Рік роботи Вінницької міськради:

прогульники мають покаятися і скласти мандат, — Гройсман
Депутати Борис Гройсман та Ігор Ткачук — кандидати на відкликання. Голова регламентної комісії Юрій Зажирко опинився за крок до втрати мандату. Прем'єр Володимир Гройсман заявив, що такі депутати мають покаятися і скласти мандат, але став на захист свого батька-депутата. Найвищий рівень партійної безвідповідальності — в "Опоблоку". На другому місці "Вінницька європейська стратегія", БПП та "Самопоміч". Кожен третій депутат ради — прогульник.
За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад»)
Вінниця — це так звана «маркерна область». Так кажуть місцеві політики. Вони вважають, що мають бути зразком, оскільки і Прем'єр-міністр Володимир Гройсман і Президент Петро Порошенко тісно пов'язані з Вінниччиною. Але, що стосується дисципліни й відвідування ради, то у Вінницькій міській раді 36% прогульників.

Микола Виговський
координатор
Громадського руху ЧЕСНО
"Для Вінницької міськради Громадський рух ЧЕСНО зробив піврічний моніторинг відвідуваності депутатів. Тоді ми виявили, що майже 40% депутатів — прогульники. Зараз відсоток дещо зменшився, що свідчить про те, що депутати таки почали виправлятись, але не всі"
Двоє депутатів через пропуски засідань комісій можуть втратити мандати — це Ігор Ткачук (БПП) та батько прем'єр-міністра Борис Гройсман (ВЄС). Вони були прогульниками минулого скликання.
Представник "Солідарності" Ігор Ткачук, який пов'язаний із схемою дерибану землі навколо Вишенського озера, пропустив 50% засідань сесій.
0

Ткачук не відвідав жодне з 13 засідань постійної комісії, у складі якої він є
100% прогульника Ткачука навіть у списку комісії немає
У відповіді міської ради Громадському руху ЧЕСНО щодо відвідуваності депутатами постійних комісій, його навіть не вказали у списках, хоча на офіційному сайті Вінницької міської ради він є у складі постійної депутатської комісії міської ради з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв'язку та сфери послуг.

Ігор Ткачук був лаконічним і на питання журналіста Громадського руху ЧЕСНО про моніторинг і про те, як він ставиться до пропусків, відповів:

Ігор Ткачук
депутат
Вінницької міської ради

"Моніторте… будь ласка"
Депутат кинув слухавку і відправив наш номер у "чорний список".

Під час піврічного моніторингу Ткачук наголошував на тому, що для відвідування засідань йому треба особистий дозвіл міністра. Тоді він був в.о. гендиректора "Укрпошти". Згодом політик, який має представляти в міськраді інтереси вінниччан, очолив "Одеський морський торговельний порт".

Андрій Очеретний, керівник міської фракції БПП, вважає, що його однопартієць Ткачук прогулює через поважні, на його думку, причини.

"Що я можу коментувати, нехай він сам прокоментує… Я відношусь до нього з поблажкою, тому що він працює в іншій області"

Андрій Очеретний
керівник міської фракції БПП
Голова фракції БПП не знає, що закон не передбачає поважних причин для відсутності на сесіях чи комісіях.

Галина Чижик
юристка Громадського руху ЧЕСНО
"За ст. 49 Закону України "Про місцеве самоврядування" депутат зобов'язаний брати участь у роботі сесій ради, засідань постійної та інших комісій ради, до складу яких його обрано. Окрім того, трудове законодавство передбачає обов'язок роботодавця звільняти працівників від виконання своїх трудових обов'язків для участі у засіданнях ради"
Борис Гройсман, батько чинного прем'єра і депутат від його партії ВЄС, також потрапив до лав кандидатів на відкликання через пропуски постійної комісії з питань ЖКГ та комунальної власності.

Громадський рух ЧЕСНО перепитав у прем'єра Володимира Гройсмана, який до того був міським головою Вінниці, що слід зробити депутатові, в якого немає часу відвідувати сесії або комісії міськради.

"Покаятись і скласти мандат!"

Володимир Гройсман
Прем'єр-міністр України
Але почувши, що за цими критеріями покаятися і скласти мандат має його батько, вніс уточнення:

Володимир Гройсман
Прем'єр-міністр України
"Дивіться, як сказав у своїй відповіді — якщо депутат більше 50% не ходить на засідання сесій ради, або на засідання комісій і не веде активну діяльність в окрузі, — він має здати мандат. Але той депутат, про якого ви сказали, я думаю, що таким критеріям не підпадає"
Гройсман "відмазав" батька-прогульника
У Громадського руху ЧЕСНО критерій для кандидатів на відкликання (понад 50% прогулів) не розходиться з вимогами чинного законодавства. І за цим критерієм Борис Гройсман є кандидатом на відкликання.

