"Маркерна область" допрогулювалася до ручки: майже 20% у Вінницькій облраді можна відкликати

Фото: "Маркерна область" допрогулювалася до ручки: майже 20% у Вінницькій облраді можна відкликати

100% засідань прогуляв голова Вінницької ОДА Валерій Коровій. Три депутатські комісії залишилися без секретарів. "Опоблоківець" Олексієнко бідкається, що немає грошей на дорогу до Вінниці. Але мандат складати не хоче. За рік до президентських виборів депутати Вінницької облради найгірше відвідують сесії ради. 

Опозиції у Вінницькій обласній раді не існує. Опозиційність у "Батьківщині" не перевищує і 2%. Крижанівський із БПП готовий подарувати свій мандат, але скласти повноваження не спішить.

Вінницька область вважається маркерною. Це політична батьківщина Президента і Прем’єра.  Громадський рух ЧЕСНО другий рік поспіль фіксує один із найвищих відсотків кандидатів на відкликання в області, яка є кузнею кадрів для команди Президента.

Депутат, який пропустив понад 50% засідань сесій і/або комісій протягом календарного року, може бути відкликаний з ради і позбавлений мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). У законі немає поважних причин для пропусків засідань.

50% кандидатів на відкликання - представники "Солідарності".

Натисніть для збільшення

Троє депутатів не брали участі в жодному з засідань постійних депутатських комісій.

З-поміж них голова ОДА - Валерій Коровій. Це типова проблема для тих рад, де депутат із "Солідарності" очолив ОДА і вирішив поєднати представницький мандат з повноваженнями чиновника в адміністрації.

Також жодного засідання комісії протягом 2017 року не відвідали "батьківщинівці" Іван Кухаренко та Дмитро Копера.

 

Коли проходять комісії, не завжди мені виходить, так як я територіально знаходжуся в Києві і працюю на керівній посаді. Також по можливості сесії намагаюся відвідати, якщо я не у відрядженні або не проводяться ті чи інші наради  в вищестоящего керівництва", - пояснює свою відсутність на засіданнях Дмитро Копера, який проживає в Києві та є секретарем комісії з питань ЖКГ.

 

Його колега Кухаренко - секретар комісії з питань місцевого самоврядування. Він також не був на жодному засіданні комісії й пропустив більше половини засідань сесій. Кілька тижнів за телефонами, які вказані на сайті для виборців, депутат не відповідав.

Секретар регламентної комісії Геннадій Вацак пропустив 90% засідань. Сконтактуватися з ним Громадському руху ЧЕСНО так і не вдалося. З червня по вересень 2017 через саботаж членів комісії засідання не відбувалося за відсутності кворуму.

"Ополоківець" Олег Олексієнко твердить, що сесії не відвідує через проблеми з фінансами та погану організацію засідань:

 

Мені їхати в Вінницю трошки накладно. Збираються на комісію, приїхав 500 гривень, бо це ж треба підстроїтися під час… Приїхав, кворуму нема, розвертайся і їдь… Потім на другий день знов їдь. З роботи познімали ("опоблоківців" - прим. ЧЕСНО)… Ну відкликайте, як є, яка різниця мені? Всьо равно воно все на громадських засадах на сьогоднішній момент".

 

Але сам депутат не поспішає розставатися з депутатським мандатом.

Депутат із "Солідарності" Олександр Крижинівський теж бідкається:

 

У нас засідання всегда на відстані 160 кілометрів. Якщо вчора звонять мені у 5 часов вечора чи 4 вечора, що сьогодні має  бути засідання комісії… Ну я не вмію літати… Не попереджають завчасно. Хто хоче, можу йому подарувати таке щастя, як мандат депутата обласної ради".

 

Якщо Крижанівський напише заяву про складання повноважень, то наступним пройде депутат по списку партії. Але дарувати свій мандат Крижанівський не поспішає.

Голова регламентної комісії Андрій Вигонюк наголошує:

 

Жодної заяви чи скарги від депутатів Вінницької обласної ради щодо невчасного повідомлення про проведення засідань  наша комісія не отримувала".

 

Для депутата від БПП Андрія Поліщука облрада - балаган:

 

Я керую найстратегічнішим підприємством Вінницької області. Я вам поясняю, що працюю по мірі своїх можливостей. І то, що я не прийшов на ту сесію, ну повірте, на той балаган дивитися. Не хватає одного голосу і розпускають сесію, то я не не знаю навіть, як це назвати".

