Депутатка Київради від “Батьківщини” — прораб хореографа Поклітару?

Фото: Депутатка Київради від “Батьківщини” — прораб хореографа Поклітару?

У Києві в селищі Шевченка, що в Подільському районі, точиться війна між жителями і відомим хореографом Раду Поклітару. Нещодавно до конфлікту додалася бійка між активістами й депутаткою Київради від “Батьківщини” Ольгою Веремеєнко, яка у своєму дворі дозволила хореографу вивантажити будматеріали.

Місцеві мешканці вважають, що сквер на вул. Сошенка забудовують незаконно. Поклітару переконує, що має всі дозвільні документи.

Сквер чи не сквер?

Протистояння на вул. Сошенка триває більше року. Жителі прилеглих до зеленої зони будинків організували варту скверу, край дороги розвісили плакати “Раду Поклітару — хореограф-лісоруб” і “Обережно! Земельна афера!”. Коли на ділянку до Поклітару привозять будматеріали, сусіди не дають проїхати техніці, а щоб робітники не перевезли їх тачкою, перекопують стежки між соснами.

Поклітару переконує, що в акціях протесту винен місцевий активіст Олег Кочерга, який, за його словами, підбурює сусідів до протесту:

 

У травні 2017 року мною було придбано ділянку по вул. Золочівській, 39 а. Отримавши всі необхідні документи, я став добросовісним користонабувачем і вирішив збудувати невеличку хатинку. Але, починаючи з грудня, на мою адресу посипалися погрози з метою припинити будівництво з причини того, що декілька сусідів на чолі з активістом Олегом Кочергою вважають мою ділянку зеленою зоною Києва. Проте за Генпланом ні мій земельний наділ, ні сусідні ділянки, які теж мають законних господарів, не є зеленою зоною”, — коментує ситуацію із будівництвом хореограф.

 

Громадський активіст Олег Кочерга так відповідає на закиди хореографа Поклітару:

 

Ділянка використовувалася як зелена зона загального користування з часів заснування селища Шевченка. На ділянці ще досі вціліло 160 дорослих дерев (110 дубів!!!), більшість — старовікові дерева. Адвокат та буд. експерт, вивчивши кадастрові справи, прийшли до висновку — класична земельна афера (Омельченко-Черновецький). У програмі розвитку зелених зон — зелена зона (сквер номер 41). У генплані — підлягає збереженню. Якщо все в порядку з «прихватною» власністю — тоді чому 10 власників чекали 15 років! І нічого не будували?!”

 

Кочерга резюмує:

 

Громада зібрала понад 1500 підписів під проектом рішення в порядку місцевої ініціативи. Сусідні ділянки з Поклітару — суддя, її донька а також рідна сестра депутатки від БЮТ Ольги Веремеєнко. Родина Веремеєнко намагається залякати погрозами та фізичними нападами (порушено 3 кримін. провадження)".

 

ЧЕСНО побував на місці і зауважив, що на будівництві вивішений перелік документів, на підставі яких воно ведеться на ділянці площею 10 соток.

Водночас, як бачимо, фундамент будиночка розташований на ділянці між сосен, зелена зона фактично нічим не відрізняється від шматочка лісу.

Тим не менш, як показує кадастрова карта, вся територія, яку місцеві жителі вважають сквером, поділена на 10 ділянок під індивідуальне житлове будівництво.

Активісти звинувачують хореографа у вирубці дерев, але Поклітару це спростовує.

 

Стосовно дерев на моїй території,то було зрублено лише 2 сосни, які перебували у висихаючому стані, бо їх пошкодили задовго до придбання мною цієї ділянки. Пошкоджені дерева оглядав відомий арборист Ігор Сінгер. За ці дві сосни я заплатив чимале відшкодування на нові зелені насадження для міста. Всі казки, які псевдо-активісти розповідають про масове винищення дерев, — це неправда і свідома провокація”, — каже Поклітару.

