Довірені особи Юрія Тимошенка - люди нардепа БПП Єфімова і бюджетники

Фото: Довірені особи Юрія Тимошенка - люди нардепа БПП Єфімова і бюджетники

З 39 зареєстрованих кандидатів в Президенти лише семеро змогли знайти собі представників у всіх 199 виборчих округах (ще 26 округів знаходяться на окупованій території). Більше половини округів змогли "закрити" 28 кандидатів.

Серед кандидатів в президенти, які мають найменшу кількість довірених осіб в округах варто відзначити Юрія Тимошенка. Він цікавий тим, що знайшов лише 12 представників, і всіх - в одній області.

Яка це область і хто ці люди, яким він довіряє - з'ясовували аналітики руху "ЧЕСНО".

Довірені особи кандидата - це представники кандидата у виборчих округах, які ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, державними органами, та іншими сторонами. Також саме довірені кандидата особи вносять подання щодо кандидатур до складу дільничних виборчих комісій за квотою цього кандидата. Так визначає функції довірених осіб закон "Про вибори Президента України".

Особи, яким довіряє кандидат Юрій Тимошенко, знайшлись лише в одній області - Донецькій. Кандидат закрив всі 12 округів Донецької області, де проводяться вибори. Навіть в тих округах, більша частина яких окупована (45, 51, 52) є довірені особи Юрія Тимошенка - хоча у інших кандидатів тут виникали складнощі з пошуком довірених осіб.

З 12 довірених осіб Юрія Тимошенка 9 працюють у бюджетній сфері, а саме - у сфері охорони здоров'я або освіти. Ще в двох округах міста Маріуполя довірена особа одна, і це підприємець Ігор Сігнаєвський. Його бізнес пов'язаний з будівельними роботами, обслуговуванням атракціонів та організацією дозвілля.

Довірені особи Юрія Тимошенка в округах. Джерело: сайт ЦВК

А ось на довіреній особі з Краматорська та списку довірених осіб в окрузі варто зупинитись детальніше.

У Краматорську Юрія Тимошенка представляє Світлана Савенкова, місцем роботи вказано Благодійний фонд Максима Єфімова "Наш Краматорськ". Це народний депутат від 48 округу (м. Краматорськ). Він входить до складу фракції "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА". На момент обрання він був генеральним директором ВАТ "ЕМСС" (завод "ЕнергоМашСпецСталь"), і зберігає вплив на цьому підприємстві.

Крім Сінгаєвскої, у фонді нардепа БПП працюють ще дві довірених особи, але вже інших кандидатів у президенти:

Аліна Столяренко - від кандидата Петра Порошенка

Олена Єланцева - від кандидата Юлії Литвиненко. Як повідомлялося раніше, Громадський рух ЧЕСНО вважає Юлію Литвиненко та Юрія Тимошенко технічними кандидатами Петра Порошенка. Те, що в них довірені особи - вихідці одного благодійного фонду - це ще одне тому підтвердження.

Довірена особа Тимошенка - Світлана Савенкова - у 2015 році балотувалась до Краматорської міської ради за списком "Партії пенсіонерів України", однак не набрала достатньо голосів, щоб стати депутатом.

Журналісти пов'язують з Максимом Єфімовим три партії, представлених у Краматорській міській раді, а саме Блок Петра Порошенка "Солідарність",”Наш край" і "Партія пенсіонерів України".

Фракцію БПП у Верховній Раді представляє сам Єфімов, лідером партійного списку "Нашого краю" на місцевих виборах був помічник депутата Максима Єфімова Андрій Безсонний, а Партію пенсіонерів на вибори вів помічник Генерального директора вищезгаданого заводу "ЕМСС" Олександр Шевченко.

Крім цих трьох кандидатів зв'язки з Максимом Єфімовим простежуються ще у двох довірених осіб кандидатів:

Віра Дубіч - від кандидата Іллі Киви, працює на ПАТ "Енергомашспецсталь"

Вікторія Набокова - від кандидата Олександра Ващенка, працює у Громадській спілці "Донбас". Це громадське об'єднання афілійоване з Донецькою обласною організацією партії "Наш край" і висвітлює діяльність народних депутатів виключно в позитивному контексті. Досить часто там згадується і Максим Єфімов. Раніше команда Єфімова розміщувала рекламу депутата в Краматорську під брендом партії “Наш край”.

Тобто, 5 довірених осіб кандидатів в Президенти мають очевидні зв'язки депутатом, який представляє Краматорськ у Верховній Раді.

Крім того, ми проаналізували, хто ще з довірених осіб Юрія Тимошенка раніше брав участь у виборчому процесі. Таких знайшлося ще двоє:

Сергій Шутько, який у 2015 році балотувався до Покровської міської ради від Партії "Наш край", та Світлана Малик, яка балотувалась до Мар'їнської міської ради від партії "Опозиційний блок". По решті довірених осіб політичні траекторії не відстежуються.

У депутата Юрія Тимошенка є два профіля у соціальній мережі facebook. Аналітики руху ЧЕСНО спробували знайти кожного з довірених осіб, представлених в округах Донеччини в друзях у кандидата. Та жодного з них знайти так і не вдалось, як на одному профілі, так і на другому.

Таким чином, список довірених осіб Юрія Тимошенка виявив низку закономірностей:

- серед усіх регіонів Юрій Тимошенко знайшов довірених осіб лише у одній області - Донецькій. Йому вдалося знайти представників навіть у таких важкодоступних для штабів кандидатів округах як 45, 51 і 52. Це вказує на ймовірність "допомоги" адміністративного ресурсу при формуванні списку довірених осіб кандидата.

- в 9 з 12 округів Донеччини Юрія Тимошенка представляють працівники бюджетної сфери - медицини або освіти. У двох округах міста Маріуполя кандидата представляє одна довірена особа, місцевий підприємець.  В Краматорську Тимошенка і ще 4 кандидатів в Президента представляють громадяни, ймовірно пов'язані з депутатом Верховної Ради від цього округу Максимом Єфімовим.

-  не вдалося встановити зв'язків знайомства Юрія Тимошенка і довірених осіб. Жодна з довірених осіб не є в друзях Юрія Тимошенка на facebook. Натомість троє з його довірених осіб балотувались до місцевих рад в своїх населених пунктах, однак безуспішно.

Громадський рух ЧЕСНО зібрав інформацію про кандидатів у Президенти у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Також 31 березня, у день виборів Президента України, Рух ЧЕСНО моніторитиме перебіг голосування в режимі онлайн.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]