Хто стоїть за “Ми кияни”?

Білборди “Ми кияни” масово з’явилися у Києві навесні. Утім, сам бренд “Ми кияни” виринув у столиці раніше - напередодні парламентських виборів 2014.

У перших випусках одноіменної газети, яку роздавали біля входів до метро, не йшлося про жодне політичне об’єднання - лише про кандидата в депутати Олександра Третьякова та його спільні приймальні із трьома депутатами Київради - Вікторією Мухою, Наталією Чумаковою та Володимиром Каретком.

Курйоз у тому, що на той час сам Третьяков депутатом не був, тож в якому статусі він мав спільні приймальні - невідомо.

Ці випуски газети досі доступні онлайн.

Але уже з 2015 року газета міняє дизайн на синьо-жовтий, назва “Ми кияни” доповнюється словосполученням “столичне об’єднання”, а саме об’єднання обростає новими членами.

Насамперед - новообраними народними депутатами Глібом Загорієм та Андрієм Білецьким. Саме вони вказані на сайті об’єднання як його координатори.

От як це прокоментував керівник проекту журналістських розслідувань “Слідство.Інфо” Дмитро Гнап на своїй сторінці у Facebook.

Об’єднання рясно “прикрасило” своїми білбордами вулиці столиці.

Нові випуски газети регулярно роздають біля виходів з метро люди в брендованому одязі.

У Святошинському районі, який приніс Олександру Третьякову мандат народного депутата, розклеюються оголошення на стовпах.

Сторінка об’єднання у Facebook активно оновлюється - від 6 повідомлень на день - намагаючись виглядати радше як паблік із міськими новинами, а не політичне об’єднання.

Розміщення реклами, поліграфія, послуги SMM та розповсюджувачів газет потребує чималих фінансових коштів. Такі кошти - якщо вірити деклараціям - є в Олександра Третьякова та Гліба Загорія.

В Олександра Третьякова у 2014 році  - 2,6 млн грн доходів та 32,6 млн на рахунках. Загорій задекларував 26,5 млн грн доходів. Із урахуванням доходів та фінансів родини ці суми стають іще значнішими. Декларація Андрія Білецького на цьому тлі виглядає вкрай аскетично - 49 тисяч гривень доходів, разом із родиною - 832 тисячі. Однак, на відміну від Третьякова та Загорія, Білецький має вдосталь іншого капіталу - суспільної довіри. 

Решта ж членів команди, з огляду на аналіз Громадського руху ЧЕСНО їхніх декларацій, не можуть брати участь у значному фінансуванні такої кампанії.

У Каретка річний дохід дещо менший півмільйона гривень, а у двох інших депутаток - заледве перевишив 40 тис грн.

Олександр Третьяков

Третьяков був народним депутатом Верховної Ради 4 скликання за списком блоку “Наша Україна” (обраний 2002 року). Під час президентської кампанії Віктора Ющенка у 2004 році Третьяков був заступником голови штабу. Після “Помаранчевої революції” складає депутатський мандат та стає керівником Кабінету Президента України, однак уже восени 2005 року стає одним із фігурантів скандалу із “любими друзями” президента Ющенка та подає у відставку.

Від “Нашої України” Третьяков стає народним депутатом Верховної Ради 5 та 6 скликань. Після перемоги Ющенко призначив його керівником Кабінету Президента України. У 2012-му році балотувався у окрузі  № 218 (частина Святошино-Оболонь).

ЗМІ зафіксували з боку Третьякова  ймовірний підкуп виборців у 2012-му році. У штабі політика пропонували 200 гривень за розміщення реклами і 200 гривень після перемоги кандидата.

Крім того, Третьяков активно джинсував у медіа свого колишнього бізнес-партнера Ігоря Коломойського.

f3f5b-tretakov0all1.jpg

Але все одно Третьяков  у 2012 році програв кандидату від “Батьківщини” Володимиру Ар’єву і чекав реваншу.

На виборах 2014 року БПП віддав йому сусідній округ 219, де він конкурував з представником “Батьківщини” Володимиром Бондаренком.

У Бондаренка на цих виборах з’явився тезка – киянин та підприємець Бондаренко Олександр.

Бондаренко Олександр, за оцінками ЗМІ, мав виконати функцію клона й забрати частину голосів у головного опонента Третьякова – “бютівця”. Він так вірив у перспективу свого нардепства, що шукав паралельно роботу на ресурсі work.ua.

Але “бютівець”-Бондаренко зумів розшукати свого клонованого опонента і переговорити з ним.

“Він мені сказав, що йому пообіцяли підтримку на вибори до Київради. Він лише потім збагнув що до чого. Обіцяли агітацію й кампанію провести. Присягнувся, що гроші не брав. Ми дійшли з ним домовленості, що він знімається з виборів”.

Клонований Бондаренко свого слова дотримався й в останній день знявся з виборів.

