Чому за 2,5 роки парламент не затвердив Супрун керівницею МОЗ

Фото: Чому за 2,5 роки парламент не затвердив Супрун керівницею МОЗ

5 лютого суддя Окружного адмінсуду міста Києва заборонив Уляні Супрун виконувати обов’язки очільниці Міністерства охорони здоров’я України. 

Таке рішення ухвалив суддя Сергій Каракашьян, який входив до колегії суддів, що поновила на посаді Романа Насірова. Супрун, котра реформує медичну галузь, назвала це рішення суду “суддівським свавіллям” і перервала своє відрядження до США.

Прес-служба суду одразу ж оприлюднила на своєму сайті заяву, у якій Супрун нагадали про кримінальну відповідальність у разі невиконання ухвали суду. Позивачем у цій справі був нардеп і фігурант антикорупційних розслідувань Ігор Мосійчук, котрий вимагав хабар за подання депутатського запиту.

Громадський рух ЧЕСНО запитав у нардепів від “Народного фронту” та “БПП”, які належать до парламентської коаліції, чому вони впродовж 2,5 років не затвердили на посаді Уляну Супрун і чому з літа 2016 року вона є в.о. міністра охорони здоров’я.

Голова фракції “Народний фронт” Максим Бурбак, який є фігурантом антикорупційних розслідувань, повідомляє, що їхня фракція підтримує коаліційний уряд і майже кожен її член написав допис на підтримку Уляни Супрун:

Народний фронт” як коаліційна фракція підтримує весь коаліційний уряд. “Народний фронт” – надійний партнер коаліції, і це є запорукою її міцності. Ми чекаємо на пропозиції наших колег з “БПП”, тому що вони подавали пропозицію щодо Міністерства охорони здоров’я. Майже кожен депутат нашої фракції написав пост на підтримку Уляни Супрун. Ми підтримуємо заяву коаліційного уряду, який став на захист в.о. міністра Уляни Супрун”.

Заступник голови депутатської фракції “БПП” Олексій Гончаренко зазначає, що виносити на сесію питання про повноцінне призначення Уляни Супрун на посаду міністра охорони здоров’я повинні не парламентарі від коаліції, а Прем’єр-міністр України:

По-перше, Конституція України каже, що вносити не має права жодна фракція. Вносити має право тільки Прем’єр-міністр України. По-друге, у нас не можуть суди визначати, хто виконує обов’язки міністра, а хто не виконує. Це є абсурд! Тому я сподіваюся, що Кабінет Міністрів подасть відповідну апеляційну скаргу й це рішення буде скасоване. Це нікуди просто не годиться. Про Ігоря Мосійчука – ми всі знаємо, що в нього запит від трьох до п’яти тисяч доларів і т.д. Він про це на всю країну розповідав. Я так розумію, він щось десь недоотримав і вирішив посудитись із Супрун. Я особисто як народний депутат зроблю звернення до Вищої ради правосуддя з проханням провести розгляд діяльності цього судді, який виносить рішення то щодо Насірова, то щодо Супрун. Оце те, що в моїх повноваженнях як народного депутата”.

Група народних депутатів з “Народного фронту” у ВРУ ініціювала збирання підписів під зверненням до Президента, уряду та керівників фракцій коаліції невідкладно призначити Уляну Супрун міністром охорони здоров'я. За словами депутатки Ганни Гопко, на сьогодні зібрано вже кілька десятків підписів.

Фото: Остап Єднак

Справді, не всі народні депутати підтримують кандидатуру Уляни Супрун для очолення Міністерства охорони здоров’я. Дехто з представників депутатських груп хоче бачити на цій посаді, наприклад, депутата-мажоритарника з “БПП” Костянтина Іщейкіна або Олександра Усенка з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О.Шалімова.

Кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Сергій Шахов з депутатської групи “Воля народукаже, що члени опозиційних фракцій раніше підписували звернення щодо зняття з посади Уляни Супрун, але це питання досі не винесли на голосування до Верховної Ради. Якщо це станеться, то він голосуватиме за відставку Супрун.

Вона повинна вже давно піти у відставку, вона працювала незаконно 2,5 роки. За законом, вона мала бути в.о. лише три місяці, а не 2,5 роки. Ми постійно вимагали її звільнення. На сьогодні є спалахи кору й туберкульозу, і ніхто з Міністерства охорони здоров’я досі не відповів, яким чином отруїлися діти та хто їх отруїв у школах Житомирської, Харківської та Сумської областей. Також немає вакцинації в державі, реформа йде неправильним чином, до цього потрібно було ретельно готуватися. За все це має відповідати коаліція, за весь уряд і міністрів. Уряд не давав звіту три роки, кожен міністр повинен дати звіт і відповісти за свої реформи. В Україні вистачає українських міністрів, чиї діти живуть в Україні, лікуються, навчаються та працюють в Україні”.

Однак у групі “Воля народу” аж ніяк не всі солідарні з нардепом Шаховим.

Коментар нашого колеги Шахова не є позицією групи. У нас депутати-мажоритарники, вони орієнтуються на інтереси людей, волю яких обрані представляти. По-перше, група "Воля народу" на своїх засіданнях не делегувала народних депутатів – членів групи підписувати проекти постанови чи заяви щодо відсторонення Уляни Супрун від керівництва МОЗ. Водночас саме "Воля народу" неодноразово на погоджувальних нарадах і пленарних засіданнях вимагала від коаліції та Кабінету Міністрів негайно внести на розгляд парламенту кандидатуру на посаду міністра охорони здоров'я. Питання лежить виключно в політичній площині. Країна без міністра майже три роки, з яких 2,5 роки в ролі в.о. Уляна Супрун. Природно, що її кандидатуру мають внести першою. Якщо її не підтримають, то нехай вносять кандидата, який матиме 226 голосів у залі”, – наголошує голова групи “Воля народу”, кнопкодав і фігурант антикорупційних розслідувань Ярослав Москаленко.
 

Очільник групи зазначає:

Зі свого боку вважаю пані Супрун одним з найкращих міністрів цього уряду. У своїй діяльності вона показала себе аполітичним технократом. Я можу не поділяти окремих кроків чи механізмів реалізації, але загалом підтримую реформування медичної галузі. Тому ще раз зауважу, що позиція Шахова не є позицією групи. Рекомендую журналістам зважати і на те, що народний депутат Шахов є членом політичної партії “Наш край”, ідеологія якої не збігається з політикою, яку веде наша депутатська група. Особливо останнім часом”.

Позафракційний депутат Остап Єднак зазначає:

Загалом, у парламенті є депутати з різними позиціями. Ви бачите, що ми поділилися на тих, хто критикує, хто блокує трибуну, а є й ті, хто безпосередньо підтримує Уляну Супрун. Але, наскільки я розумію, у сесійний зал за весь цей час не виносили на голосування рішення про її призначення, бо є різні думки з цього питання в кожній фракції. У кожній фракції є своє фармацевтичне чи лікарське лобі… У тому ж самому “БПП” є різні думки. З останніх розмов депутатів: це питання також не виносилося на голосування, бо був ризик провалити призначення, тому її тримали в такому підвішеному стані, а реформа поступово рухалася. Оце рішення суду тепер нас поставило у складну ситуацію, але це мобілізує суспільство, і я впевнений, що рішення переглянуть у вищих судових інстанціях”.

Петро Порошенко теж наголошує, що підтримує кандидатуру Супрун, і запевняє, що вона є громадянкою України відповідно до указу, який він особисто підписав.

Нагадаємо, рух ЧЕСНО писав про конфлікт інтересів у медичному комітеті парламенту.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]