ФАРи Харківщини: “стабільність і добробут”. Частина І

Фото: ФАРи Харківщини: “стабільність і добробут”. Частина І

Підкуп виборців, “кнопкодавство”, голосування за “диктаторські” закони, тендерні махінації — такими вчинками запам’яталися харківські мажоритарники. 

Остапчук приховував бізнес і майно дружини. Мисик незаконно встановлював кіоски свого виробника. Кацуба роздавав землю, а Денисенко завищував вартість тендерів.

З харківських нардепів-мажоритарників до каталогу ФАР (фігурантів антикорупційних розслідувань) потрапило одразу 7 депутатів: Віктор Остапчук, Володимир Мисик, Володимир Кацуба, Анатолій Денисенко, Дмитро Шенцев, Віталій Хомутиннік і Анатолій Гіршфельд. В цьому матеріалі ми розкажемо про перших чотирьох з них.
 

Чоловік і жона — одна сатана?

Заступник голови партії “Відродження” потрапив до парламенту у 2012 році, здобувши перемогу у 177-му окрузі (Ізюм, Купянськ). Тоді він ще був членом “Партії регіонів”. До цього, він 7 років обіймав посаду голови Південної залізниці.

Віктор Остапчук у декларації за 2014 рік не зазначив дві фірми: КФ ТОВ "Ексіс" (21199046) і ТОВ "Екотех" (34470738), записані на його дружину Наталію. У декларації за 2015 рік вони вже з’явилися. Взагалі, якщо порівняти декларації Остапчука з 2011 по 2015 роки, можна побачити, що він постійно “забував” вказати земельні ділянки і квартири, записані на дружину.

Декларація Віктора Остапчука за 2011 рік

 

Декларація Віктора Остапчука за 2015 рік

Керувати бізнесом через дружину є звичною практикою для Остапчука. Так у 2015 році Антимонопольний комітет знайшов порушення в тендері, який виграла фірма Наталії Остапчук. Ремонт доріг в окрузі Остапчука мала виконати фірма, зареєстрована через 10 днів після оприлюднення оголошення про торги. Статутний капітал ТОВ "СТВ+" складав 500 гривень. При цьому ремонт доріг мав відбутися в окрузі Остапчука. Детальніше — в матеріалі сайту "Наші гроші".

Ще один тендер, який також знайшли "Наші гроші", трапився у 2016 році. "Київзеленбуд" мав купити два вантажні електромобілі по 1,84 млн грн. При цьому, за 1,40 млн грн можна було купити втричі потужніший самоскид.

Тендер розіграли між собою ТОВ "Клімтехінвест" зі статутним капіталом 1 тис. грн оформлений на Олександра Некіпєлова з оточення Віктора Остапчука і ТОВ "БК "Ярко" з оточення Наталії Остапчук.


 

Гіркий присмак солодких булочок

До парламенту Володимир Мисик також потрапив у 2012 році, вигравши на 172-му окрузі (Орджонікідзевський район Харкова). При цьому разом з іншими кандидатами від “Партії регіонів”, він роздавав виборцям продуктові пакети. З тих кандидатів зараз у парламенті, окрім Мисика, знаходяться Святаш, Фельдман і Денисенко.

Фотографія з сайту maidan.org.ua

 

У парламенті відзначився тим, що голосував за “диктаторські” закони 16 січня 2014 року і пропустив 36% засідань.

Мисику належить фермерське господарство “Кегичівське”. Окрім цього, він є співзасновником ТОВ “МТ-1”, а його дружина — ТОВ “Міранда плюс”. З бізнесом і пов’язані основні випадки появи Мисика в медіа. Упродовж 2007—2008 років територіальна громада селища Кулиничі проводила протестну кампанію проти захоплення та огородження Мисиком лісового масиву, що слугував зоною відпочинку місцевим жителям. Під час розгортання конфлікту Харківська обласна рада ухвалила рішення про створення на території лісу ботанічного саду місцевого значення.

У вересні 2007 році у відповідь на звернення громадян Харківська обласна рада створила міжфракційну депутатську комісію з перевірки законності отримання підприємствами Володимира Мисика земельних ділянок у селищі Кулиничі. Очолити комісію доручили депутату ради Олександру Голубу. Під час роботи комісії Мисик нібито погрожував голові комісії, що спричинило заяву Голуба про відсторонення з посади голови депутатської комісії.

Навесні 2008 року підприємства Мисика були учасниками аукціону на придбання хлібокомбінату Сімферопольської райспоживспілки (АР Крим), що визнаний судом недійсним. При стартовій ціні в 1,910 млн грн підприємство було продане за 2,101 млн грн, а ще одна компанія була не допущена до аукціону.

Влітку 2010 року Мисик став учасником конфлікту із підприємцем в селищі Кулиничі — під час конфлікту охорона підприємства Мисика розгромила кафе підприємця і вивезла його майно. Займатися цією справою мав кум Мисика, прокурор Харківської області Василь Синчук.

За інформацією журналістів "Радіо Свобода", кіоски торгової марки "Кулиничі" у місті Вишневому та в Голосіївському районі Києва були зведені незаконно. Працівників легально не оформлювали і не вимагали жодних медичних довідок.

Міський голова міста Вишневого Ілля Діков підтвердив, що кіоски ТМ "Кулиничі" не мали дозволів від міської ради, на сесії їхнє встановлення не розглядали. Чому кіоски цієї фірми в містечку не знесли він пояснити не зміг.