Штаб Третьякова, який працював над перемогою кандидата, на додачу замовив найбільшу кількість бордів з-поміж усіх кандидатів округу. При чому, що ці борди розміщували не лише в Святошинському чи Оболонському, а й в сусідніх районах Києва, аби виборці дорогою додому закріпили ефект політичної агітації. Таке засилля бордів Третьякова в штабах, сміючись, називали “третьяковською галереєю”.


У результаті Третьяков переміг Бондаренка з великим відривом у понад 15 %.

Гліб Загорій

Другий грошовитий нардеп з “Ми - кияни” - Гліб Загорій – до свого обрання був гендиректором фармфірми “Дарниця”.

За оцінкою руху ЧЕСНО, Загорій є фігурантом антикорупційних розслідувань.

За інформацією ресурсу "Цензор.нет", Гліб Володимирович Загорій, перебуваючи на посаді генерального директора ПрАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", можливо був причетний до корупційних дій. У матеріалі видання зазначається, що Держлікслужба, очолювана Олексієм Соловйовим, неодноразово забороняла фармацевтичним компаніям (конкурентам Фармацевтичної фірм "Дарниця") виробництво та реалізацію лікарських препаратів-аналогів.

У свою чергу, як повідомляє видання, Гліб Загорій звертався до Міністра охорони здоров’я Олега Мусія з тим, щоб Держлікслужба продовжила свою роботу саме під керівництвом Олексія Соловйова.

Крім того, за інформацією Центру протидії корупції, на початку  2015 року заступниця міністра охорони здоров’я Олександра Павленко саботувала передачу закупівлі ліків від МОЗ до міжнародних орагнізацій – ВООЗ та UNICEF. І це, зі слів експертів, діє на користь бізнесу Загорія.

“На якомусь етапі вона запропонувала кілька норм, які, очевидно, вихолощували суть законопроекту. Після реєстрації законопроекту від експертів, з’являються альтернативний законопроект, де слово в слово ті норми, які пропонувала пані Павленко. А автором цього законопроекту є пан Загорій – той що володіє “Дарницею” – одним з найбільших фармхолдингів України, з яким працювала пані Павленко,” – свідчить Віталій Шабунін, голова ГО “Центр протидії корупції”.

“Якщо це не очевидне корупційне лобіюваня бізнес-інтересів першим заступником міністра охорони здоров’я, тоді що є корупційним лобіюванням?” – Риторично запитує Шабунін.

Цікаво, що співавтором одного з “альтернативних” законопроектів виявився нардеп Олександр Третяков.

Андрій Білецький

Андрій Білецький, обраний народним депутатом на мажоритарному окрузі №217 на Оболоні, відомий передусім як командуючий добровольчим батальйоном (зараз - полком) МВС “Азов”.

Власне, навіть після обрання до парламенту Андрій Білецький абсолютну більшість часу приділяє командуванню батальйоном, а не роботі в парламенті. Про це свідчать дані електронної реєстрації на сайті парламенту.

Також за весь час каденції депутат Білецький не мав жодного виступу в парламенті.

Дуже складно уявити,  яким чином Андрій Білецький, не маючи часу на депутатську роботу, встигає при цьому координувати об’єднання “Ми кияни”.

Активісти “Ми кияни”

Окрім координаторів об’єднання, на сайті також вказані активісти, більшість з яких - депутати Київради від фракції УДАР. З-поміж них дві мажоритарниці Святошинського району Вікторія Муха та Наталія Чумакова. Обидві вони мають спільні громадські приймальні з нардепом.

Більше того, Вікторія Муха - помічниця народного депутата Третьякова і має статус держслужбовця. За даними Інституту Медіа Права, Муха також була його помічником ще за часів депутатська у ВРУ VI скликання.

Третій активіст-УДАРівець - депутат-списочник Володимир Каретко (№23). Нагадуємо, саме приймальні цих трьох-депутатів Третьяков вказував як спільні зі своїми на початку проекту “Ми кияни”.

Четвертий активіст - екс-голова Оболонської ОДА, військовий, що брав участь у захисті Донецького аеропорту, Микола Тихонов.

Формула підбору “координаторів” руху Третьякова - гаманці плюс бійці. Із “активістами” ситуація подібна - люди Третьякова (більшість) плюс боєць АТО. Як оцінять виборці подібну конфігурацію політоб’єднання - побачимо восени.

Нагадаємо, що в столиці також масово на бордах рекламуються “Нові обличчя”.

Громадський рух ЧЕСНО з’ясував, що в очільника “Нових облич” міського голови Володимира Карплюка у 2013 році задекларовано 67 квартир, а його партійним заступником є Петро Щербина, який очолював комунальні ЗМІ за часів Черновецького.

Автор: Антон Кушнір, журналіст Громадського руху ЧЕСНО



 


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]