 

20 грудня - була єдина сесія облради, яка не відбулася. Таким чином, на сесіях вистачало голосів депутатів для прийняття рішень і з кворумом системних проблем, про які говорить депутат, не було.

Але, як і попередні колеги Поліщука, депутат, який скаржиться на роботу в раді, залишати її не поспішає. Всі депутати мають представницький мандат. Вони делеговані виборцями саме для того, щоб брати участь у голосуваннях. За їхньої відсутності інтереси їхніх виборців в раді ніхто не представляє.

Голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник заперечує неналежну організацію сповіщень про сесії та засідання комісій й наголошує, що в кожної комісії є працівник, який відповідальний за роботу:

 

Мало того, на самому початку скликання ми визначили, що чергові сесії у нас відбуваються в третій місяць кварталу в третій декаді. І це записано в регламенті. Щоб депутати  собі знали, плануючи на квартал роботу, що приблизно ось в цей час йому треба все зробити, щоб бути присутнім на сесії. У нас записано, що кожний перший четвер місяця відбувається засідання постійних комісій".

 

А депутатка  від "Опозиційного блоку" Тетяна Антонець заперечує, що пропускала комісії, вона вважає, що на запит Громадського руху ЧЕСНО дали неправдиві дані:

 

У мене з комісіями все нормально, скільки питань було і доручень. Про що ви говорите? 20 років мені подяку вручили на передостанній сесії за активну депутатську роботу, за 20-літній досвід роботи".

 

Офіційна відповідь ради свідчить про протилежне.

Заперечує свої пропуски комісій і Віталій Бень від БПП:

 

Хто Вам таку інформацію давав? Жодної комісії я не пропускав".

 

Депутат від "Аграрної партії" Олег Ковбасюк також не вірить у те, що пропускав:

 

Та ну, не може бути. Не може бути такого. Трошки там хворів був, да. А так я ходив на всі сесії. Там шось не так. Мені Ви вже не перші телефонуєте, там були питання… Я із "Аграрної партії". Це інтереси всьо, знаєте… Хтось зиркає не в ту сторону… Комусь це інтересно, поставити мене у таких рамках".

 

Також не вірить даним Вінницької обласної ради і депутат від "Батьківщини" Микола Рибак:

 

А ну ваші неправильні дані такі. Почті шо на всіх буваю, хіба що не повідомлять. Та ну, я не вірю цьому. Це вже мені раз хтось таке казав навіть, потім перевірили і зовсім іначе… Хай відкликають, нема питань. Якщо то таке…"

 

Найбільше пропустив засідань сесій депутат із Хмільника Микола Юрчишин, брат нардепа Петра Юрчишина, який роздавав торік по 500 грн місцевим депутатам.  Він не брав участі у 87% сесійних засідань. Микола Юрчишин не переймається своїм відкликанням:

 

Хворів… Хто має мене відкликати? В чьом проблема? Хай відкликають".

 

Володимир Барцьось із "Аграрної партії" , як і торік, опинився з-поміж кандидатів на відлликання. На засідання комісії, яку він очолює - ходить, а сесії, де депутати голосують і приймають рішення ігнорує в 67% випадків.

Депутат Євгеній Зверков від БПП, який пропустив 80% засідань депутатських комісій, киває на депутатів ВР, які теж пропускають, хоча їм платять за це зарплату:

 

Ну буває, це  ж життя. Відповідальність там, де є гроші. Хай відкликають. У Верховній Раді що твориться, а їх не відкликають", - каже депутат Євгеній Зверков, не розуміючи, що закон не передбачає процедуру відкликання депутата Верховної Ради.

 

Ну не получилось, не получилось… Без питань, мені ще ж лучше… Якщо так, то мене просто  попросили, я не мав як відказати… Маю свою справу сільськогосподарську. Я й не дуже горю желанієм, хоч і сьогодні (можу скласти мандат - прим. ЧЕСНО)…", - каже Віталій Август від БПП і  теж не поспішає складати мандат.

