Хто переможе в Миколаєві: екс-регіонал чи висуванець "Самопомочі"?

15 листопада Миколаїв обиратиме мера. Боротьба точитиметься між екс-регіоналом Ігорем Дятловим та Олександром Сєнкевичем від "Самопомочі".

15 листопада Миколаїв обиратиме мера. Боротьба точитиметься між екс-регіоналом Ігорем Дятловим, який під час 1 туру виборів набрав 35% голосів та Олександром Сєнкевичем, за якого проголосували 20% виборців.

Ігор Дятлов - кандидат на посаду Миколаївського міського голови від політичної партії "Опозиційний блок". З 11 червня 2015 року був обраний головою миколаївського осередку партії.

Відповідно до інформації на сайті ЦВК, має вищу освіту та очолює благодійний фонд «Довіра Миколаєва». Проживає у Миколаєві.

У 2010 році 29-річний Дятлов був обраний головою Миколаївської обласної ради. Карколомний стрибок у кар’єрі кандидата пов'язують з фактом багаторічної дружби його батька з тогочасним головою Миколаївської ОДА і лідером обласної організації “Партії регіонів” Миколою Кругловим.

2008 очолив фракцію “Партії регіонів”, у 2006 вперше став депутатом Миколаївської облради.

Під час Революції гідності Ігор Дятлов записав провокаційне відеозвернення, в якому порівнював її учасників із нацистами та залякував мешканців Миколаєва «чужинцями», які нібито займаються переслідуванням російськомовних.

За ці висловлювання проти нього було відкрито кримінальне провадження по факту розпалення міжнаціональної ворожнечі. Дотепер досудове слідство затягується у зв’язку з очікуванням висновку психолого-лінгвістичної експертизи.

Після втечі Віктора Януковича Ігор Дятлов склав повноваження голови облради і майже на рік зник з політичного життя Миколаєва, ставши кандидатом на відкликання за відсутність на засіданнях сесій та комісій Миколаївської облради.
 

За інформацією Миколаївської облради, з 8 пленарних засідань обласної ради в 2014 році Дятлов відвідав одне, ще до втечі Януковича, а з двох пленарних, що відбулися до 22.05.2015, не був на жодному.

Таким чином, відповідно до ст. 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» Дятлов, як депутат місцевої ради, котрий протягом року більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії міг бути відкликаним виборцями.

Щоправда, це не завадило кандидату у своїй агітації використати відомості з прес-конференції руху ЧЕСНО по прогульниках засідань Миколаївської міськради.

Крім того, Ігоря Дятлова разом з Артемом Ільюком, який очолює список Партії «Відродження», пов’язують із реалізацією проекту «Серце міста» у 2012-му році, в рамках якого повинна була відбутися реконструкція і формування історико-культурного центру Миколаєва, об'єднавши території навколо «Старофлотських казарм», парку імені 61-го Комунара і Пролетарського скверу. Але цей проект супроводжувався низкою скандалів та фінансових проблем і так і не був повністю реалізований.

У своїх деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2014 рік кандидати вказали наступну інформацію:

Не все майно Дятлова внесене до його декларації

Громадський рух ЧЕСНО знайшов у офіційних джерелах незадеклароване майно Ігоря Дятлова. Зокрема, відповідно до відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, йому належить також:

1)житловий будинок площею 336,4 квадратних метрів за адресою: місто Миколаїв, вулиця Радянська, 38 (розташований у Великій Коренихі, яка відноситься до Заводського району міста Миколаєва);

2) земельна ділянка для обслуговування вищезгаданого житлового будинку, площею 0,02 га;

3) земельна ділянка для ведення фермерського господарства площею 6,04 га у Трикратівській с/раді Вознесенського району.

У Реєстрі прав власності на нерухоме майно за Ігорем Дятловим зареєстровані також:

  1. адмінбудівля у селі Білоусівка Вознесенського району по вулиці Димитрова, 1;

2) комплекс будівель у селі Черноморка Очаківського району по вулиці Степовій, 1/1 площею 3951 квадратний метр;

3) база відпочинку «Салют» у селі Коблеве, проспект Курортний, будинок 506/1.

 

Крім того, відповідно до даних Державного реєстру іпотек, він має майнові права на недобудовану квартиру площею 161 квадратний метр за адресою: м. Миколаїв, вулиця Адміральська, 31, квартира 52.

У повідомленні прес-служби Миколаївської міської територіальної організації політичної партії «Опозиційний блок» з цього приводу наголошується, що «будинок, в якому проживає сім'я Дятлова, і територія під ним, дійсно, формально перейшли з власності батьків у власність Дятлова шляхом дарування і стверджується, що «ця неточність буде виправлена».

Не вказано у декларації Дятлова і земельної ділянки площею 5,75 га у Трикратівській с/раді Вознесеньского району, яка належить його дружині, Дятловій Олесі Володимирівні.