Безпосередньо з кандидатом на відкликання Борисом Гройсманом поспілкуватися Громадскому руху ЧЕСНО після розмови з прем'єром не вдалося.

"Він зараз на лікуванні і найближчим часом не зможе відповісти"

Про це повідомив жіночий голос мобільним телефоном, за яким ще влітку відповідав Громадському руху ЧЕСНО депутат.

Тоді, нагадаємо, Борис Гройсман наголосив ЧЕСНО, що 5 разів на тиждень зустрічається з виборцями у своїй приймальні:

Борис Гройсман
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"

"О, так как я веду прием — никто не ведет! Каждый день 5 дней в неделю!"
ЧЕСНО перевірив одразу після інтерв'ю, чи веде Гройсман прийом громадян 5 разів на тиждень:

"
Приймальня депутата Гройсмана, до слова, розташована чомусь у дитсадку. Його помічник нам сказав, що Гройсман такого сказати не міг. Тобто навіть помічник Гройсмана не вірить у те, що депутат працює в приймальні щодня"

Віта Думанська
координаторка кампанії
"Стеж за грошима"
Політичний баласт:
хто може замінити Ткачука та Гройсмана
Автори Закону України "Про місцеві вибори" подбали про те, щоб ускладнити умови відкликання депутатів місцевих рад. З 2015 року це питання можуть ініціювати виборці, але остаточне рішення приймає лише партія.
Замість кандидата на відкликання Ігоря Ткачука від БПП за списком міг би пройти Сергій Кушнір.

Але Кушнір нині обіймає посаду заступника Державного секретаря Кабінету Міністрів України у Секретаріаті КМУ. Відповідно, Закон України "Про державну службу" забороняє йому суміщати посаду держслужбовця й депутата місцевої ради.

Щоб зрозуміти пріоритети Кушніра, Громадський рух ЧЕСНО додзвонився до нього з питанням, чи має він депутатські амбіції.

Сергій Кушнір
кандидат на заміну у
Вінницьку міськраду

"Я на сьогоднішній день пройшов конкурс на категорію "А" державної служби. Відповідно я державну службу поєднувати з депутатським мандатом навіть місцевим не можу"
Дмитро Мира разом із Володимиром Гройсманом,
фото зі сторінки Дмитра Мири у Facebook
Наступний за списком претендент замінити в міськраді Ігоря Ткачука - голова комітету мікрорайону "Пирогово" Сергій Вольський.

Бориса Гройсмана від ВЄС може замінити Дмитро Мира — завідувач відділом організаційно-масової роботи комунального закладу "Центр підліткових клубів за місцем проживання" з с. Качківки Ямпільського району.

Згідно з його електронною декларацією, у 2016 році він став директором згаданого комунального закладу і проживає у Вінниці. Гройсман знає особисто Миру, який може замінити його батька на посаді.

Громадський рух ЧЕСНО додзвонився до Дмитра Мири із питанням, яким він бачить розвиток міста і свою роботу в цьому напрямку.


"
Особисто я працюю з молоддю, я хочу, щоб дальше молодь розвивалася"

Дмитро Мира
кандидат на заміну у
Вінницьку міськраду
На запитання про те, чи має Мира депутатські амбіції і чи готовий він замінити в раді однопартійця, потенційний кандидат у депутати дивується і додає, що не готовий про це говорити сьогодні.

Дмитро Мира
кандидат на заміну у
Вінницьку міськраду
"Є кандидати, яких можна замінити?.. Дивіться, якщо буде така мені запропонована можливість, я тоді її розгляну. А зараз про щось говорити я не можу і не хочу поки… Мені про таке поки не пропонували, коли буде якась інформація офіційна, про що можна вже оголосити, а зараз я думаю, нема про що говорити"
Хто опинився за крок до відкликання?
Троє депутатів, якби пропустили хоча б одне засідання, могли б втратити мандат. Це двоє депутатів з ВЄС Павло Задорожнюк, Юрій Зажирко та Віктор Кривіцький з БПП.

Якби вони пропустили хоча б на одне засідання комісії більше, то перетнули б межу 50%. Зажирко, до слова, опинився на межі не лише за пропусками засідань комісій, але й за пропусками сесій. Це при тому, що депутат очолює регламенту комісію. Депутат від "Вінницької європейської стратегії" відмовився коментувати свої пропуски, пославшись на зайнятість.

Нагадаємо, влітку, коли Громадський рух ЧЕСНО проводив піврічний моніторинг роботи Вінницької міськради, Зажирко наголосив, що як депутат працює на громадських засадах.

