Продавець м’ячиків, фотограф та "Одна надія": кому в Києві довірився Зеленський

Фото: Продавець м’ячиків, фотограф та "Одна надія": кому в Києві довірився Зеленський

Рух ЧЕСНО вже писав, хто в Києві є довіреними особами кандидата на посаду Президента, чинного глави держави Петра Порошенка. Тепер ми вирішили дослідити, кому в столиці довірився кандидат, який за результатами останніх соцопитувань посідає першу сходинку рейтингу, – комік Володимир Зеленський.

Зеленський має довірених осіб у 12 з 13 київських округів. Проте, якщо представниками чинного Президента у столиці є здебільшого відомі люди, то інформацію про довірених осіб кандидата-шоумена довелося збирати по крихтах. Ті, з ким пощастило поспілкуватися, розповіли, що потрапили до команди Зеленського завдяки друзям або знайомим. Деякі з них відмовилися від коментарів та порадили звернутися до прес-служби кандидата. До кінця не зрозуміло, чим керувалися люди, які добирали для Зеленського довірених осіб у столиці. Наприклад, у цьому переліку опинилася людина, яка, ймовірно, була судовим експертом у справі Юлії Тимошенко.

Малий бізнес

Про трьох довірених осіб Зеленського в Києві відомо лише те, що вони є підприємцями та керівниками невеликих фірм.

Так, в окрузі №211 (Голосіївський район) інтереси Зеленського представляє фізособа-підприємець Сергій Бойко. В окрузі №212 (Дарницький район) кандидат довірився Володимиру Олександровичу Сердюкову – власнику й директору ТОВ "ЖЗЛ ЛТД", що спеціалізується на техобслуговуванні автомобілів. За даними системи YouControl, людина з такими ПІБ також керує фірмами, які виробляють мінеральні води та надають комерційні послуги.

Ще один ФОП у команді Зеленського – Ігор Орлов, котрий є довіреною особою кандидата в окрузі №214 у Дніпровському районі. У Єдиному держреєстрі можна знайти підприємця з такими ж ПІБ, який проживає в тому самому районі та має видавничу справу.

ГО "Одна надія"

Про інших довірених осіб Зеленського в Києві інформації значно більше. Так, серед них є одразу двоє співробітників громадської організації "Одна надія", що опікується наставництвом дітей-сиріт і вихованців інтернатів. Це тренер-експерт Вікторія Андросова (округ №213, Деснянський район) та координатор регіонального розвитку наставництва Євген Осипчук (округ №220, Поділ).

Вікторія Андросова (скриншот відео)

Євген Осипчук (фото з Facebook)

Рух ЧЕСНО додзвонився до пана Осипчука, аби розпитати, як він став довіреною особою Зеленського. Проте особа, яка, згідно із законом, має агітувати та наділена представницькими функціями, не захотіла спілкуватися з журналістом, запропонувавши йому натомість написати на електронну скриньку штабу кандидата.

"Я не могу вам ничего прокомментировать. Я могу дать вам контакт, куда вы можете обратиться и задать все вопросы, а они уже вам ответят", – сказав Осипчук.

Фотограф та продавець м’ячиків

В окрузі №217 на Оболоні інтереси Зеленського представляє Олександр Гончаров, який, судячи з його сторінки у Facebook, є професійним фотографом. З-поміж усіх довірених осіб, чиї профілі нам вдалося знайти в соцмережі, він єдиний, хто про свою нову роль повідомив відкрито.

Однак під час телефонної розмови з журналістом Руху ЧЕСНО пан Гончаров не був таким щирим. Він послався на те, що перебуває за кермом, і так само порадив звернутися до прес-служби Зеленського.

"Якщо у вас є якісь питання, звертайтеся до прес-служби... Можу не встигнути вам відповісти, а вам потрібно готувати матеріал", – зазначив Гончаров.

Згодом ми намагалися зателефонувати Гончарову ще раз, але він не взяв слухавки.

Довіреною особою Зеленського в окрузі №215 (Деснянський і Дніпровський райони) є Максим Брегус. Він працює в київській компанії "Укрпласт Технологія" (виробництво та продаж виробів з полімерів). Як свідчить сайт фірми, він продає м'ячики-еспандери для реабілітації, масажу та тренувань.

Брегус погодився поспілкуватися з Рухом ЧЕСНО телефоном, але відповідав коротко й неохоче. За його словами, він сам захотів стати довіреною особою Зеленського, тому звернувся до "друзів і знайомих", які допомогли йому в цьому.

Свої поточні функції Брегус описав стисло: "Ходимо на ОВК [окружна виборча комісія – прим. ЧЕСНО]". Також він зазначив, що контактує з іншими довіреними особами Зеленського: "Знайомимося, постійно цей процес іде".

