Ясновидиця, студентка та довірені особи Ригованова: хто фінансує партію Ляшка

Фото: Ясновидиця, студентка та довірені особи Ригованова: хто фінансує партію Ляшка

“Радикальна партія” минулого року отримала рекордні внески від фізичних осіб. У четвертому кварталі загальний бюджет політсили становив понад 66 мільйонів гривень, з яких близько 80% – приватні внески. Рух ЧЕСНО з’ясував, хто і скільки дав власних коштів для Олега Ляшка та його партії.

Протягом 2016-2017 років частка приватного фінансування партії Олега Ляшка становила лише 2%, але у IV кварталі минулого року кількість фізичних осіб, які профінансували партію, значно виросла.

Від фізичних осіб минулого року "радикали" отримали 52 мільйони гривень, що в 50 разів більше, ніж сукупно за 2,5 роки до цього.

Гроші масово почали надходити у жовтні, а їх кількість до кінця року постійно зростала. Від різних людей в один і той же день нараховувались однакові суми.

До прикладу, 10 грудня десятеро людей із Запоріжжя перерахували по 99 тисяч, а 10 жовтня прихильники партії 34 рази надсилали (надіслали) по 14 тисяч гривень.

Зауважимо, що згідно із банківськими правилами, якщо сума перерахунку перевищує 15 тисяч гривень, то у банку ідентифікувати особу що здійснює внесок, та скопівати її документи. Якщо ж внесок менший - цього робити не потрібно.

Суми, які донори перераховували на рахунок партії, зазвичай повторюються.  Так 49500 перераховували 52 рази, 65 разів віддавали по 99 тисяч, 137 разів перераховували по 100 тисяч гривень, а ще 50 разів по 14 тисяч гривень.

Нардеп Сергій Рибалка 22 грудня десять разів перерахував партії по 49 тисяч гривень.

Донори, з якими вдалося зв’язатися Руху ЧЕСНО, підтвердили, що перераховували "Радикальній партії" гроші. Однак, детальніший  аналіз свідчить про те, що не всі жертводавці могли собі дозволити перераховувати вказані суми.

Студенти, викладачі, довірені особи Ригованова

Серед донорів партії Олега Ляшка є нардепи, посадовці, керівники обласних та районних осередків політсили, державні службовці, викладачі університетів та навіть ворожка.

Наприклад, мешканка Вишневого Київської області, Наталія Еріставі, яка позиціонує себе як "ясновидиця з діда-прадіда, білий маг: грошова магія, любовна магія, зняття деструктивних програм" віддала партії Олега Ляшка 118 тисяч гривень.

Майже 50 тисяч гривень дав керівник кіровоградської школи-інтернату І-ІІІ ступенів, ліцею "Сокіл" Сергій Сторчаус. Такі вкладення Сторчаус підтверджує та пояснює особистими уподобаннями.

Його син, Віталій Сторчаус, який працює завідувачем сектору з питань архівної справи районної ради Кропивницького,  перерахував Ляшку ще 40 тисяч гривень. У 2017 році він задекларував всього 117 тисяч гривень зарплати.

Студентка Наталія Соколік, яка ще в жовтні минулого року шукала роботу секретаря із зарплатою в 10 тисяч гривень, вже в грудні перерахувала "Радикальній партії" 99 тисяч гривень. Згодом 49 тисяч їй повернули. До жовтня дівчина працювала касиром торговельного залу на заправці.

"Так, я перераховувала 50 тисяч. А може і 99, точно не пригадую, треба передивитися квитанції", - сказала у коментарі Руху ЧЕСНО Наталія Соколік.

А також зазначила, що фінансувала "Радикальну партію", бо "їй це подобається".

Асистент кафедри публічного права Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Андрій Худик проспонсорував "Радикальну партію" на 85 тисяч гривень.

Згідно із декларацією, Худик у 2017 році заробив 150 тисяч гривень. Водночас, згідно з фінансовим звітом партії, викладач протягом 2018 року отримав заробітну плату від "Радикальній партії" на суму 11193.

Факт того, що він одночасно бере гроші у партії, а потім її фінансує, для Худика дивним не здається. У коментарі ЧЕСНО він повідомив, що перераховував політсилі близько 50 тисяч, а також гроші надсилав його брат.

"Хочеться змінити щось в цій державі, тому була можливість і я надав фінансову допомогу", - сказав Худик.

