Депутат Нашого краю заробив найбільше на рогатій худобі

Фото: Депутат Нашого краю заробив найбільше на рогатій худобі

Депутат Переяслав-Хмельницької ради Михняк від "Партії простих людей Сергія Капліна" задекларував найбільше заощаджень — майже 2,5 млн грн та невідомо звідки взяв кошти на купівлю нових авто. Голова фракції "Самопоміч" Іващенко зізнався, що не сплачує податки з підробітку. 

"Свободівець" Сиворко наголошує, що пішов у владу, щоб захистити свій бізнес. Депутат від "Нових облич" Юденко не подає декларацію другий рік поспіль і говорить про те, що без проблем заплатить адмінштраф.

Майже 2,5 млн грн зміг заощадити представник "Партії простих людей"  Олександр Михняк.

 

Натисніть для збільшення

 

Я не є багатою людиною. На сьогодні займаюся пасажирськими перевезеннями. Займався будівництвом і це заощадження ще з тих років. Коли я став депутатом, то абсолютно нічого не змінилося”, - говорить депутат про історію своїх заощаджень.

 

Зауважимо, що у Бучанській міській раді депутат-“батьківщинівець” Олег Сотніков теж найбагатший депутат за рівнем статків. Він, як і Михняк, займається пасажирськими перевезеннями.

Зауважимо, що в 2016 році Михняк задекларував загальну суму доходів менш ніж на 60 тис. грн та заощадження у вигляді 70 тис. доларів та 500 тис. гривень. У 2017 році сума заощаджень не змінилася, але в декларації депутата з’явилося 2 нових автотранспортних засоби на загальну суму 280 тис. грн. І 2 автобуси зникло з декларації, а в статті доходів є 72 тис. від відчуження рухомого майна.

Сукупний дохід сім’ї депутата за 2017 рік складає близько 150 тис. грн. Тому виникає питання, звідки взялися кошти на авто.

 

Ви мені адвокат чи юрист? Якщо ви маєте право, то приїдьте і будемо дивиться. Хто ви? Я вас по телефону не бачу. Я чесна людина і сплачую податки. Дивлюсь ви людина не підступна, задаєте мені провокаційні вопроси. До-по-ба-че-ння! Більш мене по тєлєфону по цьому поводу не тревожить”, - завершив депутат розмову.

 

"Свободівці" батько та син Сиворки ведуть родинний бізнес із виготовлення м’яких меблів. До певного часу цей вид діяльності приносив їм дохід і таким чином вдалося заощадити. Кожен із них задекларував близько 1,4 млн грн грошових активів.

Сергій Сиворко стверджує, що в останні роки прибуток від виробництва меблів зменшився:

 

Так, це заощадження. Ми займалися виробництвом меблів з 1992 року і постачали меблі у більш ніж 50 магазинів по Україні. В нас досить серйозне підприємство було, поки його не рейдернули. Рейдерством займались безпосередньо колишні міліціонери. Ми були змушені скоротити виробництво і тепер здаємо в оренду приміщення підприємства".

 

Спроможність до заощаджень підтверджує і Михайло Сиворко, який є також представником "Свободи".

 

Михайло Сиворко 25 років має підприємство, яке називається "Сіміх" і 25 років ми успішно робимо м’які меблі. Є ще й своє господарство. Тому є і можливість заощадити. Це сімейний бізнес”, - коментує "свободівець" Сиворко-старший.

 

У "радикала" Олександра Аракеляна задекларовано майже 1 млн грн грошових активів. Сума майже не змінилася порівняно із попереднім роком.

 

Я веду підприємницьку діяльність, займаюсь побутовою технікою. Ну заробив і відклав колись. За останній рік більше відкласти не зміг", -  пояснює свої статки Аракелян.

 

До ТОП-5 статків потрапила і декларація представниці "Солідарності" Олени Розовик. Все завдяки 575 тис. грн, які позичив третім особам її чоловік у 2016 році.

Зауважимо, що в декларації за 2015 рік цієї суми ще не було ні у позичених третім особам, ні у готівці. Якщо вірити декларації Розовик, то в 2015 дохід її сім’ї становив близько 60 тис. грн, в 2016 - близько 150 тис. грн, а у 2017 - близько 200 тис. грн. То звідки ж взялося 575 тисяч, які чоловік депутатки зміг комусь позичити і чому їх не було у декларації?

 

На запитання Громадського руху ЧЕСНО чому такі розбіжності - депутатка однозначно відповісти не змогла.

 

Це ж не мої гроші. Я маю перепитати у чоловіка, бо це він мені давав такі цифри. Він у мене директор сільськогосподарського приватного підприємства. Я спробую з’ясувати і вам повідомлю", - говорить Розовик.

