Лендлорди та автолюбителі Вінниці: кожен другий депутат-безхатько з “Батьківщини”

Фото: Лендлорди та автолюбителі Вінниці: кожен другий депутат-безхатько з “Батьківщини”

“Батьківщинівка” Ваколюк задекларувала 21 000 кв. м. Депутатка скаржиться на збитковість. Її соратник Тихонюк планує на старість добудувати готель. Представник “Батьківщини” Ткачук мріє дожити до квартири.

Лендлорд-“вєсівець” Бабій викорчовує старий сад і не вважає себе великим землевласником. Батько Гройсмана задекларував 6 автівок. Перевагу надає TOYOTA.

 

Навіщо лендлорди купують і продають землю?

Депутати-лендлорди Вінницької міськради земельні ділянки використовують для реалізації бізнес-проектів. Екс-регіонал Петро Бабій, який зараз представляє “Вінницьку міську стратегію”, очолив рейтинг. У нього понад 16 га землі у селі Пиків Калинівського району.

Натисніть для збільшення

Кожна ділянка обійшлась депутату по 40 тис. грн. Це 12 тис. доларів. Депутат себе лендлордом не вважає:

 

Який там топ землевласників? Стидно навіть сказати, 16 гектарів. Хочу займатись сільським господарством, хочу попробувати. Це земля занедбана. Старий занедбаний сад, його треба корчувати. Через рік-два тільки скажу вигідно, чи ні.Там десять років ніхто нічого не саджав, а я хочу навести порядок, ми купили трактор, він там корчує і ще ми на дрова готові віддавати просто так, або допомагали з поля вивезти.


На другому місці за кількістю землі згідно з декларацією  “опоблоківець” Євгеній Стукаленко. Він має майже 6 га в селі Кримка Первомайського району Миколаївської області та 1,3 га у Жмеринському районі Вінничини. Згідно з декларацією депутата Стукаленка, він не працює з 2009 року і не займався громадською роботою.

 

А звідки у вас цей номер? Скажіть, будь ласка? Ну як це у вас є всі номера? У мене на сайті цього номера немає...Ви скажіть звідки у вас цей номер і будемо дальше розмовляти. А де іменно ви взяли цей номер ? Всьо, я вибачаюсь, не хочете говорити нормально, до побачення, - каже Стукаленко і кладе слухавку, так і не пояснивши ЧЕСНО звідки в нього земля і як згідно з декларацією його безробітна дружина заощадила 40 тис. доларів та було придбано авто.

 

Цікаво, що придбав Toyota Avensis 2008 року випуску депутат за символічну суму у 48 000 грн, що принаймні вшестеро дешевше від ринкової ціни.

 

Андрій Очеретний задекларував 42 ділянки в  мальовничому селі Бухоники. Це поблизу Вінниці. Він же став засновником садового кооперативу “Над Бугом”.

 

Купував у 2009 році, щоб провести відповідні заходи, щоб потім продавати людям, щоб будувати садові будиночки. Але я у травні уже продав 38 ділянок. Тому я вже не те що в топі трьох землевласників. Я вже навіть не в топі 10. Це був мій бізнесовий проект, - розповідає Очеретний, який у рейтингу посів 3 місце.


 

Навіщо “батьківщинівці” Ваколюк 21 000 кв. м?

Витяг з реєстру Людмили Ваколюк займає  46 сторінок, у неї з-поміж депутатів Вінницької міської ради найбільше нерухомості, правда, основна частина придбана в кредит, про що також свідчить декларація підприємиці.

 

Натисніть для збільшення

 

Комерційна нерухомість була куплена 100 років назад - розваліни на хімзаводі. Половина без криші, без стін, без нічого з ядєрними отходами, які зачищали, хоронили і все за свій счьот, бо ніхто не хотів того робити. Хімікати були такі насипані, що жахи господні! Цехи, де всьо проізводилося і все залишилося, а сумашедші гроші його утілізіровать. Площадя великі, в метрах є, а в налічії... то ж вони без стін... Там немає води на хімзаводі, там немає каналізації. Грошей немає, щоб усе так взяти і побудувати, - бідкається Ваколюк.

 

У декларації Павла Задорожнюка 7,4  тисяч кв. м нерухомості. Зараз він депутат від ВЄС, а до цього балотувався від “Батьківщини” та від “Совісті України”

Майже вся нерухомість депутата — це комерційні об’єкти в селі Нестерварка Тульчинського району. Набута нерухомість, якщо вірити декларації депутата, нібито ще у 2008 році. Але коли Задорожнюк був кандидатом у депутати і подавав декларацію за 2014 рік, вказати майже 7 тисяч кв. м комерційної нерухомості депутат “забув”.

