебувала там не в межах агітаційного туру.

У нас не було зустрічей та агітації. Ми діємо в межах своєї програми, що робили й до виборів. Ми опікуємося інклюзивною освітою. У червні презентували проект для дітей-сиріт, за яким почалося будівництво, що на 50% уже завершене. Нікого спеціально не запрошували. Будується заклад для петриківської громади. Жодних питань про вибори не порушували".

Нагадаємо, що наприкінці 2018 року Президент Петро Порошенко з робочою поїздкою побував у Дніпрі. Серед іншого відвідав Музей Героїв АТО, де зустрічався з атовцями.

Президент у Музеї Героїв АТО

Кандидат в Президенти від політпартії “Основа” Сергій Тарута, який позиціонує себе промисловцем та підприємцем, пішов по промислових підприємствах Дніпропетровської області. 8 лютого провів зустрічі з трудовими колективами “Шахтуправління Павлоградське” (ДТЕК Павлоградвугілля), науково-виробничого підприємства “Укртрубоізол”, компанії “Потоки”.

30 січня до Кривого Рогу завітала віце-спікерка Верховної Ради, представниця "Об'єднання" Самопоміч" Оксана Сироїд. Вона виступила на засіданні міської ради та спілкувалась з підприємцями. Нагадаємо, наприкінці серпня 2018 року Андрій Садовий, який став кандидатом в Президенти від " Самопомочі", теж зустрічався з підприємцями, але у Дніпрі.

Минулого тижня Дніпропетровською областю роз’їзжав "ляшкобус" із командою Дніпропетровської територіальної організації "Радикальної партії Олега Ляшка" та активістами.

10 лютого нардеп-"радикал" Ігор Мосійчук, за позовом якого усунули від виконання обов’язків в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, повідомив про те, що "ляшкобус" у Марганці закидали камінням.

Водночас ми володіємо інформацією про підготовку силових провокацій проти агітаторів та волонтерів, "ляшкобусів" і на зустрічах із самим Олегом Ляшком", – написав Мосійчук.

Мешканці Дніпропетровської області бачили й кандидата від "Опоблоку" Олександра Вілкула. Зокрема, 8 лютого він побував у місті Нікополь.

9 лютого на зустріч з кандидатом у Президенти в Новомосковську прийшли із зеленкою. Про виявлення та вилучення чотирьох великих ємностей з рідиною зеленого кольору під час забезпечення охорони публічного порядку на зустрічі Вілкула з виборцями повідомили в поліції.

На одному з місцевих сайтів писали про те, що 9 лютого о 12:00 у Новомосковську в БК "Металургів" кандидат у Президенти від "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул організовує зустріч з виборцями.

А 1 лютого Вілкула облили зеленкою в Бердянську.

Нагадаємо, що в "Опоблоці", від якого балотується Вілкул, відбувся розкол. Окрім нього, кандидатом на посаду Президента України є і Юрій Бойко, щоправда, як самовисуванець. Зауважимо, що через розкол партії заблокували державне фінансування.

Чи не щодня до поліції Дніпропетровської області надходять повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства. Зокрема, про телефонні дзвінки, під час яких мешканцям Дніпра та Кам’янського пропонували взяти участь у мітингах та у виборчому процесі, про збирання персональних даних та агітацію на користь одного з кандидатів, про рекламу та агітаційні матеріали без вихідних даних, про пропонування грошей і продуктів харчування у Дніпрі в обмін на голоси за кандидатів у Президенти.

5 лютого поліція повідомила про бійку між трьома учасниками мітингу на бульварі Слави у Дніпрі. Але на мітингу якої саме політичної сили це сталося, не відомо.

8 лютого до правоохоронців надійшло повідомлення про роздавання грошей в одному з барів у Соборному районі м. Дніпра в обмін на голос за кандидата в Президенти.

Відео роздавання коштів

У Марганці та Апостоловому склали 2 адміністративні протоколи за фактами порушень виборчого законодавства. Зокрема, 11 лютого поліцейські натрапили на жителя міста Апостолове, який за 200 гривень розклеював агітаційні плакати, виготовлені з порушенням чинного законодавства. Того самого дня в Марганці 42-річний місцевий мешканець розмістив на рекламному щиті передвиборчу агітацію, що не містила вихідних даних.

Станом на 11 лютого до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості щодо 2 кримінальних правопорушень за ч. 1 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця) у містах Дніпро та Нікополь.

Від 31 грудня 2018 року поліцейські Дніпропетровської області склали 17 протоколів за фактами виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять передбачених законом вихідних даних (ст. 213-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення), та вилучили 700 агітаційних листівок.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]