 

Дійсно, наступного дня, як і обіцяла, представниця БПП перетелефонувала і розповіла чому так сталося:

 

У 15-му році я заповнювала декларацію сама, як державний службовець, а в 16-му ще й мій чоловік - він також депутат, тільки райради. І вони так само стали заповнювати декларації. І так він вніс свою позику, яку він колись давав, тому і появилася та цифра. В 15-му році я сама заповнювала декларацію, а він ні. Як тільки він став заповнювати, тоді ж і я почала так само вносити. Це не мої кошти. Це кошти мого чоловіка, я не маю до них ніякого відношення. Я в 15-му році і не знала про ці кошти”.

 

До речі, Юрій Розовик - чоловік Олени Розовик справді є народним обранцем, але у районній Переяслав-Хмельницькій раді. У його деклараціях за 2016 та 2017 роки також є позика у 575 тис. гривень, але пояснень, де ж вони взялися і чому не були відображені у 2015 році ЧЕСНО так, на жаль, і не пояснили.

 

Хто в раді заробив найбільше грошей за рік?

Найплідніше в 2017 році працювала родина депутата Вячеслава Саулка від "Нашого краю" - більше 9 млн грн. Ветеринар за спеціальністю має власну клініку та вже не один рік очолює представництво канадської компанії "Сімекс Альянс", що спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби, та працює як фізична особа-підприємець у цій же галузі і саме його ФОП та ФОП дружини наповнюють дохідну частину сімейного бюджету.

 

Натисніть для збільшення

 

Я ветеринарний лікар і їжджу по всій Україні та надаю ветеринарні послуги. Працюю з великою рогатою худобою на великих господарствах. Окрім лікування займаюсь осіменінням худоби", - пояснює походження своїх доходів Саулко.

 

Окрім майже десятимільйонного річного доходу родина володіє трьома мінівенами Volkswagen Caddy та мають три позашляховики.

 

Мені для роботи потрібні ці машини. Ми по 200 тис. км за рік їздимо на кожному авто, тому і міняємо часто, вони просто не витримують такого навантаження. Виходить так, що всі матеріальні або основні засоби зареєстровані за фізичною особою, тому в мене в декларації окрім доходів ще й кілька автомобілів є. Там і на дружину оформлені, хоча вона навіть не має водійського посвідчення", - говорить Саулко.

 

У порівнянні з попереднім роком його річний дохід збільшився майже удвічі. Але заощаджень як не було, так і не з’явилося в 2017 році.

 

На запитання ЧЕСНО стосовно того, чи не заважає мандат вести повноцінно бізнес, Саулко відповідає:

 

Я був депутатом третього та шостого скликань і є депутатом нинішнього, сьомого скликання. Я все життя звик займати активну життєву позицію. Я не маю ніяких політичних амбіцій, навпаки, це додаткові навантаження, проте я повністю незалежна людина, яка має власний погляд на проблеми міста. Я будую храм в Підварках (один з районів міста - прим. ред.)".

 

Наступними у рейтингу багатіїв 2017 року є приватні підприємці, які вносять в декларацію доходи від підприємницької діяльності, і ці кошти не є їхнім чистим прибутком, а є річним оборотом коштів, який потрібно відображати.

Представник "Самопомочі" Микола Гура, який задекларував близько 3 млн грн. Разом з тим, депутат наприкінці року оформив кредит на 500 тис. грн.

 

 

Якщо я показую дохід у 3 мільйони, то це не означає, що це мій чистий прибуток, це оборот від підприємницької діяльності, хоча там моїх десь 10%, но я його не можу не показать, бо є вимога закону. Я і податки сплачую в бюджет з цієї суми", - пояснює Гура.

 

Зауважимо, що представник "Самопомочі" є кандидатом на відкликання через прогули більше половини засідань земельної комісії, членом якої він є. ЧЕСНО поцікався, чи не заважає депутатська діяльність веденню бізнеса або навпаки, чи не забирає бізнес увесь час, що унеможливлює реалізацію делегованих депутату повноважень його виборцями у комісіях та на сесіях.

 

Я коли ішов у депутати, я був впевнений, що вмію господарювати і що можу якусь користь принести своєму місту. А як так подумати, то нікому мій досвід і не потрібен. Іноді дійсно нема можливості все кинути і приїхати бо призначають у дуже незручний час. Якщо хтось достойний буде балотуватися по моєму округу, то я вже мабуть і не буду іти на наступні вибори", - розповідає про несумісне сумісництво Гура.

 

Нагадаємо, що за нинішнім законодавством депутат може скласти мандат, і до ради проходить соратник з його ж партії, який іде наступним за рейтингом.