Тетяна Балкова, інспектор з контролю за забезпеченням навчального процесу в Київському національному економічному університеті, профінансувала партію Ляшка на 100 тисяч гривень.

Майже 50 тисяч гривень на партію пожертвувала заступниця редактора районної газети "Тальнівщина" Наталія Сімбірьова, а колишня директорка будинку культури у місті Полонне на Хмельниччині Лариса Кучерова вклала в радикалів 98 тисяч гривень.

Гроші на "Радикальну партію" перерахувала також довірена особа кандидата в президенти Руслана Ригованова. Підприємець Олеся Білецька з Горішніх Плавнів підтвердила, що вона дала на партію Ляшка близько 100 тисяч гривень і водночас є довіреною особою іншого кандидата.

"Я прихильник нашого хотілося би майбутнього президента. А до людей треба донести навіть ті самі календарики,на це теж треба гроші", - сказала Білецька.

Ще одна довірена особа Руслана Ригованова - Андрій Шлагін із міста Дніпро, колишній член партії "Наша Україна, профінансував політсилу Ляшка ще на 149 тисяч гривень.

Рух ЧЕСНО раніше повідомляв, що понад половина довірених осіб Ригованова на Івано-Франківщині - з команди Олега Ляшка або є прихильниками "радикала".

Для радикалів - родинами

Часто "Радикальну партію" фінансують цілі родини. Наприклад, Володимир Копійченко, депутат Черкаської ОДА, 20 грудня 2018 року дав політсилі 1000 гривень. Водночас його мати, Надія Копійченко, за кілька днів до того, перерахувала "радикалам" 49500 гривень. Дружина депутата, Алла Копійченко пожертвувала ще 500 гривень.

Свій вклад у розвиток "Радикальної партії" зробила родина журналістів з Миколаєва.

Сергій Порфир'єв та Галина Порфир'єва сплатили в бюджет партії по 60 тисяч гривень. Сергій Порфирєв у коментарі Руху ЧЕСНО підтвердив, що перераховував "радикалу" гроші і запевнив, що має достатню для цього зарплату, а окрім того гроші по 5-7 тисяч дали його знайомі.

Порфирєв працює редактором відомчої газети "Турбініст" державного підприємства "Зоря-Машпроект".

"Нас влаштовує його радикальна позиція (Олега Ляшка - ред). Оця остання сцена, що він влаштував з Гройсманом - це продовження нашої політики. Суто симпатії такі людяні. Але якийсь сумнів є в цьому, якось воно на показ йде, структури не вистачає, немає сталих осередків по районах, радикалів мало, дуже мало. Місяць тому я би подумав, давати чи не давати, але коней на переправі не міняють, тягнемо, відсотків 7-8 він візьме", - розповів Сергій Порфир'єв.

Олексій Акопов, підприємець і помічник на громадських засадах нардепа-радикала Сергія Скуратовського, дав партії 99 тисяч гривень. За день до цього ще 100 тисяч дала його дружина Карина Акопова.

Ще одна помічниця Скуратовського, підприємець Олена Добровольська дала партії 1,1 мільйона гривень.

Нардепи і ясновидиця

Значні внески зробили народні депутати "Радикальної партії".

Так 1,4 мільйона гривень, партії дав нардеп, член фракції "Радикальна партія" Сергій Рибалка. Ще по мільйону переказали народні депутати Сергій Скуратовський та Василь Амельченко.

Скромнішими були внески депутаток Тетяни Юзькової, яка дала 35 тисяч, або ж Альони Кошелєвої, яка пожертвувала своїй партії 49 тисяч гривень. Нардеп Андрій Лозовий вніс на рахунок партії 29 тисяч гривень.

Систематично давав гроші (загалом 60 тисяч) нардеп від "Народного фронту" Євген Дейдей, який неформально приєднався до радикалів.

Майже 1,4 мільйона гривень у грудні перерахував колишній нардеп Юрій Парфьонов.

Міський голова Немирова Віктор Качур, який у 2017 заробив 333 тисячі гривень,  перерахував Ляшку у 2018 році 250 тисяч гривень. Очевидно, для цього також довелося витратити 400 тисяч, які Качур зберігав у готівці.

