Навіщо найбільший лендлорд позичив 100 тисяч гривень у дружини-пенсіонерки?

Фото: Навіщо найбільший лендлорд позичив 100 тисяч гривень у дружини-пенсіонерки?

Депутату Вінницької облради Рубанському, який має найбільше гектарів землі, батько подарував дві “несвіжі” квартири. Навіщо він боргував гроші у дружини, політик не пояснює.

Брат нардепа Юрчишина кілька років поспіль забуває декларувати своє сільськогосподарське підприємство. Депутат Сколотяний твердить, що поставив у декларації зайвий нуль і став мільйонером.

“Укропівець” Володимир Рубанський – найбільший землевласник з-поміж депутатів Вінницької обласної ради. Згідно з його декларацією за 2017 рік, він володіє й орендує загалом 476 га земель сільськогосподарського призначення.

 

Та, попри це, він позичив у дружини-пенсіонерки 100 тис. грн.

Земельні ділянки Рубанський отримав в оренду від Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області. Як свідчить декларація політика, більшість орендних договорів було укладено протягом 2014-2017 років. Проте жодної копійки доходу від обробітку майже півтисячі гектарів сільськогосподарських угідь депутат у своїй декларації не зазначив.

2017 року в нього з’явилися дві квартири в елітному мікрорайоні Поділля, розміщені поруч в одному будинку. Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, ці помешкання Рубанському подарували. За словами депутата, це зробив його батько:

Квартири – подарунок від батька… Бралися в росрочку у 2012 році, вони там проплачувались, я неодноразово по дорученню виплачував сам кредит. Квартири в батька давно, з 2012 року. До мого депутатства. Вартість однієї первоночально була 38 тис. дол., другої – 48 тис. Це несвіжі квартири, просто батьку вже 82 роки. І якраз у минулому році він переписав їх на мене. Згідно договору дарування”.

На сайті з продажу нерухомості схожі квартири коштують приблизно 40-45 тис. дол. Однак депутат не зазначив у розділі “Доходи” своєї декларації ані самих подарунків, ані їхньої вартості. Також відсутні повідомлення про суттєві зміни майнового стану на сайті НАЗК.

На початок 2017 року Рубанський задекларував 750 тис. грн готівкою. Згідно з декларацією, торік його родина одержала 199 тис. грн доходу. Ще 100 тис. грн депутатові позичила його дружина, яка станом на початок минулого року не мала жодних заощаджень, ніде не працювала, а отримувала тільки аліменти, пенсію та соціальну допомогу. Загальна сума її доходів за рік становила 55 тис. грн. При цьому на кінець 2017-го Володимир Рубанський мав уже 1,25 млн грн. Тобто в депутата протягом року з’явилися 200 тис. грн із невідомих джерел.

Політик запевняє, що взяв ці гроші в борг у свого фермерського господарства, на підтвердження чого має бухгалтерські документи, хоча в декларації не зазначив інформації про цю позику:

Підтвердити їх дуже легко: є фінансово-поворотна допомога господарством. Тобто я, як голова фермерських господарств, використовую такі методи. Буває прихожу до такого механізму, як поворотня фінансова допомога. Якщо хтось буде перевіряти, то в мене по бухгалтерії все правильно, все зараз є, що я у фермерського свого господарства позичив 200 тисяч гривень”.

Якщо посадовець бере поворотну допомогу та її сума перевищує 50 прожиткових мінімумів (на початок 2018 року – 85 тис. грн), то він зобов’язаний зробити повідомлення про суттєві зміни майнового стану. Рубанський такого повідомлення не робив. Отже, за це порушення йому загрожує штраф, який може становити майже 3 500 грн.

Депутат Петро Струсевич від “БПП” має у власності й оренді 194 гектари землі та є власником 3 сільськогосподарських підприємств. Від здавання майна в оренду торік він отримав лише 6 тис. грн. Основним доходом депутата, згідно з його декларацією за 2017 рік, була заробітна плата в розмірі 216 тис. грн, одержана ним на власних підприємствах “Довіра” та “Велес Віта”. Протягом 2017-го родина Струсевичів заробила загалом 276 тис. грн, з яких 40 тис. грн і 2 тис. дол. зберігала готівкою на кінець звітного 2017 року, а також придбала земельну ділянку та будинок у Мурованих Курилівцях за 94,3 тис. На поточні витрати сім’ї депутата-аграрія залишалося трішки більш ніж 7 тис. грн на місяць. Попри невеликий офіційний річний дохід, Струсевич разом з головою ОДА завітав до школи на своєму окрузі та подарував їй телевізор. Про це йдеться в соцмережах.