 

Кочерга наполягає, що має місце порушення:

 

Будівництво ведеться з порушенням будівельного та містобудівного законодавства — ділянка знаходиться в межах Північного Ареалу Києва і, відповідно, без дозволу Мінкульту — жодних земельних робіт!!! Дозвіл відсутній!”

 

Очільник партії “Сила людей” Олександр Солонтай зауважує, що не хотів би, щоб інтереси Поклітару постраждали.

 

Я би хотів, щоб він віддав сквер громаді, і не хотів би, щоб фінансові інтереси Поклітару постраждали. Я не проти варіанту, щоб громадою зібратися і компенсувати йому кошти, або з київського бюджету йому компенсувати. Якби він був готовий шукати вихід із цієї ситуації, а він не готовий. Він стверджує, що в нього все законно, і переконує, що навколо досить зелених зон. Це логіка забудовника… Раніше ж ніхто не забудовував ці ділянки. Раду використовується як таран або для підвищення вартості земельних ділянок”, — каже Солонтай.
 

Чому “батьківщинівка” Веремеєнко — у ролі прораба для Поклітару?

30 серпня в селищі сталася бійка між депутаткою Київради від “Батьківщини” Ольгою Веремеєнко з чоловіком та їхніми двома сусідками. Причина — розвантаження будівельних матеріалів для хореографа Поклітару на обійсті депутатки, яке розташоване неподалік від скандальних ділянок.

За словами місцевої жительки Катерини, вона прогулювалася вулицею біля обійстя депутатки, після чого зазнала нападу.

 

Ми гуляли ввечері, зайшли на вулицю Красицького. В цей час відчинилися ворота, виїхала будівельна машина, потім вилетіли люди: Ольга Веремієнко та її чоловік і сестра. Машина перегородила вулицю. Спочатку в мене вчепилася Веремієнко, потім її чоловік мене по-звірячому побив. Так жінок не б’ють, так навіть чоловіків не б’ють", — стверджує сусідка і додає, що іншу сусідку чоловік депутатки душив.

 

 

Жінки звернулися до поліції та лікарів, щоб зафіксувати побої.

 

Вказані ушкодження у вигляді синців та садин спричинені тупим предметом (предметами), могли утворитися 30.08.2018 та відносяться до легких тілесних ушкоджень (за критерієм тривалості розладу здоров’я)”, — йдеться у висновку судово-медичного експерта.

 

Депутатка Ольга Веремеєнко стверджує в своїй заяві до поліції, що сусідки намагалися сфотографувати і зняти на відео її обійстя.

 

Ці особи (сусіди — прим. ред.) перейшли рамки допустимого та почали травлю мене та моєї родини!! Вони аргументували це тим, що на території моєї садиби, де я мешкаю із родиною з 2001 року, знаходились на зберіганні від цих вандалів будівельні матеріали , а саме піноблоки, належні Р. Поклитару, який є моїм сусідом та товаришем. Не існує жодного регламентованого законодавством обмеження щодо зберігання будівельних матеріалів на території власної садиби! Ніхто не може заборонити мені допомагати не тільки товаришу, а і людині, яку я глибоко поважаю і досягненнями якої пишається країна!”, — пише депутатка Київради від “Батьківщини” Ольга Веремеєнко в своїй заяві до поліції.

 

Сусіди Веремеєнко переконують, що депутатка має свій інтерес, бо нібито її родичка є власницею однієї з ділянок.

Дану схему ЧЕСНО надіслали місцеві активісти

Площа ділянки, сусідньої з ділянкою Поклітару — 999,73 кв. м.

Аналогічна площа ділянки вказана в декларації депутатки Веремеєнко як власність її сестри.

Поклітару тим часом запевняє, що має намір добудувати будинок.

 

Від будівництва відмовлятися не збираюся, тому що правда та закон на моєму боці, і я маю на меті побудувати в Україні свій дім і дарувати українцям радість та насолоду від мистецтва сучасної хореографії”, — Поклітару.