Заступник міського голови Сєвєродонецька, засновник "Луганського обласного народного клубу голубників, любителів співочих та декоративних птахів" Григорій Пригеба, проспонсурував "Радикальну партію" на 297 тисяч. Згідно з декларацією, у 2017 році він заробив 316 тисяч гривень, а збережень ні готівкою, ні в банку не мав.

Олена Антонова, пенсіонерка, депутатка Райгородської сільської ради, що на Луганщині, дала Ляшкові 14 тисяч гривень. У декларації ж вказано, що протягом 2017 вона отримала всього 17169 гривень пенсії, а збережень не мала.

Колишній голова Солонянської районної державної адміністрації Олександр Парубець перерахував 149 тисяч. Михайло Овчаренко, батько депутата Смілянської міської ради Вячеслава Овчаренка проспонсорував партію Ляшка на 49500 гривень.

Колишній директор Центрального парку культури та відпочинку Сєвєродонецька Олександр Бондаренко нарахував Ляшку 118 тисяч гривень. Ще 14 тисяч дала його дружина Світлана Бондаренко.

Підприємці-прихильники

Значна частина донорів радикалів - підприємці. Частина з них підтвердили Руху ЧЕСНО свою прихильність до "Радикальної партії".

Так, власник будівельних компаній Вячеслав Лігостаєв перерахував політсилі 1 мільйон гривень.

Так, керівник львівської компанії SpectrStore Володимир Верес профінансував радикалів на 200 тисяч гривень. У коментарі Чесно пояснив, що дійсно перераховував гроші, оскільки "часто перетинається з людьми з партії":

"Вони до нас близькі. То більше напрацювання років, ніж там особисті переконання", - сказав Верес.

Підприємець із Закарпаття Іван Мадяр протягом тижня у грудні минулого року перерахував радикалам 500 тисяч гривень. Киянка Ганна Тимошенко віддала "радикалам" 1,3 мільйона гривень.

Постачальниця цукру і меду, чернівчанка Вікторія Дорошок пожертвувала "Радикальній партії" ще 298 тисяч. Керівник компанії "Київбудінвест-Епос" Михайло Добріян віддав радикалам 1,1 мільйона гривень.

Підприємці з Вінниці Катерина Гузєєва та Сергій Гузєєв 14 листопада синхронно перерахували радикалам по 99 тисяч.

Члени партії та керівники осередків

Часто гроші партії перераховували керівники осередків та просто члени партії, дохід яких відслідкувати важко.

Член Радикальної партії Олега Ляшка з Борисполя, пенсіонер по інвалідності Юрій Федун, віддав партії 202 тисячі гривень. А зарплати у цій же партії отримав 158 тисяч гривень.

Керівник Дніпровського осередку Юлія Равенко перерахувала 149500 гривень. Керівник осередку Чечелівського району у місті Дніпро Микола Суббота дав партії 200 тисяч гривень, керівник Святошинського осередку у Києві Володимир Бережний дав 100 тисяч.

Керівник Донецького осередку Юрій Парфьонов профінансував "Радикальну партію" ще на 114 тисяч, а Валерій Петренко з Петропавлівського району Дніпровської області заплатив ще 149 тисяч.

Катерина Павлюх, яка ще у 2016 році була членом партії "Укроп", у 2018 перерахувала "Радикальній партії" 140 тисяч.

Член "Радикальної партії" Дмитро Мітакі із села Дмитріка, Болградський району, Одеської області сплатив у бюджет партії 49652 гривень і підтвердив цей факт Руху Чесно.

Партієць Ляшка та керівник спілки "Центр сприяння переселенцям та учасникам бойових дій АТО "Одеса-Мама" та профспілки працівників Одеської Митниці ДФС Олександр Токарчук профінансував партію на 100 тисяч гривень.

Як раніше писав Рух ЧЕСНО, в IV кварталі 2018 року "Радикальна партія" витратила на пропаганду понад 47 мільйонів гривень. Найбільше політсила вклала в рекламу на центральному телебаченні та участь в ефірах на регіональному ТБ – загалом 28 мільйонів.

Значну частину державних коштів у політсилі витрачають на джинсу та участь партійців в ефірах регіональних телеканалів та радіо.

За один такий "медіавізит" в обласному центрі "радикали" платять 60-80 тисяч. При цьому використовують саме кошти державного фінансування.

Нагадаємо, як повідомляв рух ЧЕСНО, кампанію Вілкула профінансували менеджмент Ахметова та Новинський із прес-секретарем.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]