Також викликає щирий подив придбання депутатом у 2016 році квартири у  центрі Вінниці площею 84 кв. м у 25 раз дешевше ринкової ціни, про що вже писав Громадський рух ЧЕСНО.  Отримати коментар Задорожнюка щодо задекларованого майна так і не вдалося.

Ще один депутат з партії чинного мера вказав у своїй декларації 2 тисячі кв. м комерційної нерухомості з уточненням, що це — ресторани. Віктор Мацера є власником низки підприємств під назвами “Відродження”, “Маннас”, “Ренесанс-експерт”, “Августин-М”.

 

А я люблю очень рыцарей, исторические книги и исторические фильмы, так что я к этому неравнодушно отношусь. Вот так и называл их под настроение. Я 18 лет в этом бизнесе, у меня все правильно и все честно. Меня налоговая каждый год проверяет, - переконує депутат.

 

Четверте місце посідає депутат від Батьківщини Микола Тихонюк. У нього 1 700 кв. м нерухомості але в основному житлової. Серед депутатів Вінницької міської ради у нього найбільший за площею будинок майже у 1000 кв.м.

Депутат пояснює, що планує у будинку зробити готель:

 

Я  цей будинок строю під комплекс, під гостиницю. Воно має бути, коли я закінчу, хочу на старість мати гостинницю, щоб обходитись... Маю гостей іногородних та й всьо.

 

Ось будинок, де Тихонюк на старість років планує бізнес.

Роман Андронійчук від ВЄС  замикає топ-5. У його декларації вказано 1300 кв. м нерухомості. З неї: 540 кв. м комерційної нерухомості у депутата і 524 кв. м у його дружини Зоряни. Ще 1700 кв. м офісів депутат вказав як незавершене будівництво. Депутат зауважує, що нерухомість була куплена ще до депутатства:

 

Я дещо будував, дещо купував, але те, що купував на вторинному ринку, але те, що купував, не було зовсім пов’язано з міською радою або це були старі особняки або це була комерційна нерухомість. Сказати, що воно сильно рентабельно я не можу, але якщо нічого не робити, то нічого точно не буде. Я вам скажу чесно, що усе що було побудовано чи куплено, то тому посприяла криза, ціни впали і яка в мене була налічка, я дещо  купив. Чесно... благодаря кризі іменно у мене.

 

Де мешкають депутати-безхатьки?

7 депутатів не задекларували жодного житла. Майже всі вони з “Батьківщини”.

Натисни для збільшення

Деякі депутати-безхатченки щиро здивовані, що у них у деклараціях відсутнє житло.

 

Как это?  У меня есть на 600-летия квартира. Половина моя, половина мамы. Спасибо вам большое. Я сейчас скажу своему юристу. Вы не поверите, у меня настолько все правильно и чесно. Я вроде бы смотрел, но скажу чесно не обратил внимания и в исполкоме мне проверяли, - дивується депутат Віктор Мацера, який входить до фракції ВЄС.

 

Олександр Ревунов теж щиро дивується, що згідно з його декларацією, він опинився серед безхатченків:

 

Як у мене немає ніякого майна? У мене є будинок, часний, садовий будинок у спільному користуванні. Він добудований і введений в експлуатацію. Ви смотрели мою декларацию? Я самодостаточний человек. Там есть в декларации сумісная власність, квадратура и все нюанси. Единственное, что після об’єднання громади я буду брати новий витяг бо перереєстрація. А яка різниця? Він введений в декларацію. Декларація це вже вводить дом в експлуатацію, я там живу.

 

Олександр Чернега, який згідно з декларацією не має ніякого житла, прокоментувати ситуацію відмовився. Але Громадський рух ЧЕСНО довідався, що депутат таки живе разом з мамою, яку до речі теж забув вказати в декларації.

Як виявилося, деякі депутати не знали, що за правилами подання електронної декларації необхідно вказувати не лише майно на праві власності, але й всі об’єкти, які є в користуванні. Це при тому, що Громадський рух ЧЕСНО у Вінниці перед  тим, як депутати мали заповнювати декларації, провів тренінг.

