До 400 тисяч за показ ролику: скільки Тимошенко витрачає на телерекламу

Фото: До 400 тисяч за показ ролику: скільки Тимошенко витрачає на телерекламу

Кандидатка на посаду Президента України Юлія Тимошенко 2018 року та впродовж перших двох місяців передвиборчої кампанії витратила на телерекламу майже 215 мільйонів гривень. Про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Цьогоріч Тимошенко витратила на телерекламу навіть більше від Петра Порошенка, який за цим показником був торік беззаперечним лідером.

Де та скільки показували Тимошенко?

Юлія Тимошенко протягом минулого року постійно з'являлась у рекламі на українських телеканалах. Почалося все з вітальних роликів до Великодня. Стрімко збільшувати активність лідерка ВО "Батьківщина" розпочала в червні 2018 року, коли стартувала кампанія з популяризації Тимошенко та її "Нового курсу".

Тоді на телебаченні демонстрували серію агітаційних роликів, у яких люди різних професій розповідали про свої зневіру та сподівання на зміни. Після цього Тимошенко казала, що настав час навести лад у своєму домі.

"Новий курс" ліквідує стару систему та поверне країну людям. "Новий курс" створить сильну економіку, дозволить нам більше не шукати щастя по інших світах, а жити й працювати в себе вдома. Україна зможе, і ми з вами зможемо", – йдеться у відео.

Восени, задовго до старту передвиборчої кампанії, з'являється ролик, у якому Тимошенко критикує владу через підвищення ціни на газ та обіцяє її знизити вдвічі.

"Після інавгурації нового Президента ціна на газ буде знижена мінімум удвічі", – каже вона в ролику.

За підрахунками аналітиків Руху ЧЕСНО, 2018 року реклама мала б коштувати кандидатці 126 мільйонів гривень.

На межі 2018-2019 років, уже під час передвиборчої кампанії, Тимошенко привітала українців з Новим роком та Різдвом Христовим.

Нагадаємо, що офіційно передвиборча кампанія стартувала 31 грудня, однак святкові ролики формально, згідно з чинним законодавством, не були політичною рекламою, адже Тимошенко зареєстрували кандидаткою в Президенти лише 25 січня.

Отже, уже після старту передвиборчої кампанії, але до реєстрації в ЦВК і відкриття рахунку виборчого фонду на рекламу з привітаннями Тимошенко, за даними проведеного Рухом ЧЕСНО аналізу, витратили ще 8 мільйонів. Такі видатки апріорі не могли здійснюватися з виборчого рахунку, адже його відкривають тільки після реєстрації кандидата.

Від дня реєстрації Тимошенко її кампанія набирала обертів, і з 25 січня до 3 березня кандидатка спрямувала на рекламу ще близько 80 мільйонів гривень.

У нових роликах ідеться про те, що Тимошенко йде перемагати несправедливість, бідність та корупцію, щоб зламати "стару систему". В іншому хвилинному відео є слова про "Новий курс" і "зміни, на які всі чекають".

Тож сукупні витрати ВО "Батьківщина" та кандидатки Тимошенко на початок березня 2019 року мали б сягнути 215 мільйонів гривень.

Найактивніше протягом 2018-2019 років Юлію Тимошенко показували телеканали Віктора Пінчука "ICTV" і "СТБ". Торік кандидатку часто рекламували на каналах "1+1" Ігоря Коломойського та "Інтер" Дмитра Фірташа та та Сергія Льовочкіна.

Уже після реєстрації кандидаткою в Президенти ролики Тимошенко з'явились і на ТРК "Україна". Як повідомляв Рух ЧЕСНО, реклама на цьому телеканалі є найдорожчою – до 5,6 тисячі гривень за секунду у вечірньому прайм-таймі.

Хвилинний ролик на ТРК "Україна" разом з податками може коштувати приблизно 400 тисяч гривень.

