Золото партій: Львівський БПП під дахом у Дубневичів

Фото: Золото партій: Львівський БПП під дахом у Дубневичів

У Львові БПП не має жодного працівника. Офіс партії розташований у приміщенні, яке належить фігурантам антикорупційних розслідувань - братам Дубневичам. Витрати осередку за 9 місяців діяльності склали 28 тис. грн. Місцеву партійну газету видають, але про витрати на неї звітують "заднім числом", після запитань активістів.

У третьому кварталі партії отримали державне фінансування. “Солідарності” з бюджету виділили майже 50 млн грн. До Львова ці кошти поки не дійшли, хоча у Києві їх вже почали витрачати, зокрема, на оренду партійного офісу (серпень і вересень) за адресою Лаврська, 16.

 

Впливати без витрат

Як і у випадку з “Самопоміччю” та “Свободою”, офіційно партія у Львові не має жодного працівника. Цікавий факт з огляду на те, що партія є другою за розміром у Львівській міській раді, найбільшою в обласній раді, має фракції у всіх районних радах області, а її представники очолюють облдержадміністрацію та облраду. Якщо ж подивитися на сайт партії, то ми побачимо, що новини і статті про діяльність львівського осередку БПП там з’являються кожних кілька днів. Проте в звіті про кошти, витрачені на оплату послуг людей, які цим займаються, згадок немає.

Як пояснив у коментарі для ЧЕСНО керівник секретаріату Львівської територіальної організації БПП Юрій Бочуляк, у офісі партії працює 4 особи - керівник секретаріату, помічник керівника секретаріату, юрист і прес-секретар. За його словами, всі ці люди працюють на “громадських засадах”, а його особиста мотивація присвячувати час партії - це “ідея” і “бажання щось змінити”.

 

За що друкують партійну газету?

Витрат на пропагандистську діяльність (інформаційно-рекламну), згідно зі звітами за І-ІІІ квартали, у партії не було. Навпроти відповідних статей витрат бачимо прочерки. При цьому у першому півріччі львівська БПП щонайменше один раз видавала газету (вихідні дані і тираж не вказано), видатки на яку мали бути відображені у звіті за ІІ квартал (якщо оплата не була проведена у 2 кварталі, то у звіті у відповідній графі мала б бути інформація про фінансові зобов’язання). У коментарі ЧЕСНО Юрій Бочуляк розповів:

 

Ми видаємо нашу місцеву газету. Вона називається “Солідарність” Львівщина” і за це ми платимо [з власного бюджету, ред. - ЧЕСНО]. За червень ми видавали таку газету і я знаю, що ми показували оплату у фінансовому звіті, - каже Бочуляк.

 

Однак у звіті за ІІ квартал витрати на друк газети все-таки не відображені. За цей період місцева БПП витратила всього 3602 гривні з яких 3052 гривні перерахували як внесок на центральний рахунок партії, та ще 550 гривень були витрачені як комісія банку та плата за користування рахунком. Фінансових зобов’язань, що вказували б на те, що партія має оплатити друк газети пізніше, теж не виявлено.

Уже перед публікацією цього матеріалу з’явився фінансовий звіт львівського осередку БПП за третій квартал, де партія задекларувала, що витратила на друк газети менше ніж 2 тисячі гривень. Більше грошей у ІІІ кварталі Львівська “Солідарність” не витрачала.

 

Загалом за три квартали Львівський осередок БПП витратив близько 28 тис. грн, майже усі - в першому кварталі. Із загальної суми витрат майже половину коштів (12 тисяч) Львівська “Солідарність” відправила на рахунок центральної організації партії. Ще майже дві тисячі гривень місцевий осередок витратив на обслуговування рахунку в Міжнародному інвестиційному банку (належить Петру Порошенку).

Хоча у фінансових звітах у статті витрат на пропагандистську діяльність стоять прочерки, все ж із даних по платежах партії бачимо, що такі витрати були - два платежі по 300 гривень за рекламу у газеті “Високий замок”.

 

 

Як Дубневичі прихистили БПП

Щодо власності, то згідно зі звітом, її у партії немає. У графі, яка стосується майна, що перебуває на праві користування партії, теж стоїть прочерк. Разом з тим як офіційне та фактичне місцезнаходження партії у звіті вказана адреса офісного приміщення на вул. Лазаренка, 1а. Така ж інформація є і на сайті місцевого осередку партії. У другому та третьому кварталах відповідних витрат партія не задекларувала взагалі.

Як пояснив Юрій Бочуляк, за адресою Лазаренка, 1а (офіс №71 та 72) БПП має офіс на умовах “договору-позички” з агропромисловим підприємством. Мова йде про ТзОВ “АПП “Львівське”, яке згідно з реєстром Мін’юсту, належить братам Дубневичам.

 

 

Обидва брати Дубневичі є народними депутатами і неодноразово ставали фігурантами розслідувань “Наших грошей”, через що були включені до Каталогу фігурантів антикорупційних розслідувань ЧЕСНО. Нещодавно Богдан та Ярослав Дубневичі подали до НАЗК декларації про майно і доходи за 2015 рік, де вказали, що мають на двох понад 700 мільйонів гривень готівкою. До слова, заробляють брати Дубневичі на державних тендерах. Так, цього року фірми, пов’язані з нардепами, виграли низку тендерів на ремонти доріг та шкіл у виборчих округах братів Дубневичів на 600 мільйонів гривень, що становить майже третину коштів будівельних тендерів, виділених на Львівщину.

Щодо майже 6 тис. грн, витрачених у першому кварталі на оренду приміщення, то керівник секретаріату БПП припустив, що ці кошти були витрачені на оренду приміщення в Яворові (Львівська область):

 

Я думаю швидше за все це була оренда якогось із приміщень наших місцевих організацій… Це був договір оренди, якщо мені не зраджує пам’ять, яворівський... Наші місцеві організації партії [мова про районні організації у Львівській області, ред. - ЧЕСНО] не мають статусу юридичної особи. Відповідно всі платежі, які йдуть, можуть йти виключно з рахунку територіальної [львівської, ред. - ЧЕСНО] організації партії.

 

Цікаво також, що за ціле півріччя на львівський рахунок партії не було жодних надходжень: ані від фізичних, ані від юридичних осіб. Станом на січень 2016 року на рахунку львівського осередку БПП було майже 160 тисяч гривень. Їхнє походження не відоме, бо до 2016 року партії не показували своїх донорів.

Нагадаємо, що ЧЕСНО оприлюднив інформацію про звіт Вінницького осередку БПП. З’ясувалося, що син Петра Порошенка пожертвував за півроку аж 260 гривень. Також опублікований аналіз звіту всієї партії. Більша половина бюджету - заробітна платня політтехнолога Олега Мєдвєдєва.

Що стосується інших партій, то ЧЕСНО опублікував аналіз звітів осередків партій “Самопоміч” та “Свобода”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]