Адвокати та екс-юрист київського ринку

У команді довірених осіб Зеленського у столиці є двоє адвокатів. Один з них – Володимир Купрієнко, який представляє інтереси кандидата в окрузі №221 (Печерський, Солом'янський і Шевченківський райони). За даними YouControl, він керує адвокатськими об'єднаннями "Анкіл" та "Універсальний правовий центр". З резюме Купрієнка відомо, що він працював у міліції слідчим з особливо важливих справ.

Володимир Купрієнко (фото з Facebook)

У Facebook-листуванні з Рухом ЧЕСНО пан Купрієнко розповів, що стати довіреною особою Зеленського йому "запропонували друзі", крім того, йому імпонує персона кандидата:

"Я погодився бути довіреною особою кандидата на посаду Президента України, бо мені цікавий сам процес виборів, а також імпонує сама кандидатура".

На запитання, чи працюють його друзі у штабі Зеленського, Купрієнко відповів так:

"Мої друзі займаються своїми професійними справами, проте не виключаю, що можуть якимось чином співпрацювати зі штабом певного кандидата на посаду Президента".

Також Купрієнко розповів про те, що зараз робить як довірена особа:

"На теперішній час я відвідую засідання ОВК, де спостерігаю за дотриманням вимог Закону України "Про вибори Президента України" та рішень ЦВК".

В окрузі №222 (Солом'янський район) Зеленський довірився старшому партнеру "Всеукраїнського адвокатського об'єднання", члену Ради адвокатів Києва Ігореві Іванову.

Скриншот сайту advokaty.legal

На парламентських виборах 2012 року Іванов був довіреною особою кандидата-самовисуванця в київському окрузі №223 Миколи Голодняка. 2016-го він став на захист Олександра Сергієнка – адвоката нардепа-втікача Олександра Онищенка, котрого нібито незаконно затримало НАБУ. Також Іванов представляє інтереси українсько-німецької компанії – виробника зброї "Шмайсер", виконавчого директора якої Бориса Германа визнали винним у підготовці замаху на журналіста Аркадія Бабченка.

Під час телефонної розмови з журналістом Руху ЧЕСНО пан Іванов попросив надіслати йому перелік запитань, аби він "узгодив відповіді з довірителем". Згодом у листуванні адвокат зазначив, що став довіреною особою Зеленського "за рекомендацією друзів". Про свої поточні обов’язки Іванов розповів таке:

"Слідкую за дотриманням законодавства про вибори. На даний момент більшою частиною щодо роботи ОВК – це дуже специфічний і великий обсяг".

Ще один юрист у команді довірених осіб Зеленського – Андрій Товкайло (округ №218, Оболонь і Святошин). У своєму резюме за 2016 рік він написав, що працював помічником адвоката, головним спеціалістом у банку "Київ", головним юрисконсультом у "Трансбанку" та заступником начальника юрвідділу КП "Володимирський ринок".

Екс-помічниця нардепа та судовий експерт у справі Тимошенко?

Про ще двох довірених осіб Зеленського у столиці інформації небагато, до того ж вона суперечлива.

Так, в окрузі №216 (Дарницький та Дніпровський райони) інтереси кандидата представляє тимчасово безробітна Катерина Анатоліївна Липська. Людина з такими ПІБ працювала економічним судовим експертом у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, але звільнилася 2018 року.

Скриншот сайту Реєстру атестованих судових експертів

Ба більше, 2012 року у ЗМІ прізвище Липської фігурувало в чорному списку 54 посадовців на чолі з Віктором Януковичем – тодішня українська опозиція наполягала на запровадженні з боку США та ЄС санкцій проти цих осіб. На думку авторів документа, Липська була причетна до фальсифікування висновків експертизи в кримінальній справі проти Юлії Тимошенко.

А в окрузі №219 (Святошин) довіреною особою Зеленського є ФОП Тетяна Олександрівна Самаріна, яка, за даними Єдиного держреєстру, здійснює різного роду торгівлю. Водночас повна тезка пані Самаріної на громадських засадах працювала помічницею нардепа з групи "Воля народу" Євгена Рибчинського. Крім того, людина з такими самими ПІБ на парламентських виборах 2012 року встигла попрацювати членом ОВК в окрузі №189 у Хмельницькій області та спостерігачем в окрузі №107 (Луганщина) від кандидата від ВО "Батьківщина" В’ячеслава Теросипова.

Нагадаємо, що на цих виборах зареєстровано рекордну кількість кандидатів у Президенти за всю історію незалежної України – 44. Докладну інформацію про кожного з них можна знайти на сайті Руху ЧЕСНО – у спецпроекті Рolithub.org.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]