 

Депутат Василь Сколотяний від "Батьківщини" пояснив свої пропуски перебуванням в АТО та пообіцяв, що в майбутньому намагатиметься не пропускати:

 

З травня місяця повернувся сюди, я нічого не пропустив абсолютно ні сесій, ні засідань комісій. Я обирався будучи там півроку на війні. Я приїзжав, попав був на відпустку, то я тоді був пару раз, а то я практично безвиїзно був в АТО".

 

Партійна безвідповідальність найвища в БПП - 76%

Окрім кандидатів на відкликання, у Вінницькій обласній раді є прогульники. Це ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань. Ось ті хто прогулював сесії.

Натисніть для збільшення

Більшість опитаних Громадським рухом ЧЕСНО депутатів-прогульників вважають, що у даних щодо відвідування сесій Вінницької обласної ради є помилки.

 

Да мне уже сегодня позвонило 10 человек, понимаете? Меня уже утомило это все… Это неправильные данные, я не пропускал. Я не знаю, что это за цифры. Я думаю, что у меня там, если 30%, то это максимум. Я их пропускал, может 1 из 4 сессий", - каже Ігор Лещенко від БПП.

 

Сергій Ткачук від БПП  також вважає, що обласна рада неправильно відповіла на запит Громадського руху ЧЕСНО:

 

Я працюю і в деяких випадках не можу приїхати на засідання, особливо це стосується позачергових сесій. Однак на трьох інших я був присутнім. Підтвердження можна знайти на сайті облради в розділі відеозаписів з засідань. Мені невідомо, чому обласна рада дала такі дані".

 

Протягом року депутати голосували за 988 питань. З них депутат Ткачук згідно з підрахунком поіменного голосування був присутній, але не голосував за ⅓ питань.

А депутат Юрій Мазур від БПП  рахує, що робота депутата не залежить від відвідуваності сесій:

 

Да ви що дурниця повна! В 17-му році я був на всіх засіданнях, можливо на одному не був… У облраді вони там протирають штанці… От ви зараз по статистиці дасте, що були всі депутати, а половина з них з’явиться і пішли, не працювали зовсім. Вони просто БЮТ, "Свобода", ето саме… як вони там ці, що Коломойця ця компанія, понімаєш… Вони просто не голосували. А у Вас в статистиці, що вони були на сесії… Ні, його не було… Він прийшов, зареєструвався і пішов…"

 

Зауважимо, що ЧЕСНО перевіряє кількість відголосованих питань у поіменному голосуванні кожного депутата, тому під час аналізу роботи рази враховані всі критерії.

Голова обласної фракції "Свобода" Олексій Фурман пояснює, що зайнятий агітацією на округах, тому пропускає сесії:

 

Працюю як можу, що я  скажу? Щось вдається, щось не вдається. Це ж так. Займаюся зустрічами з виборцями тому… Як обласний керівник їжджу по районах… Тому що їзджу по області, пропагандую ідеї "Свободи", тому буває таке, що пропускаю. В мене мабуть ще більше в комісії… Може і не пропускаю тоді. І шо, розстріляють тепер чи що?"

 

Депутатка  від Самопомічі Ірина Колесник зауважує, що пропускала тільки позачергові сесії, які були не заплановані наперед:

 

Коли були позачергові сесії, у мене по планах були зустрічі з людьми, яким я не могла відмовити. Бо це проходив стіл, де були люди зібрані або якась така важлива проблема чи я займаюсь лікуванням дітьми, де треба було на той день. Трошки важко. Так як ось в нас має бути обласна завтра, у мене на завтра маса було справ".

 

Згідно з даними офіційного сайту Вінницької обласної ради у 2017 році проводилось 15 сесійних засідань. З них 11 - позачергові сесії облради.

Також 24 депутати у 2017 прогуляли  25% і більше засідань комісій. Ось їх перелік.

Натисніть для збільшення

Серед прогульників депутатських комісій є і двоє голови районних адміністрацій. Це голова Жмеринської РДА - Олег Легеза та голова Барської РДА - Володимир Саволюк.

Голова Барської РДА Саволюк пояснює пропуски зайнятістю на роботі: "Ну, дивіться, я крім того, шо є депутатом обласної ради,  ще головою райдержадміністрації. Буває, засідання комісії вибирають за день і я не можу свої плани змінити, тому деякі такі причини є. Якщо за тиждень, то я планую свій робочий тиждень правильно, і все нормально. Це якби з вами завтра зідзвоняться: приїдьте у Барський район, а у вас на завтра є плани".