"Батьківщинівка" Лідія Оверчук посіла третє місце за чисельністю зароблених коштів за 2017 рік. У сім’ї Оверчуків працює лише дружина, чоловік безробітній, з її слів, доглядає за онуком. Депутатка також займається підприємницькою діяльністю та суміщає посаду в приватній структурі БТІ.

 

Чоловік у мене дійсно не працює, бавить маленького онука. Я займаюсь підприємницькою діяльністю. Більше у Київ вожу товар - лаки, фарби. Та ще й паї здаємо в оренду. У декларації є ПП “Євросем”. Поки мені депутатство не шкодить підприємницькій діяльності, я розумію, що як іду на сесію чи комісію, то ніхто за мене робити не буде, але поки кидати не збираюся”, - говорить про доходи своєї родини Оверчук.

 

"Свободівець" Сергій Сиворко разом із батьком депутатом ведуть сімейний бізнес.

 

В нас є сімейна справа із виробництва м’яких меблів, оренда приміщень плюс зараз зайнялися садовим та ягідним господарством. Та ще й магазин з продажу подарунків", - говорить Сиворко.

 

Михайло Сиворко зізнається, що окрім благих намірів подався у депутатство ще й задля "захисту" підприємницької діяльності.

 

Ви ж все самі добре знаєте. Річ у тому, що зараз у Переяславі ганяють підприємців, не дають їм нормально працювати, в тому числі і мені. Ви ж знаєте, що у владу ідуть щоб захиститися, бо з’їдять з потрохами", - коментує "свободівець".

 

Підприємець "радикал" Аракелян також зауважує, що сума, яку він задекларував, не є його чистим прибутком:

 

 

“Бути депутатом у такій міській раді як наша, це додатковий головний біль. Ви думаєте це так легко? Акти і все таке… Я веду підприємницьку діяльність. Це ж оборот мого приватного підприємства. На 900 тисяч товару провернув, тисяч 800 віддав”.

 

Громадський рух ЧЕСНО поцікавився, чи працює дружина депутата.

 

Дружина працює. В неї мама підприємець і вона їй допомагає. Нема шо там декларувати вона просто ДО-ПО-МА-ГАЄ...".

 

Хто з депутатів живе за межею бідності?

Депутат Переяслав-Хмельницької ради "свободівець" Олександр Зачепа не заробив за рік жодної копійки. У декларації він указав, що є приватним підприємцем. Згідно з декларацією, нічого за рік не заробила й дружина депутата та його батьки.  

Натисніть для збільшення

 

Може я там щось не вказав. Про пенсію батьків я не знаю, я ж не можу в них питати про таке. Я вперше заповнював декларацію. Мене поставили на заміну депутату, який достроково склав повноваження. Я й не знаю як і що правильно вносити. Мені допомогли внести дані але мабуть то моя помилка була. Зайду днями в міську раду попрошу, щоб допомогли внести зміни, бо я й не знав, що треба усі зарплати і пенсії туди додати", - говорить Зачепа.

 

Секретар міської ради представник "Нашого краю" Петро Бочарін стверджує, що він зробив усе від нього залежне для донесення до депутатського корпусу порядку заповнення декларацій:

 

Було проведено навіть додаткове заняття. І про все сложности ми проговорили, как с дєпутатамі, так і с прєдставникамі адміністрациі. Була запрошена людина і проведено 2-х часовое обучєніє".

 

"Батьківщинівка" Олена Чайка взагалі вирішила, що доходи свого чоловіка взагалі вносити в декларацію не потрібно. Стверджує, що в їхній сім’ї працює чоловік, а вона займається вихованням двох синів та обробляє город. Дивним чином, депутатка, що не працює, не знаходить часу, щоб бути присутньою на засіданнях комісій та сесій. Торік вона пропустила половину засідань бюджетної комісії та більше 40% сесій.

 

У мене працює чоловік. Я ж в декларацію внесла його ідентифікаційний код і паспортні дані, то можете перевірити його доходи. Це зарплата мого чоловіка, чого я маю вносити в свою декларацію. Той мужчина, що нам пояснював (тренінг у міській раді - прим. ред.), якось не наголосив і я вирішила, що не потрібно ці дані вносити. Я не мала ніякого злого умислу, просто не знала, що треба обов’язково вказати", - пояснює свої дії Чайка.