Третє місце за кількістю задекларованих 2017 року гектарів землі посів депутат-прогульник від “Аграрної партії України” Олег Ковбасюк. Він поступився Петрові Струсевичу на 11 га, зазначивши у своїй декларації 182 га.

Ковбасюк є бенефіціаром 4 сільськогосподарських підприємств: “Світанок-Агросвіт”, “Агроблаго”, “Шляхівське” та “Шляхівське-1”.

Протягом 2017 року депутат отримав 62,4 тис. грн заробітної плати на власному підприємстві, на 2 тисячі менше зарплати одержала його дружина – Таїсія Ковбасюк, працюючи землевпорядником у Шляхівській сільській раді.

Зауважимо, що вся земля, яка належить Ковбасюку на правах власності та перебуває в нього в оренді розміщена саме в селі Шляхова. Згідно із соціальним паспортом Шляхівської сільради, підприємство “Світанок-Агросвіт” Олега Ковбасюка орендує на території Шляхівської сільської ради загалом 2,5 тис. га землі. І хоча дружина депутата має тільки 2 га землі, від здавання сільськогосподарських угідь в оренду своєму ж підприємству “Світанок-Агросвіт” вони з чоловіком отримали однаковий дохід – лише по 2,5 тис. грн на рік.

Депутат-аграрій є головою районної федерації футболу Бершадського району. Місцевий футбольний сайт Бершадщини навіть називає його “поставленим Богом для людей”.

2017 року Ковбасюк пропустив половину засідань постійної депутатської комісії з питань охорони навколишнього середовища, про що писав Громадський рух ЧЕСНО.

2016-го Олег Ковбасюк купив 675 кв.м складу-гаража з побутово-господарськими спорудами та вантажівку “КАМАЗ” 2008 року випуску, про що свідчить його декларація за 2016 рік. Але вартості придбаного майна він не зазначив.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до депутата по коментар. Спочатку Ковбасюк посилався на зайнятість, а згодом узагалі припинив брати слухавку.

Серед прогульників-аграріїв, які входять до п’ятірки лендлордів, є також депутат від “БПП” Микола Юрчишин, рідний брат нардепа Петра Юрчишина, та “батьківщинівець” Василь Сколотяний. Вони мають 122 та 83 гектари землі відповідно.

Микола Юрчишин уже другий рік поспіль “забуває” задекларувати сільськогосподарське підприємство “Ольвія-Агро”, яке, за інформацією аналітичної системи YouControl, належить його дружині Ользі Юрчишиній. Родина депутата, згідно з його декларацією, упродовж 2017 року заробила майже 11,5 млн грн. Із них 9,9 млн – прибуток від підприємницької діяльності, основними видами якої, відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ФОП і громадських формувань, є вирощування зернових культур та оптова торгівля ними, що може свідчити про дохід від обробітку сільськогосподарських земель.

Минулого року Микола Юрчишин прогуляв 67 засідань депутатських комісій та 87 сесій і є кандидатом на відкликання. Про це писав Громадський рух ЧЕСНО.

Депутат Василь Сколотяний у декларації за 2017 рік також зазначив 9 млн грн доходу від підприємницької діяльності (основний вид – вирощування сільськогосподарських рослин). Попри те, що торік великим придбанням депутата був тільки автомобіль Volkswagen Passat 1998 року випуску, на кінець року в нього не залишилося жодної копійки заощаджень. Вартості купленого авто у своїй декларації Сколотяний не зазначив. Що ж до задекларованих 9 млн грн, то депутат пояснив, що припустилися помилки, написавши зайвий нуль:

Це помилково вказала 9 мільйонів людина, яка допомагала заповнювати декларацію. Просто на один нулик більше. Ми намагались потім виправити, але не вийшло. Три рази звертались у НАЗК, але приходили листи, що вже пізно виправляти. Насправді там мала б бути сума 900 тисяч гривень. Так, у мене дійсно є садок, і я отримую з нього прибуток. Але з початком війни мій бізнес занепадає. Я почав піднімати волонтерський рух зі своєї ініціативи. Потім пішов на фронт, чотири роки був там. Отак і з бізнесом і вийшло. Зараз намагаюсь реанімувати. Із зароблених 900000 гривень, дійсно нічого не залишилось”.

Нагадаємо, що Громадський рух ЧЕСНО інформував про те, як депутати Вінницької облради у вересні піарилися на дітях та здійснювали непрямий підкуп виборців. Рішення обласної ради, попри трирічний моніторинг Руху ЧЕСНО, часом ухвалюють з допомогою кнопкодавства. Жодного з депутатів – кандидатів на відкликання у Вінницькій облраді (моніторинг 2016 та 2017 років) не позбавили мандата через прогули.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]