Ролики Тимошенко саме з таким хронометражем у вечірньому прайм-таймі демонструє ТРК "Україна" від початку лютого 2019 року.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, саме ТРК "Україна" отримує найбільше коштів за трансляцію реклами Тимошенко. Упродовж місяця, з 8 лютого до 3 березня, канал показав 133 її ролики на понад 34 мільйони гривень. При цьому найбільше роликів кандидатки є в ефірі "1+1" та "ICTV" – 276 та 272 відповідно. Однак реклама на цих телеканалах значно дешевша, ніж на ТРК "Україна".

Звідки гроші?

Рекламу Тимошенко фінансує її партія, на відміну від самовисуванця Петра Порошенка, який платить за свою рекламу сам.

Згідно з фінансовим звітом, ВО "Батьківщина" в IV кварталі 2018 року витратило на рекламу на топ-телеканалах і білбордах 55 мільйонів гривень.

Кампанія з популяризації Юлії Тимошенко та "Нового курсу" почалася в червні 2018 року й уже коштувала "Батьківщині", ураховуючи й ці 55 мільйонів, понад 155 мільйонів гривень. Отже, підрахунки Руху ЧЕСНО збігаються з офіційними даними партії.

Усі ці видатки "Батьківщина" здійснила з приватних внесків (окрім таких надходжень, партія отримує також державні кошти на фінансування своєї статутної діяльності).

ВО "Батьківщина" залучило на рекламу "Нового курсу" рекордну суму коштів порівняно з іншими політичними партіями. Приватні внески на користь "Батьківщини" значно перевищили загальну суму приватних надходжень на рахунки інших політсил, навіть якщо врахувати дані з 2016 року, відколи фінансові звіти політичних партій з'явились у відкритому доступі.

Як виявилося, побити фінансові рекорди "Батьківщині" вдалося завдяки схемі заведення коштів на свої рахунки через підставних осіб.

Гроші надходили від імені людей, які й гадки не мали, що фінансують партію, у момент здійснення внеску не перебували на території України або ж не можуть пояснити походження коштів. Наприклад, касирка з смт Саврань Одеської області переказала "Батьківщині" 1,5 мільйона. Її донька – ще стільки ж. Схему фінансування "Батьківщини" викрили одразу дві редакції журналістів-розслідувачів – "Наші гроші з Денисом Бігусом" та "Схеми".

Тож фактично не відомо, звідки "Батьківщина" взяла понад 150 мільйонів гривень, якими розраховувалася насамперед за телерекламу, у котрій популяризувала свою лідерку та "Новий курс" як її передвиборчу програму.

Після оприлюднення журналістських розслідувань Тимошенко заявила, що посередників використали, аби захистити підприємців, котрим начебто загрожував тиск з боку влади. Однак, як свідчить аналіз фінансування кампаній Тимошенко та партії "Батьківщина", таку практику вони застосовують уже давно.

Раніше Рух ЧЕСНО вже виявляв аналогічну схему фінансування ВО "Батьківщина", коли жертводавці з Київщини найчастіше навіть не здогадувалися, що переказали гроші партії. У такий спосіб 2016-го та на початку 2017 року на центральний рахунок ВО "Батьківщина" надійшло 7,5 мільйона гривень.

За цим фактом відкрито одразу кілька кримінальних проваджень – через підроблення фінансової звітності та незаконне використання персональних даних. Проте за два роки слідчих дій у поліції так і не визначили, хто скористався персональними даними людей для фінансування "Батьківщини".

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проекту "Моніторинг та верифікація витрат партій на політичну рекламу на телебаченні".

Джерело даних моніторингу: власник даних ТВ панелі – ТзОВ "Індустріальний Телевізійний Комітет" (ЄДРПОУ 37553649); оператор ТВ панелі – ТзОВ "АСНільсен Юкрейн" (ЄДРПОУ 23512369); моніторинг – ТзОВ "Комунікаційний Альянс" (ЄДРПОУ 35289945). Дані надано ТзОВ "Квенді Медіа Менеджмент" (ЄДРПОУ 40007153) для ФОП Червонна (ІН 2711914068).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]