Декларації депутатів Фастова: як купити квартиру за 1000 грн за м2

Фото: Декларації депутатів Фастова: як купити квартиру за 1000 грн за м2

Найбільший дохід отримали та найбільш заощадливими виявилися у 2017 році представники "Солідарності" та "Самопомочі". До списку топ-багатіїв увійшли три депутати, яких відкликає "Солідарність": Хапанцев, Остапенко та Скурська.

Максим Половко, якого теж хоче позбутися партія, взагалі не подав декларації. Третина депутатів міськради живуть за межею бідності і задекларували доходи нижче прожиткового мінімуму.

Найбільше статків зареєстрував депутат-прогульник від "Солідарності" Олександр Хапанцев: загальна сума його статків у гривнях — майже 2 млн.

Депутат є членом земельної комісії та займається підприємницькою діяльністю. Судячи з декларації, його дружина не працює. Нагадаємо, що Хапанцев був одним із фігурантів касетного скандалу, де начебто вимагав у народного депутата від "Солідарності" Руслана Сольвара кошти за голосування з тих чи інших питань.

Редакція ЧЕСНО неодноразово намагалася взяти коментар у депутата, але в нього спочатку не було часу для розмови, а потім він перестав виходити на зв’язок.

У цьогорічній декларації Хапанцева з’явилося нежитлове приміщення площею майже 56 кв. м у Софіївській Борщагівці, що на Київщині. Раніше це приміщення Хапанцев декларував як власність дружини. У деклараціях за 2016 та 2017 роки немає жодних відомостей про будь-яке місце проживання. Якщо депутат орендує квартиру або живе у квартирі батьків чи друзів, він має вказати це як “інше право власності”.

Попри таку суму заощаджень, депутат не має автівки та, судячи з декларації, веде скромний спосіб життя.

Наступним лідером за статками є також представник "Солідарності" Сергій Остапенко, який за результатами відвідуваності транспортної комісії міськради є кандидатом на відкликання. Його капітал становить майже 1,2 млн грн.

 

Я здаю нерухоме майно в оренду. Працюю як підприємець", — говорить депутат про шляхи свого збагачення.

 

У 2016 році Остапенку вдалося купити квартиру в Фастові площею 82 кв. м всього за 98 тис. грн.

Це менш ніж по 1200 грн за метр квадратний, тоді як, судячи з оголошень, середня вартість квадратного метра — 8000 грн.

 

Звідки у вас така інформація про вартість? Там інвєстірувалась квартира. Вона була без ремонта, без опалення, в новобудові", — коментує вдалу покупку Остапенко, а потім зауважує, що більше говорити не може, і кладе слухавку.

 

Представник "Самопомочі" Станіслав Оніщук вніс у декларацію заощаджень трохи більше ніж на 1 млн грн. У порівнянні з 2016 роком статки депутата значно зменшилися — майже на 11 млн грн. Але в декларації не з’явилося ні нової нерухомості, ні дорогих автомобілів.

 

У мене бєнзіновий бізнес. Раніше продавалося по 7 кубів з однієї заправки, сьогодні — порядка 2-х кубів. Тоді і заощадив. Те, що в декларації, — це річний оборот, а не чистий дохід. Частина заощаджень перейшли на доньку та дружину, а частину заощаджень я інвестував у бізнес, але це підприємство я ще й досі не ввів 100% в експлуатацію", - коментує депутат.

 

Слід зазначити, що Оніщук торік став кандидатом на відкликання через прогули більше ніж половини засідань земельної комісії.

ПП "Фарт", кінцевим бенефіціаром якого є Оніщук, протягом 2016-2018 років вигравало тендери на постачання пального, які оголошував Фастівський міськвиконком і Фастівський комбінат комунальних підприємств, на загальну суму більш ніж 400 тис. грн.

 

Там більше політичні розклади. Там все на законних підставах. Я беру участь у тендерах. А те, що виконком закупає у мене, а не на WOKе, — бо там дорожче на 2–2,5 грн., їх влаштовує якість і ціна. До депутатства я постачав ще пальне Водоканалу і комунальним підприємствам, а як став депутатом, то перестав. Але депутатство веденню мого бізнесу не заважає", — говорить Оніщук.

 

Хто в раді заробив найбільше грошей за рік?

Найплідніше у 2017 році працювала родина представника "Солідарності" Олександра Хапанцева, яка заробила майже 1,5 млн грн, що приблизно вдвічі перебільшує дохід за 2016 рік.

Депутат займається підприємницькою діяльністю. Дружина не працює, але в декларації є дохід від нерухомого майна — майже 500 тис. грн.

Коментарі Хапанцев Громадському руху ЧЕСНО так і не надав.

Родина депутата від "Солідарності" Сергія Остапенка задекларувала близько 1,2 млн грн доходів. Остапенко значиться директором ТОВ "ТД-Транс" та є його кінцевим бенефіціаром, але в декларацію цю інформацію не вніс.

Під час спілкування з ЧЕСНО Остапенко, щойно почувши незручні питання, одразу зауважив, що не може говорити.

Товариство займається перевезеннями. За рік роботи його директор зміг заробити менше 50 тис. грн — тобто в середньому заробітна плата директора ТОВ становила 4 тис. грн.

