У "БПП" пояснили, чому розмістили білборди з гаслом самовисуванця Порошенка

Фото: У "БПП" пояснили, чому розмістили білборди з гаслом самовисуванця Порошенка

У січні партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність" розмістила білборди з гаслом кампанії кандидата в Президенти, самовисуванця Порошенка: "Реальні справи, а не брехливі обіцянки". Частину рекламних площ згодом замінили на агітацію кандидата Порошенка. А частина партійної реклами з виборчими гаслами чинного Президента висить дотепер.

Рух ЧЕСНО з'ясував у голови секретаріату "БПП" Максима Саврасова, чому під час передвиборчої кампанії партія розміщує рекламу з гаслами та в кольорах кампанії самовисуванця Порошенка.

Наприкінці січня 2019 року на теренах України з'явилися білборди зі згадкою партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" і гаслом: "Реальні справи, а не брехливі обіцянки".

Партійну рекламу розмістили в різних куточках країни ще до реєстрації Петра Порошенка кандидатом у Президенти. Візуально вона наслідувала стиль осінньої та грудневої кампаній Порошенка, які просували гасла про армію, мову й віру, а згодом повідомляли про отримання Томосу. Рекламу партії з білбордами Порошенка споріднюють меседжі, колір, шрифт і нахил тексту. Така реклама популяризує й ім'я Порошенка, адже воно є в назві партії. Ба більше, це саме гасло невдовзі використали у друкованій агітаційній продукції кандидата Порошенка й частково в його рекламному ролику на телебаченні.

У середині лютого, уже після реєстрації Порошенка кандидатом у Президенти, частину партійної реклами замінили на білборди із зображенням Петра Порошенка та гаслом: "Кандидатів багато – Президент один!"

Рух ЧЕСНО звернувся до "БПП" з проханням прокоментувати схожість партійної реклами з рекламою кандидата в Президенти, самовисуванця Петра Порошенка.

"Це було до початку виборчої кампанії. Це був саме той період, коли він подав документи на реєстрацію, але ще не був зареєстрований. Тобто був проміжний період. У нас було питання від операторів зовнішньої реклами стосовно того, що, якщо ми там не будемо нічого розміщувати, то ці білборди можуть перейти до опонентів, які не звертають уваги на фінансування і, як хочуть, так і розміщують. Тому профінансувала партія цей невеличкий період часу. А далі відкрили рахунок, і кандидат уже з цього рахунку міг розміщувати. Щоб уже не було такого двостороннього тлумачення", – пояснює керівник секретаріату партії "БПП", нардеп Максим Саврасов.

На запитання, чому білборди виконано в стилі агітації кандидата в Президенти Петра Порошенка, а не як окремий продукт, Саврасов повідомив:

"Зараз у нас іде виборча кампанія. Щоб її не перебивати якимись новими гаслами та меседжами, використали такий дизайн".

Оплатили розміщення реклами нібито з приватних внесків, що надійшли на банківський рахунок "БПП".

"На початок (2019 – прим. ЧЕСНО) року вже були ці кошти. Нам ще дійшли частина протягом цього року", – каже Саврасов.

Зауважимо, що, згідно із законом "Про вибори Президента України", усі витрати на передвиборчу кампанію повинні здійснюватися з рахунків виборчого фонду кандидата, а розміщення партією реклами, яка може сприйматися як складова кампанії Порошенка, суперечить законодавству. Особливо якщо зважити на те, що в багатьох місцях партійна реклама висить дотепер. Уже в березні Рух ЧЕСНО зафіксував її на Донеччині, зокрема в Покровську, Авдіївці та Краматорську.

"Блок Петра Порошенка", по-перше, у нас називається партія. Ми ж нікуди від Петра Олексійовича не поділися. Ми допомагаємо йому в його виборчій кампанії", – пояснив позицію партії Саврасов.

Фото : Авдіївка, Донецька область, 6 березня 2019 року

Цікаво, що протягом своєї політичної кар'єри Петро Порошенко воліє висуватися самостійно, а не від партії. Він міг двічі пройти до парламенту за списком. 1998 року його взяли 11-м номером у списку СДПУ(о) Віктора Медведчука, але Порошенко, вигравши як мажоритарник, віддав своє місце у списку іншому претенденту. Так само він учинив і 2006-го, коли балотувався до парламенту водночас і за списком "Нашої України", і в мажоритарному окрузі. У "БПП" запевняють, що Порошенко сам фінансує свою кампанію. На виборах 2014 року він лише офіційно вклав у свою кампанію 96,5 млн грн.

Порошенкові партія зобов'язана не тільки своєю назвою, а й, як раніше інформував Рух ЧЕСНО, юридичною адресою, яка збігається з місцем розташування спортклубу "5 елемент".

Наразі Порошенко як кандидат у Президенти не пішов у відпустку на період виборчих перегонів. До кінця не зрозуміло, чи в межах передвиборчої кампанії або ж президентських повноважень, а також за чиї кошти – з виборчого фонду чи з українського бюджету – глава держави мандрує Україною, зустрічається з населенням, працівниками держзакладів і рекламує свої досягнення.

Нещодавно Рух ЧЕСНО з'ясував, що 2018 року Порошенко найбільше з-поміж кандидатів у Президенти витратив на рекламу на телебаченні. У партії його імені обіцяють, що ці видатки будуть відображені в декларації Порошенка за минулий рік.

Більше про перебіг передвиборчої кампанії та агітацію кандидатів у Президенти ви можете дізнатися на сайті Руху ЧЕСНО.

Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]