Фінзвіт Литвиненко: офіційно без витрат на Facebook, YouTube та телерекламу

Фото: Фінзвіт Литвиненко: офіційно без витрат на Facebook, YouTube та телерекламу

Телеведуча Юлія Литвиненко у виборчих перегонах за президентську посаду – одна з найнесподіваніших кандидатур. Цікаво, що 2017 року журналістка задекларувала трохи більш ніж 41,6 тисячі гривень доходів. А згідно з проміжним фінансовим звітом, кандидатка Литвиненко самостійно фінансувала свою передвиборчу кампанію, перерахувавши у виборчий фонд 282 тисячі гривень. Водночас у фінзвіті немає значної кількості її витрат.

 

Ще до реєстрації в ЦВК Литвиненко розмістила рекламу на лояльному до Петра Порошенка каналі "Прямий", а також на телеканалах "ZIK" та "112". Попри масштабні рекламні кампанії у Facebook і YouTube, видатків на них у проміжному фінзвіті кандидатки не зазначено.

Юлія Литвиненко зареєструвалась як кандидатка в Президенти того самого дня, що й Петро Порошенко – 7 лютого. На ту мить витрати на її телевізійну рекламу сягнули вже близько 2,6 млн грн. Після реєстрації Литвиненко її реклами на телебаченні більше не було.

Литвиненко веде свою кампанію не так популяризуючи себе, як критикуючи основних опонентів. Загалом у січні телеканали 155 разів показали п'ять різновидів її роликів. Аж два з них присвячені Зеленському. У першому Литвиненко критикує жарти Володимира Зеленського, зокрема про Томос.

"Якщо людина, яка не поважає рідну Україну, стане Президентом, то тоді як ми з вами будемо почуватися?" – запитує кандидатка наприкінці ролику.

У другому ролику Юлія Литвиненко звертається до Зеленського із запитанням про Коломойського:

"Слуга народу – слуга Коломойського? Я сповідаюся, Володимире, ви віддаєте собі звіт у цьому. У разі вашої перемоги Президентом буде Коломойський, а ви при ньому ким будете?"

Ці ролики про Зеленського телеканали транслювали 95 разів. Це майже дві третини показаних загалом роликів за участю Литвиненко.

24 рази телеканали демонстрували ролики, у яких Литвиненко звертається до Анатолія Гриценка.

"Чому при вас на посаді міністра оборони України було продано найбільшу кількість озброєння України?" – запитує вона.

Перепало й Юлії Тимошенко. Їй Литвиненко закидає підписання газового контракту з Росією 2009 року. За словами журналістки, унаслідок нього ціна на газ зросла вдесятеро.

"Чому ви вважаєте, що заради влади можна обманювати людей?" – закінчує свій ролик запитанням до Тимошенко.

Зауважимо, що за своєю природою технічні кандидати можуть поширювати негативну інформацію, або "чорнуху", про опонентів і вести дискурс на тому рівні, до якого не може опуститися реальний кандидат.

Один рекламний ролик Литвиненко присвячений Петрові Порошенку. У ньому кандидатка цікавиться в чинного Президента, чому він не домовляється з Путіним. Цей ролик "112 канал" і "ZIK" показали 13 разів.

Звісно, таке позиціонування позитивно впливає на імідж Порошенка.

Ці та інші ролики Юлія Литвиненко також рекламує в YouTube.

Попри риторику з реклами про неможливість уникнути відповіді, Литвиненко не прокоментувала через свої найпопулярніші медіа-канали Facebook та Instagram, де взяла гроші на транслювання своєї реклами.

Якщо враховувати витрати Литвиненко і на заставу, і на телерекламу, то її раптовий похід у Президенти вже коштував їй понад 5 мільйонів гривень.

Про видатки на телерекламу кандидатка цілком легально може не звітувати взагалі. Закон вимагає звітування про надходження на виборчий рахунок і витрати з нього. А виборчий рахунок відкривається вже після реєстрації кандидата. Для Литвиненко звітний період починається з лютого, тоді як її телерекламу транслювали в січні. Формально ця реклама навіть не є агітацією, хоча її й показували під час виборчої кампанії.

Окрім того, і до, і після реєстрації Литвиненко вела активну кампанію у Facebook та YouTube. Як і на телебаченні, ця реклама найбільше зосереджена на критиці Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського та Юлії Тимошенко.

При цьому жодних витрат на рекламу в мережі Інтернет у проміжному фінзвіті Литвиненко не відображено. Офіційно кандидатка платила лише за виготовлення відеороликів (150 тисяч) та за публікації в друкованих ЗМІ.

Раніше в ефірі телеканалу "ZIK" Юлія Литвиненко заявила, що позичила гроші на заставу для реєстрації кандидаткою в Президенти. Згодом на "Громадському телебаченні" вона сказала, що кошти на заставу та рекламу їй дала сім'я забудовників, імена яких не повідомила.

Під час ефіру на "Громадському" Литвиненко не змогла назвати своїх довірених осіб, головна функція яких, згідно із законом, – агітувати за кандидатку.

Одним з постів, що рекламує Facebook-сторінка Литвиненко, є 14-хвилинний фільм про плани кандидатки в Президенти, другим – заклик прийти на вибори, а третім – звинувачення Володимира Зеленського в уникненні дебатів з Литвиненко. Ще час від часу на рекламу ставлять дописи з її фото.

За найскромнішими розцінками, Литвиненко не прозвітувала про 1 340 доларів, які витратила на інтернет-рекламу після реєстрації кандидаткою в Президенти.

Нагадаємо, що 18 березня Рух ЧЕСНО презентував функцію порівняння кандидатів у Президенти на платформі Polithub. Порівняти характеристики кандидатів, як товари у магазині, можна за посиланням.

Дані та методологія: під час аналізу були використані результати моніторингу реклами на телебаченні за 2018 рік та дані про вартість одиниці ефірного часу для передвиборчої агітації на телеканалах. Дані моніторингу політичної реклами на телебаченні містять інформацію про тривалість ролика та час показу в ефірі. Поєднавши ці відомості з даними про розцінки на ефірний час, ми отримали орієнтовну вартість кожного з показів політичної реклами.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" в межах проекту "Моніторинг та верифікація витрат партій на політичну рекламу на телебаченні".

Джерело даних моніторингу: власник даних ТВ панелі – ТзОВ "Індустріальний Телевізійний Комітет" (ЄДРПОУ 37553649); оператор ТВ панелі – ТзОВ "АСНільсен Юкрейн" (ЄДРПОУ 23512369); моніторинг – ТзОВ "Комунікаційний Альянс" (ЄДРПОУ 35289945). Дані надано ТзОВ "Квенді Медіа Менеджмент" (ЄДРПОУ 40007153) для ФОП Червонна (ІН 2711914068).

Фото: 24.ua


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]