Річний звіт Кернеса тривав 10 хв: громадянам радили не приходити

Фото: Річний звіт Кернеса тривав 10 хв: громадянам радили не приходити

Міський голова Харкова вкотре втік від запитань громади. Він удруге звітує депутатам, а не харків’янам. Мер відмовився від звіту на Суспільному і відхилив пропозицію Громадського руху ЧЕСНО. 

У мешканців міста представники руху зібрали питання до міського голови, які залишаються без відповіді мера.

21 лютого на черговій сесії міськради відбувся звіт харківського міського голови Геннадія Кернеса. Звіт тривав 10 хвилин. Це вдвічі довше, ніж торік. Текст повного документу складає 301 сторінку.

Після того, як мер зачитав скорочений текст звіту, він заявив таке:

 

Я, в принципе, зачитал вам общие цифры, которые содержатся также в переданных вам отчётах, которые вы все прослушали на постоянных комиссиях и приняли его удовлетворительную работу”.

 

Коли з’явилася така можливість, найбільш опозиційний депутат Харківської міської ради та член фракції “Самопоміч” Ігор Черняк одразу взяв слово й поставив запитання меру міста:

 

Кто Вас дезинформировал по поводу того, что депутатам отчёт был предоставлен? Потому что на сегодняшний день в планшетах ничего нет. Или только отдельным группам депутатов в планшет этот отчёт не загружают? Вы говорите, что он есть, а у меня в планшете 2 страницы”, обурився депутат.

 

У відповідь на це Кернес порекомендував Черняку розібратися з його планшетом та “айтішником”-помічником.

 

Помимо того, что отчёт размещён в электронном виде на планшетах депутатов, каждый департамент отчитывался на постоянных комиссиях. Это – свод отчётов всех департаментов в управлении городского совета Харькова. Поэтому, Игорь Юрьевич, я считаю, что Вы разберитесь со своим планшетом и с тем айтишником, который Вам помогает”, – сказав мер міста.

 

Минулого року мер звітував 5 хвилин та втік від запитань, замість нього відповідав його заступник. Цього року ситуація повторюється: змоги поставити питання від пересічних громадян немає.


Геннадий Кернес, пленарне засідання сесії міськради – це не відкрита зустріч з громадянами. Депутати міськради – це не вся територіальна громада міста Харкова”, – пише у себе на сторінці член Харківської реформаторської коаліції (далі – ХРК) Євген Лісічкін.

 

 

Ігор Черняк хотів звернути на це увагу Кернеса під час самої сесії міськради:

 

У меня вопрос конкретный по поводу выполнения Вами обязанностей, предусмотренных частью 7 статьи 42 Закона Украины “О местном самоуправлении”, в котором чётко предусмотрено, что “городской голова не реже одного раза в год отчитывается о своей работе территориальной громаде на открытой встрече с гражданами”. У меня вопрос: когда будет проведена такая открытая встреча?”, – запитав представник “Самопомочі”.

 

У відповідь мер міста Харків заявив:

 

Я постоянно отчитываюсь перед жителями города Харьков и на тех встречах, которые я провожу, и на личных приемах. И на все вопросы, интересующие отдельного харьковчанина, я стараюсь максимально дать ответы. Что касается конкретного одного отчёта, я считаю, что я отчитываюсь сейчас на сессии харьковского городского совета, в высшем органе местного самоуправления, в депутатском корпусе, которому были делегированы полномочия жителей города Харькова представлять их интересы”.

 

На сайті міської ради звіт оприлюднили тільки після його затвердження депутатами на пленарному засіданні Харківської міськради.

 

Тут можна говорити як про час, так і про якість виступу мера. Склалося враження, ніби він його бачив вперше. А ці десять хвилин можна було б взагалі замінити єдиним реченням "Ну ви ж бачили звіт на планшеті, тоді голосуємо”, обурено розповідає про свої враження від звіту мера експертка ХРК Анастасія Жаркова.

 

Громадський рух ЧЕСНО започаткував кампанію ЧесноЗвіт, де в прямому ефірі на Суспільному телебаченні  міські голови та керівники департаментів звітують перед громадою. За стандартами ЧЕСНО вже відзвітував мер Хмельницького. Декілька тижнів тому ми надіслали цю пропозицію Геннадію Кернесу. Але у відповідь отримали листа з відмовою та поясненням, що звіт транслюється у прямому ефірі на місцевих телеканалах.

Ми поцікавилися у звичайних перехожих, які питання вони б задали міському голові під час його публічного звіту. Кожен з наших респондентів погоджувався, що мер повинен звітувати перед своїми обранцями й додавав:

 

Мне хотелось бы узнать, как наш мэр прошел такой путь. Как он так закончил ХНЭУ, стал мэром, а я, выпускник ХНУ им. Каразина, хожу с пакетом из "Сільпо" и не могу найти работу”, відповів перехожий Тимур, безробітній.

 

 

Ну, например, вопрос касаемо транспорта. Будет ли продолжаться льгота на проезд для пенсионеров не только по городу, но и как раньше? Например, на Старый Салтов ходили автобусы", – цікавиться мешканець Харкова Анатолій, пенсіонер.

 

 

Моё отношение к мэру очень простое: он меня не трогает, я его тоже. При возможности пообщаться с ним лично, я бы заявил, что наш народ терпит, но этот постоянный бардак уже надоел каждому и хотел бы увидеть его реакцию на эти слова", поділився громадянин Сергій, спортивний тренер.