З головою Жмеринської райадміністрації Олегом Легезою сконтактуватися не вдалось.

Депутат Сергій Стаднік визнає, що пропускав не тільки засідання комісії, а ще і сесії:

 

Вся справа в тому, що я ні приватний підприємець, ні бізнесмен, а сьогодні є найманий працівник. Я згоден, що є законодавство, які відповідні норми, які дозволяють мені покинути мені робоче місце, да, і піти на сесію, на комісію і тому подібне… Але це воно так в апріорі, розумієте? Але, якщо взяти по суті, ви знаєте як керівники відносяться до таких речей".

 

Депутати-держслужбовці Сергій Волков та Володимир Крисько розповідають, що пропускали засідання комісій через хвороби. Депутат Волков, який директором департаменту житлово-комунального господарства Вінницької ОДА не пам’ятає чи хворів чи був у відрядженні під час сесій:

 

Я не можу вспомнити, що було рік назад. Ні причини, ні ще шось. Значить я був у відрядженні, у відпустці, хворів… І якщо мене не було, в мене була поважна причина в цьому випадку".

 

Володимир Крисько від РПЛ  пояснює, що пропуски пов’язані з хворобою. Минулого року він лежав у стаціонарі після відкриття кримінального провадження за статтею 368. Депутата облради Володимира Криська підозрюють в отриманні хабара у сумі три тисячі доларів. Він очолює постійну комісію облради з питань охорони навколишнього середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр. Названу суму коштів він, нібито, вимагав за сприяння у вирішенні питання надання дозволу на видобуток каменю-пісковику у Ямпільському районі.

Загалом найвищий рівень партійної безвідповідальності у обласної "Солідарності". У них 78% прогульників.

Натисніть для збільшення

 

 

Хто може замінити кандидатів на відкликання

Законом передбачено, якщо депутат пропустив більше половини засідань сесій і/або постійних комісій протягом року, виборці можуть ініціювати його відкликання. Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили цю процедуру. Навіть якщо громада виконає всі умови – рішення прийматиме партія.

 

Натисніть для збільшення

Якщо виборці вирішать позбутися кандидатів на відкликання або ті самі складуть мандат, то замінити їх можуть перші непрохідні депутати у списку партій.

Ось хто може стати наступними депутатами від "Солідарності".

А ось ті, хто можуть поповнити лави "Батьківщини".

Якщо мандат складе депутат від Аграрної партії Барцьось то його місце займе кандидат з Оратова Олександр Шевчук, член Аграрної партії України, директор  ТОВ "Агробуд". Замість двох прогульників з Опоблоку у обласну раду можуть зайти згідно списків Володимир Маринюк, керівник Фермерського господарства “Елітне-М”  з Вінниці та Мельник Михайло, керівник Комунального підприємства Могилів-Подільського міжрайонного бюро технічної інвентаризації  з Мурованих Курилівців.

 

Хто у Вінницькій облраді в опозиції?

Рівень опозиційності у Вінницькій обласній раді впав. При цьому кількість питань, за які голосували депутати, в порівнянні з 2016 роком зросла майже на третину.

Натисніть для збільшення

Якщо у 2016 році згідно з даними моніторингу Громадського руху ЧЕСНО депутати голосували 760 разів, то у 2017 -  уже 988 разів.

Також на 50% зросла кількість сесійних засідань. Якщо у 2016 році було 10 сесійних

засідань, то у 2017 депутати зустрічались на засіданнях сесій уже 15 разів.

Найбільш опозиційними депутатами від "Батьківщини" є Анатолій Ткач та Тетяна Редько.  Торік Ткач утримався або проголосував проти 3,6% проектів рішень, які розглядаються на сесіях. Редько - 3%.Громадський рух Чесно промоніторив рівень опозиційності депутатів у 2016 році. Найбільш опозиційними у 2016 були укропівці. Вони голосували проти або утримувались у 7% випадків.

Найменш опозиційною є "Радикальна партія Ляшка". Представники партії в обласній раді голосують проти або утримуються тільки у 0,5% випадках.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО проаналізував відвідуваність облради в 2016 році, звіти депутатів мажоритарників та використання субвенційних коштів на округах. Гройсман витратив 1,5 млн бюджетних коштів на піар за рік до виборів. А також проаналізував найбільших лендлордів та автолюбителів Вінницької міськради.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]