Як бачимо, кандидат на посаду мера Миколаєва недостатньо відповідально підходить до декларування свого майна, а також майна членів своєї сім’ї.

Передвиборча програма кандидата

Ігор Дятлов позиціонує себе як лідер опозиції до місцевої влади.

Він дозволяє собі досить жорстку критику Миколаївської міської ради, що викликає деякий подив, оскільки міська рада залишається у складі, сформованому у 2010-му році і на 2/3 складається з колишніх регіоналів-однопартійців самого Дятлова.

Головні тези програми Дятлова: критика необгрунтованих тарифів на комунальні послуги, пропагування недоцільності перейменування радянських назв вулиць на виконання законодавства про декомунізацію - показують його орієнтування на виборців КПУ. Гасло про мир та припинення війни є відверто популістичним, бо не знаходиться в межах юрисдикції місцевої влади.

Опонентом екс-регіонала є кандидат від Політичної партії "Об’єднання "САМОПОМІЧ" Олександр Сєнкевич.

  

Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному веб-сайті ЦВК, має дві вищі освіти та керує ПП "Лєда". Проживає у Миколаєві.

Вперше з’явився на політичній арені міста у 2014 році, коли балотувався на посаду Миколаївського міського голови як безпартійний самовисуванець.

Офіційно був найбагатшим кандидатом у мери (у 2013 році заробив 2 595 100 гривень, а члени його сім'ї ще 518 500 гривень. Таким чином, сумарний дохід сім'ї Сєнкевича склав 3 113 600 гривень). Тоді Сєнкевич не був обраний, бо набрав усього 4,73 % голосів.

Свою професійну кар’єру починав з посади інженера-проектувальника у ПП "Лєда", зареєстрованій у Новій Каховці, Херсонської області. Компанія спеціалізується на монтажі протипожежних систем, систем опалення та кондиціонування.

Паралельно у 2005 році заснував у Миколаєві ТОВ «Квадролоджик», яку очолює і сьогодні та ТОВ “Блінк Ріекшн Інтернешнл”. Основним видом діяльності цих компаній є комп'ютерне програмування, ремонт комп'ютерів і периферійного устаткування, консультування з питань інформатизації, тощо.

Дані про нерухоме майно Сєнкевича, вказані в його декларації, відповідають відомостям з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Крім того, слід зазначити, що декларації кандидатів на посаду Миколаївського міського голови та кандидатів у депутати Миколаївської міської ради були заздалегідь оприлюднені на офіційному сайті Об’єднання «Самопоміч».

Передвиборча програма кандидата

Програма Сєнкевича як кандидата в мери Миколаєва поділена на п’ять блоків:

Створення і затвердження стратегії розвитку міста, покращення житлово-комунальної сфери, залучення інвестицій і створення привабливих робочих місць, відкриті та ефективні процеси управління житловою власністю, збереження і благоустрій рекреаційних зон.

У сфері ЖКГ кандидат планує сприяти створенню ОСББ. Для залучення інвестицій планується створити умови для появи в місті сучасних підприємств з конкурентною зарплатнею та встановлення діалогу роботодавців з вищими навчальними закладами.

Аби зробити управління міською власністю більш відкритим та ефективним, кандидат обіцяє впровадити систему “єдине вікно” для звернень громадян, аудит комунальної власності, проведення чітких і прозорих тендерних процедур.

Також Сєнкевич пропонує створювати публічні майданчики для культурних подій та спортивну інфраструктуру.

У Миколаєві відбулися дебати за участі лише одного кандидата

Лише один кандидат погодився брати участь у дебатах, які в Миколаєві відбулися 4 листопада та транслювались на телеканалах “Миколаїв” та “Перший національний”.

Кандидат від “Опозиційного блоку” Ігор Дятлов до останнього не давав відповіді щодо своєї участі. Напередодні дебатів він дав інтерв’ю одному з миколаївських телеканалів, де назвав Національні дебати цирком, шоу та підставою. Генеральний директор Національної телерадіокомпанії Зураб Аласанія звинуватив кандидата у брехні.

Це вже не перша відмова Дятлова від спілкування з пресою. Нещодавно він відмовив журнілістці “Нового времени” Христині Бердинських, яка пише про перебіг 2 тура місцевих виборів у Миколаєві, у коментарі.

Кандидат від “Об’єднання “Самопоміч” Олександр Сєнкевич взяв участь у Національних дебатах і відповів на питання присутніх та Інтернет-аудиторії.

Зокрема, аналітиком ЧЕСНО в Миколаєві Вадимом Мельниковим було поставлено питання про джерела фінансування виборчої кампанії кандидата й отримана відповідь, що всі кошти були вкладені ним самим, а звіти про їхнє використання надані виборчій комісії.

Журналістка Громадського руху Чесно Олена Позняк та аналітик Вадим Мельников


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]