 

 

Так как я студент, меня очень интересует вопрос льготного единого билета для общественного транспорта. Я бы спросила какие на данный момент существуют проекты, чтобы воплотить эту идею в жизнь. Какие ориентировочные даты получения этих билетов студентами и так далее. Меня интересует конкретика", – заявила Ольга, студентка.

 

Хочу спросить как можно попасть в команду Кернеса”, – з ентузіазмом заявляє студент Данил.

 

Спросила бы про зоопарк, когда уже построят его, вообще сказать спасибо хочется лично нашему меру, что он столько делает для нас, вот и Парк горького и теперь будет лучший зоопарк и вообще все очень красиво у нас”, розповідає Тетяна, касирка.

 

Мне хотелось бы узнать почему дорогу в моём переулке никто не ремонтирует. И к кому обращаться по этому вопросу. Внуки когда приезжают я уже боюсь их туда выпускать поиграть, чтобы чего себе не поломали”, скаржиться Наталія, бабуся.

 

Задати ці та інші питання, та навіть публічно висловити слова подяки громадяни міста Харків не мали змоги.


 

Громадян не пускають почути звіт мера

Історія з доступом до сесій ради триває з кінця 2014 року, коли активістів уперше зі штурханиною не пустили на засідання та навіть до приміщення ради. Харківська реформаторська коаліція (ХРК), частиною якої є Громадський рух ЧЕСНО, підготувала проект змін до регламенту, але вони навіть не були розглянуті.

 

Дізнавшись, що щорічний звіт мера буде представлений на черговій сесії міськради, члени ХРК, згідно з регламентом Харківської міськради, завчасно зареєструвалися для відвідування сесії.

 

Заявки щодо присутності на пленарному засіданні сесії міської ради подаються членами територіальної громади міста Харкова до Харківської міської ради не пізніше як за 48 годин до початку проведення пленарного засідання сесії міської ради. У випадку проведення позачергової сесії міської ради такі заявки подаються не пізніше як за 18 годин до початку проведення пленарного засідання позачергової сесії міської ради”. (Регламент Харківської міської ради VII скликання, ст.8, п.2)

 

19 лютого представниця Департаменту організаційної роботи міськради повідомила, що місце в залі є лише для однієї з членів ХРК – Анастасії Жаркової. Утім, уже наступного дня в телефонній розмові виявилося, що місць немає навіть для неї. Причиною стала “зміна обставин”.

 

Ну обстоятельства изменились. Вот я и сижу обзваниваю всех, чтобы завтра не приходили. Можете прийти, конечно же, вдруг места появятся. Но не рекомендую это делать просто потратите свое время”, заявила працівниця міської ради.

 

Обурені таким ставленням, 21 лютого у день проведення сесії о 9:30 активісти та члени ХРК вирішили влаштувати під будівлею міської ради міні-пікет. На їхніх плакатах були такі гасла: "Любити Харків – звітувати для людей", "Хотим увидеть отчёт мэра", "Відкрита Рада".

 

Питання вільних місць у залі засідань взагалі, на мою думку, не має бути питанням. Кожен громадянин України має право на доступ до публічної інформації, що у свою чергу сприяє забезпеченню прозорості та відкритості діяльності влади”, розповідає експерт ХРК Анастасія Жаркова.

 

О 9.50 мітингувальники зайшли до будівлі міської ради. 

За дивним збігом обставин, деякі члени ХРК знову опинилися в списках, а їхні місця у залі були проіменовані

Для експертів Харківського антикорупційного центру та членів коаліції  Дмитра Дробота, Євгена Лісічкіна та голови секретаріату ХРК Олександри Щукіної місця знайшлись, хоча ще вчора Олександра отримала листа з відмовою:

 

 

Дробот, Лісічкін та Щукіна вимагали пропустити інших членів своєї команди в сесійну залу замість них, на що також отримали відмову.

 

Регламент міськради не може бути вище Закону України. Ми розробили пропозиції щодо внесення змін до регламенту та попросили включити члена коаліції до робочої групи, але отримали відмову", розповідає голова секретаріату ХРК та координаторка Центру UA у Харкові Олександра Щукіна.

 

 

Згідно пункту 3 статті 8 Регламенту Харківської міської ради VII скликання, “члени територіальної громади міста Харкова, які не можуть бути присутніми в сесійній залі під час відкритих пленарних засідань сесій міської ради, мають право перебувати у відповідному спеціально обладнаному приміщенні міської ради, де здійснюється трансляція цих засідань”. Однак активістам ХРК після заборони бути присутніми на сесії ніхто не пропонував переглянути трансляцію засідання в спеціально відведеному для цього приміщенні.

 

Ні, нам не пропонували подивитися трансляцію в спеціальному приміщенні. Ми навіть не знаємо чи є таке приміщення у нашій міськраді. Хоча воно повинно бути”, говорить Щукіна.

 

У той же час, з доступом до пленарних засідань Первомайської міської ради Харківської області у громадян не виникає проблем. Мешканці не повинні реєструватися за два дні перед сесіями, а вільних місць там достатньо.

 

Реєстрація лише при вході в залу перед сесією. А місць… не знаю, не рахував, але вдосталь”, говорить представник “Солідарності” Сергій Чемшит, секретар Первомайської міськради.



Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз роботи ради за 2017 та 2016 роки, проаналізував доходи та дізнався, що колекціонують депутати міськради. Також оприлюднений матеріал про лендлордів ради.

Рік роботи мера спецпроект Громадського руху ЧЕСНО з моніторингу роботи місцевих рад. Спецпроект частина "Політичної пам'яті" ЧЕСНО онлайн-хабу для українських виборців з інформацією про партії та політиків, які йшли на вибори до Верховної та місцевих рад України.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]