Левову частку коштів Остапенка становить дохід від надання майна в оренду.

Наступною у списку лідерів за доходами стала також депутатка від "Солідарності" Людмила Скурська, яка задекларувала майже 1,2 млн грн. Більшу частину сімейного доходу становить заробітна плата її чоловіка.

На численні дзвінки від ЧЕСНО депутатка так і не відповіла.

Також подружжя має кілька земельних ділянок і 3 житлові будинки загальною площею більше 1700 кв. м.

Представник "Самопомочі" Станіслав Оніщук також потрапив до списку топ-багатіїв ради із сукупним річним доходом в 1 млн грн. Більша частина доходів — це дивіденди, майже 500 тис. грн, та заробітна плата дружини, майже 400 тис. грн.

Ще один депутат від "Самопомочі", кандидат на відкликання через прогули сесій у 2017 році Сергій Прозоров є одним із лідерів за доходами, заробивши за рік більше 600 тис. грн.

 

Я частный предприниматель, занимаюсь торговлей еще с 95-го года. Я не скрываю свои доходы. Бизнес и депутатство нормально совмещаю, просто иногда бывают обстоятельства и форс-мажоры", — коментує депутат.

 

Депутату вдалося у вересні 2017 придбати автівку Mercedes Benz 180C 2008 року випуску лише за 100 тис. грн, тоді як у середньому подібні авто того самого року випуску коштують як мінімум утричі дорожче.

 

Машину купил так, потому что торговаться надо уметь. Я ж не с салона ее взял", — коментує Прозоров.

 

Хто з депутатів живе за межею бідності?

Троє депутатів Фастівської міськради подали декларації з нульовим доходом родини: "свободівець" Олександр Петруньок, представник "Третьої сили" Андрій Снігур та депутатка від "Солідарності" Оксана Войтина.

Войтина вже другий рік поспіль подає абсолютно "порожню" декларацію. Жодне поле не заповнено.

 

У мене і минулого року сталося так. Заповнювала декларацію вдома з ноутбука сина, а він не зовсім справний, от і вийшла така технічна помилка. Цього року я навіть спробувала виправити її, але знову збереглася порожня форма. Я їздила до НАЗК, щоб подати заяву, разом з нею подала всі виписки про доходи родини та копії інших документів. У мене прийняли заяву з декларацією в письмовому вигляді. Не знаю, чи опублікують її, але наступного року вже такої помилки постараюся не допустити", — пояснює свою ситуацію Войтина.

 

Родина депутата Петрунька складається аж із 6 осіб, але жодних доходів він не вніс. Ні пенсій, ні доплат, ні матеріальної допомоги родина у 2017-му не отримувала. Навіть об’єктів нерухомості не зазначено. Проте у графі "робота за сумісництвом" вказано, що декларант обіймає оплачувану посаду продавця-консультанта.

Снігур вказав, що тимчасово не працює. Має дружину і доньку. Доходи дружини також не відображені в декларації. При цьому його родина володіє чотирма автівками і має житловий будинок, і невідомо, з яких коштів Снігури оплачують комунальні послуги та обслуговують авто.

Від коментарів Снігур навідріз відмовився.

Ще один депутат від "Солідарності" Максим Половко взагалі не подав декларацію. Слід звернути увагу, що він, як і Хапанцев, був причетний до касетного скандалу через вимагання грошових коштів у нардепа за відповідне голосування щодо певних рішень ради, у результаті чого його хотіли позбавити мандата за ініціативою партійного осередка "Солідарності".

 

Я пытался подать декларацию, но, видимо, случился какой-то технический сбой. Не могу больше ничего объяснить", — коментує Половко.

 

"Радикал" Андрій Корецький, якого в серпні 2017 року затримали за підозрою у вимаганні 70 тис. доларів за прийняття рішення щодо виділення в оренду релігійній організації кладовища, живе з двома доньками за межею бідності. Його дохід ледь сягає 50 тис. грн на рік. У його декларації за 2017 рік зникло житло і залишився тільки офіс, хоча в декларації за 2016 рік будинок був.

 

Родина з 3 осіб секретаря ради Сергія Ясінського рік виживала за 40 тис. грн. У декларацію внесено лише пенсію й заробітну плату декларанта. У декларації за 2016 рік взагалі зазначено, що його родина рік жила за 845 гривень.

 

 

Ми з дружиною пенсіонери. Пенсію дружини не знаю, чого не внесли. Мені заполняли всьо правильно. Я проходив спецперевірку, і ніяких питань не було. Є в мене дитина, яка заробляє гроші. Куда вони гроші тратять — це їхнє право", — говорить Ясінський.

 

"Радикал" Віктор Герасимчук разом із дружиною й сином жили на 20 тис. грн. Здебільшого це соціальна та благодійна допомога. Ще є дохід від надання майна в оренду. Але нема жодного заробітку ані в депутата, ані в його дружини.

Нагадаємо, на початку 2018 року Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз роботи депутатів Фастівської міської ради і вже проаналізував декларації депутатів Білоцерківської та Переяслав-Хмельницької міських рад, а також мерів Київщини.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]