 

Земельна комісія радить громаді йти до суду

Земельна комісія Київради розглянула проект рішення про збереження скверу, поданий ініціативною групою мешканців.

Один із ініціаторів проекту рішення Олег Кочерга попросив членів комісії зважити на викладені аргументи і прийняти рішення.

 

Ми просимо дати протокольне доручення робочій групі, щоб вони доопрацювали проект рішення до такого стану, щоб його можна було прийняти на земельній комісії, на сесії Київради. Є такий механізм як викуп ділянок для суспільних потреб. Там є старовікові дерева — всього 160 дерев. 10 ділянок поділені ще за часів Черновецького й Омельченка, і це було давно, а зараз виходить, що діюча влада буде всі горіхи отримувати на себе. Це нерозумно. Більше того, Київ не має можливості сотнями знищувати дерева. А 10 ділянок отримали: колишній голова районної державної адміністрації Євген Романенко, є суддя Іванова разом з донькою, є рідна сестра депутата Київради від «Батьківщини» Ольги Веремеєнко… Не дуже виглядає, коли територія північного історичного ареалу піде під забудову хатинок мрії таким одіозним фігурам”.

 

Голова земельної комісії депутат від БПП Олександр Міщенко послався на пропозицію робочої групи, яка була вже раніше створена з цього питання, і порадив звернутися до суду:

 

Моя особиста думка, що всі ці зазначені питання треба вирішувати тільки через суд”.

 

Голова робочої групи депутат від БПП Владислав Михайленко, який проживає неподалік від проблемних ділянок, вважає, що сквер треба зберегти, але проект рішення має суто декларативний характер, і його не можна буде виконати навіть у разі прийняття:

 

Ми аналізували проект рішення, поданий вельмишановним паном Кочергою, на робочій групі… Це рішення навіть у випадку його прийняття не можна буде реалізувати. Прийняти абишо, аби "создать імітацію бурной дєятєльності" і підняти руку проголосувати, — можна, але як потім дивитися людям в очі, які скажуть, що ви голосуєте за рішення, яких ви не можете реалізувати?.. Департамент земельних ресурсів має відстоювати інтереси ініціативної групи й громади в судовому порядку…”

 

Михайленко додає:

 

Питання щодо викупу — я не зовсім розумію, як його реалізувати. Якщо викуп, то має бути підкладена згода того, хто продає. А як я розумію, такої згоди нема. Щодо вилучення для суспільних потреб — ну ми ж реалісти: у нас єдине таке вилучення — це будівництво Подільсько-Воскресенського мостового переходу, а це питання, яке розтяглося на 15 чи 20 років і досі не завершене”.

 

Олександр Міщенко після таких слів радить зробити інший проект рішення: “Ми маємо зробити інший проект рішення — з юристами порадитись для того, щоб скасувати ці земельні акти”.

Депутат від БПП Владислав Турець, чий округ сусідить із проблемною ділянкою, пристав на пропозицію “свободівців”-колег по комісії і порадив проголосувати за проект рішення ініціативної групи попри його суто політичний і декларативний характер.

 

Давайте ми задекларуємо, що депутати КМР підтримують людей, підтримують, щоб був збережений ліс із вікових дубів… Я вважаю, що давайте ми проголосуємо за декларативний проект рішення. Покажемо людям, що в нас є воля до того, щоб ліс залишався лісом. А далі вже видно буде, як юристи будуть розбирати”.

 

У результаті земельна комісія 13 голосами “за” одноголосно прийняла рішення підтримати проект громади.

Боротьба киян за зелені зони поблизу своїх осель — це звичне явище. Так, на Святошині активісти намагаються захистити від забудови зелені насадження на Львівській-Живописній.

Нагадаємо, найближче засідання Київради відбудеться 27 вересня, і згаданий проект рішення має змогу потрапити до порядку денного.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]