Григорій Ткачук  також не вказав свою кімнату в гуртожитку, бо вважає що не потрібно вказувати те майно, що не є у власності:

 

Живу в гуртожитку...то не моє...тому не декларував....там не прописаний....бо не моє....Стою в черзі на квартиру 15 років...Дай Боже доживу.

Не вийшло розмови і з помічником депутата Олега Алекси. За телефоном, вказаним  на офіційному сайті Вінницької міської ради, як контактний телефон депутата Алекси, взяв слухавку чоловік, який відмовився представитись:

 

Шановна...про це говорити ...він прописаний і в нього є адреса… на сьогодні вважаю ці розмови...я розумію , що таке рух ЧЕСНО і який він чесний, і ми обидва знаємо хто це замовляє.. Олег Юрійович отримав травму, несумісну з життям і він майже паралізований. І він вам потрібний? Сказати вам, хто не паралізований і має статки мільярдні серед депутатів міської ради чи ви самі знаєте? Забудьте про нього. Що вас ще цікавить? Я його помічник...пєнсіонер, яка різниця як мене звати. Хто ви такі, що ви мене турбуєте, відволікаєте від роботи. Хто ви такі, що я маю вам відповідати? може ви якась злодійка? Припиніть мені телефонувати.

 

Серед безхатченків і “свободівець” Дмитро Уманець, якому нещодавно спалили авто:

 

Знімаю усе життя, ми уже разів з десять переїжджали з дружиною з 2008 року, міняв постійно із-за ціни…піднімали ціни до суми, яку не міг потягнути і ще було, що переїжджав ближче до роботи, але вже майстер пакування речей в бус, можу запихнути незапихуєме. Зараз у знайомих знімаю за символічну ціну. Фактично, плачу тільки комунальні . В майбутньому я буду купувати землю і будуватись.аГроші, які задекларував, то від продажу батькової квартири… шукаю землю.

 

Подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей  карається штрафом 42,5–51 тис. грн, громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною.

З правилами подання декларації можна ознайомитись на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.  

 

Навіщо батьку прем’єра 6 авто?

Найбільша кількість авто у двох депутатів міськради.

У депутата від “Батьківщини” Миколи Тихонюка  - 6 одиниць.

Це FORD TRANSIT 2011 року випуску, LAND CRUIZER 200 2012 року, два Мерседеси Седани В 1977 та 1991 років , FORDTransit D 1996 року та LEXUS LS 460  2010 року. Окрім цього є ще 5 плавзасобів: катера, водний екскаватор і навіть плавучий понтон. Згідно декларації  пенсія депутата складає близько 10 тисяч гривень на місяць. Депутат розповів, що користується Південним Бугом як місцем зберігання водного транспорту. Ремонт катерів  та  колекціонування  такого  транспорту є його хоббі .

 

Натисніть для збільшення

 

Я тримаю їх  на річці. Це таке сам ліплю, сам строю. Покупаю старі биті катери і сам роблю. У мене хлопці умільці, які роблять. А я получаю задоволення. Там немає таких багацтв, немає таких великих вкладень, - каже депутат.

 

Потрібно нагадати, що десять років тому у Вінниці Микола Тихонюк на своєму катері врізався в човен і загинула молода дівчина. Депутат після того отримав ІІ групу інвалідності і потрапив під амністію.

Батько Прем’єр-міністра Борис Гройсман має в своєму автопарку 6 автомобілів, з них три марки TOYOTA, різних моделей, куплені у 2013, 2014, 2015 роках. Останню четверту TOYOTA 2016 року випуску батько прем’єра купив на початку січня 2017, про що повідомив у декларації форми змін за 800 тисяч гривень. Потрібно нагадати, що у минулому році батько прем’єра з доходів показав тільки пенсію, відсотки по депозитах та допомогу від виконкому Вінницької міської ради. Після того, як Гройсман-старший дав інтерв’ю щодо своїх прогулів Громадському руху ЧЕСНО, з батьком прем’єра сконтактуватися знову не виходить.

У депутатки Людмили Ваколюк три ЗІЛи і один MITSUBISHI PAJERO 2007 року випуску.

Нагадаємо, Громадський рух ЧЕСНО зробив огляд депутатів від ВЄС, "Свободи", "Батьківщини", статки депутатів "Самопомочі",  проаналізував, як розподілили головування у постійних комісіях міськради БПП та ВЄС  та проаналізував, як працювала 2016 рік Вінницька міська рада, та визначив рейтинг основних багатіїв та злидарів депутатів.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]