Генеральний директор хлібокомбінату Вадим Погребняк сказав, що не знає, легальними є його торговельні точки, чи ні.

За часи депутатства Мисик з дружиною нажили дві квартири загальною площею 330 кв.м. Також вони володіють купою готівки: 1089 тис. доларів, 817 тис. євро, 22 млн 550 тис. грн. При цьому у 2015 році депутат задекларував 10 млн 640 тис. грн доходу, з яких 10 млн грн, були вказані як повернена позика.

Місце, потрібне для зберігання готівки Мисика в купюрах номіналом 500 гривень

 

 

Дергачі: від голови РДА до депутата району

Ще один голосувальник за “диктаторські закони” і “кнопкодав” Володимир Кацуба також в парламенті з 2012 року. Пройшов від “Партії регіонів” по 175-му округу (міста Дергачі і Люботин). Сім’я Кацуб є досить впливовою в українській політиці. Сини Володимира Кацуби Сергій і Олександр по черзі були головами НАК “Нафтогаз” за часів Януковича. Зараз проти них відкрито кримінальну справу за підозрою у розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах і зловживанні службовим становищем.

До цього в 2007—2012 рр. Володимир Кацуба був головою Дергачівської РДА. У 2007 році він надав земельну ділянку площею 8,5 га ТОВ “Сігур” в оренду на 25 років для створення зони відпочинку. Передача ділянки відбулася без проведення земельних торгів, що є порушенням законодавства. Крім того, пізніше РДА видала дозвіл фірмі на риборозведення, хоча Земельний кодекс відносить такі дії до повноважень обласної державної адміністрації. У 2015 році Господарський суд Харківської області визнав недійсним договір оренди. Детальніше — у матеріалі “Наших грошей”.

Кацуба володіє будівельними фірмами ПАТ “Харківський завод електромонтажних виробів № 1", ПрАТ “Бетонікс”, ТОВ “Дергачівське заводоуправління”, ТОВ “Виробничо-будівельна фірма Моноліт”, ТОВ “Павлівград ДТ” і ТОВ “Альтекс”.

При доході у 961 тис. грн в 2015 році, з яких 730 тис. — від відчуження цінних паперів та корпоративних прав, Кацуба має 735 тис. грн, 105 тис. євро і 2250 тис. доларів готівкою, а також 100 тис. доларів і 22 тис. грн на рахунках в банку.


 

Тендерна гра на підвищення

Обратися до Верховної Ради у 2012 році, голосувати за “диктаторські” закони і “кнопкодавити” — звична справа для мажоритарників Харківщини. Анатолій Денисенко саме з таких депутатів. Як і решта кандидатів від “Партії регіонів”, у 2012 році на його підтримку роздавали “продуктові набори”.

Фотографія з сайту maidan.org.ua

 

Фірма, причетна до Анатолія Денисенка у 2012 році завищила вартість виконання робіт з будівництва систем водопостачання в Зміївському районі Харківської області. Окрім цього, ТОВ "Індастріал білдінг груп" не мало виробничих потужностей, щоб самостійно виконувати замовлені обсяги робіт. Для виконання будівельних робіт вони залучали субпідрядні організації, які мали ознаки фіктивних підприємств та використовувалися для незаконної конвертації грошових коштів. Загальна сума збитків, завданих державі, склала 3,85 млн грн. Детальніше — у матеріалі сайту "Наші гроші".

Окрім цього, Денисенко запам’ятався тим, що постійно програвав тендери на ремонт людям Кернеса.

Незважаючи на це, депутат не бідує. У 2015 році він отримав 10 млн грн доходу у вигляді поверненої позики. Загалом же, Денисенко з дружиною мають готівкою 12,6 млн доларів, 25 млн грн і 850 тис. євро.

Нагадаємо, що інтереси харків’ян  у Верховній Раді формально представляють 13 депутатів-мажоритарників: Олександр Кірш з фракції “Народний фронт”, Олександр Фельдман і Анатолій Гіршфельд з фракції “Воля народу”, Дмитро Шенцев і Дмитро Добкін з “Опозиційного блоку”, позафракційні Євгеній Мураєв і Анатолій Денисенко, Володимир Кацуба, Володимир Мисик, Віктор Остапчук, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Валерій Писаренко і Олександр Біловол з групи “Відродження”.

 

Микола Виговський, координатор Громадського руху ЧЕСНО:

 

Дуже часто мажоритарні кандидати — це місцеві бізнесмени, для яких мандат депутата — спосіб убезпечити та примножити капітал, а також отримати недоторканність. Проведення активної передвиборчої кампанії з подарунками виборцям і масовою зовнішньою рекламою коштує недешево. Варто розуміти, що ці люди орієнтовані, насамперед, на повернення та примноження вкладених грошей, а не на  виконання передвиборчих обіцянок. Це повсюдна практика, яка не припиниться, доки в Україні існуватиме мажоритарна складова виборчої системи.

 

ФАРи (фігуранти антикорупційних розслідувань) Харківщини — матеріал Громадського руху ЧЕСНО в циклі статей про причетність депутатів-мажоритарників Верховної Ради до корупційних схем.  

ФАР — онлайн-каталог ЧЕСНО з корупційних схем та їх фігурантів серед народних депутатів та чиновників першого ешелону. Станом на квітень 2017 р. в каталозі — близько 390 справ, фігурантами яких виступають 130 нардепів та 100 чиновників. ФАР є складовою “Політичної пам’яті” — онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]