 

Кандидатка на відкликання від "Солідарності" через прогули засідань регламентної комісії, членом якої вона є, Віта Гончар свою злиденність не коментує:

 

Ви мені вже дзвонили раніше і я ще не бачила, що ви там написали (публікація по відвідуваності  була опублікована на сайті ЧЕСНО ще 5 лютого), тому не бачу сенсу коментувати. Я чесно задекларувала доходи, які до мене питання. Я ж не винна, що наша Академія при Президентові України платить такі малі зарплати і стипендії, ось так і живемо", - стримано говорить Гончар.

 

Голова фракції "Самопоміч" Максим Іващенко вніс у декларацію матір, але забув вказати її річний дохід та приховав кошти, які отримував від так званого підробітку:

 

Я не проживаю з матір’ю, тому і не вносив її дохід у декларацію. Я вже 3 роки аспірант, і моя стипендія відображена в декларації. Також, я був фрілансером у сфері дизайну. Раніше був оформлений ФОП, але потім були певні зміни у законодавстві і я його закрив. Зараз я також маю підробіток, як дизайнер але він, скажу чесно, не оподатковувався. Ще я з жовтня 2017 був у відрядженні по проекту Евросоюзу Еразмус але всі надходження були вже в 2018 і вони будуть внесені вже в декларацію за цей рік".

 

Депутат, який частково не оподатковує свої доходи, при цьому розпоряджається податками громадян - бюджетними коштами.

Також депутат не вказав житло, де він мешкає, посилаючись на те, що більшість часу живе у друзів в столиці. Але закон вимагає вносити навіть такі дані до декларації і вказати “інший вид власності”.

 

Мати моя живе в гуртожитку. Я також там жив. Ми не маємо права власності на ту кімнату, тому я і не вносив її в декларацію. Тепер буду знати", - коментує Іващенко.

 

Депутат міськради  від "Партії простих людей Сергія Капліна" Олександр Калашник вирішив задекларувати лише заробітну платню своєї дружини, з якою він побрався у вересні 2017, тож і доходи лише за 3 місяці. На конкретні запитання про його власний дохід Калашник переводив тему, говорив про стан міських доріг, історичні пам’ятки міста та їх цінність, про прогалини в законодавстві і т. ін., але не про свої доходи.

Також депутат зазначив, що держава не зацікавлена, щоб людина офіційно показала свої статки та щоб надати якісні послуги і, що держава тільки зацікавлена, щоб депутати прозвітували за певні преференції.

Калашник зазначив, що працює як волонтер і такої статті немає в декларації.

Зазначимо, що Калашник задекларував за 2017 рік 150 тис. грн заощаджених готівкових коштів, але ця сума фігурує і в декларації 2016 року. Депутат - член земельної комісії - не зміг пояснити, як він жив при нульових доходах до свого одруження.

Народний обранець зауважив, що готовий надати будь-яку інформацію, але не по телефону, а в приватній розмові. Депутат-злидень, який, згідно з декларацією, живе за рахунок дружини пропонує зустрітися на чашечку кави і розказати багато цікавого.

Насамкінець Калашник порадив не використовувати його коментарі і не посилатися на його слова:

 

Я вам раджу не посилатися на мої слова, це вам моя порада!”

 

Жанна Федорук, депутатка від "Нових облич", стверджує, що фактично вона з чоловіком живуть за рахунок городини, чоловік - на пенсії, але іноді підробляє неофіційно.

 

Так получається, що чоловік працює тільки тоді, коли його викликають. Робота сезонна. Офіційно його на роботу не беруть. Живемо за рахунок городу, що виростили, те і наше", - пояснює депутатка.

 

Хто і чому не подає декларацію вже другий рік поспіль?

Депутати, які не подають декларацію, порушують антикорупційне законодавство. Парламентарі дозволили таким депутатам залишатися з представницьким мандатом у раді й далі мати доступ до розподілу бюджетних коштів та ресурсів громади.

Представник партії "Нові обличчя" голова земельної комісії Владислав Юденко взагалі не подає декларацію про доходи другий рік поспіль. Говорить, що намагався подати декларацію, але так і не зміг.

 

Були проблеми з сайтом. Він постійно висів. Я кілька раз спробував, а потім плюнув на усе це діло. Мене викликали з цього питання в прокуратуру, я давав пояснення про причини неподання декларації. Мав бути суд, але не знаю чи був, мене не викликали. І штраф обіцяли, але мені також невідомо чи виписали, чи ні, мені нічого не приходило. Цього року я також не подав декларацію. Готовий заплатити штраф", коментує Юденко.

 

Необхідно також передбачити відповідальність у вигляді позбавлення депутатського мандата у разі вчинення адміністративного правопорушення, яке пов’язано із депутатською діяльністю й має корупційну складову.

Нагадаємо, на початку 2018 року Громадський рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз відвідуваності Переяслав-Хмельницької міської ради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]