"
Я вам ще раз пояснюю, що депутат міської ради працює на громадських засадах… ми ж не роботи, я думаю, ви теж не 100% ходите на роботу, чи чим ви там займаєтеся"

Юрій Зажирко
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"
Зауважимо, що закон не передбачає поважних причин для відсутності на засіданнях сесій, більше того, роботодавці, в яких працівники пропускають роботу, мають право їх звільнити. Депутат, який не відвідує засідання сесій чи комісій, не виконує свою представницьку функцію, яку йому делегували виборці. Відповідно ті, хто його обрали на цю посаду — виборці — отримують право звільнити депутата від виконання його обов'язків.

Варто зауважити, що 23 березня 2017 року своїм рішенням Вінницька міська рада затвердила Кодекс етики депутата Вінницької міської ради. Згідно з Кодексом, якщо депутата нема на 3 засіданнях поспіль без поважних причин, то питання виноситься на розгляд комісії з питань етики, де головує прогульник Зажирко.
“Постійно бути присутніми на засіданнях ради, при роботі в комісіях. У разі відсутності депутата більше, як на трьох засіданнях поспіль без поважних причин - дане питання, виноситься на розгляд постійної комісії міської ради з питань законності, депутатської діяльності і етики"
— пункт 5.3 Кодексу етики депутата Вінницької міської ради
Депутати Вінницької міської ради ввели поняття "поважних причин", яких чинне законодавство не передбачає, але список цих поважних причин у Кодексі не поточнили.

У свою чергу ЧЕСНО перевірить найближчим часом, чи виконується цей пункт Кодексу і чи виноситимуть такі питання на розгляд регламентної комісії.

Ще один депутат Павло Задорожнюк, який мало не став кандидатом на відкликання, у коментарі Громадському руху ЧЕСНО категорично заперечує свої пропуски:

Павло Задорожнюк
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"

"Це неправда, я відвідую 90% комісій. Я вже депутат 11—12 років. Останній місяць зламав ключицю, може пропустив одну… дві комісії. Де ви взяли інформацію? Це вам неправильно міська рада дала"



Ось офіційні дані, які ЧЕСНО отримав як відповідь на запит про доступ до публічної інформації.
50%
засідань постійних комісій, за результатом піврічного моніторингу ЧЕСНО, пропустив Задорожнюк
Задорожнюк не єдиний депутат, який заперечує свої пропуски. Аналогічна ситуація і в Віктора Кривіцького. Депутат теж твердить, що сумлінно відвідує засідання:


"У мене немає коментарів, бо у мене немає пропусків"

Віктор Кривіцький
депутат міськради від БПП
Але, згідно з офіційною інформацією, Кривіцький пропускав не лише сесійні засідання, але й засідання комісій. У тому числі не був присутній на грудневих засіданнях постійної комісії міської ради питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, під час яких розглядався бюджет. За даними сайту міської ради, Віктор Кривіцький очолює саме бюджетну комісію, засідання якої ігнорує.
Хто з депутатів прогулює засідання?
Прогульниками вважаються ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань сесій або комісій
Майже половину засідань постійних комісій пропустила і депутатка від БПП Алла Власюк. Вона пояснює свою відсутність постійними відрядженнями, пов'язаними з своїм основним місцем роботи. Як повідомила Власюк, вона працює директором підприємства.

Попри те, що низка депутатів скаржиться то на велике навантаження на роботі, то на погане самопочуття, — жоден з них не виявляє бажання складати мандат.

Депутат від ВЄС Володимир Васільєв пояснює, що усі його пропуски пов'язані з хворобою:

Володимир Васільєв
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"

"Я болел, у меня было две операции. Вообще я шесть недель с приспособлением лежал. А потом у меня на глазе была операция. Там же все отмечено"
75

років найстаршому депутату Вінницької міської ради
Володимиру Васільєв
у
Однопартієць ВасільєваВасиль Терліковський — наголошує, що у ЧЕСНО нібито неправильні дані. Він рекомендує звіритись із секретаріатом міської ради. У той же час дані, надані офіційно Вінницькою міською радою, підтверджують його пропуски.

Соратник "вєсівців" Ігор Скоромний, який пропустив третину засідань, розповів, що він бізнесмен, а ось депутатом міської ради є на громадських засадах.

"Так як ви з руху ЧЕСНО, я розкажу вам чесно, що я нічого з того не маю і працюю для громади і даже, якщо мене немає на сесіях, я є на комісіях, бо комісія також головне"

Ігор Скоромний
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"
Депутати на час проведення сесійних засідань звільнені від виконання обов'язків на основному місці роботи
Олександр Третяк який пропустив 25% сесійних засідань Вінницької міської ради, вважає, що його помічники повністю виконують його депутатську роботу.

Олександр Третяк
депутат міськради від БПП
"Ну и что? Я считаю, все нормально, все отлично. Я директор предприятия, на котором работают 2,5 тысячи сотрудников. У меня есть 4 помощника, которые выполняют в том числе и мою депутатскую работу. І не бесплатно, а за деньги. Поэтому я работаю лично и меня больше интересуют не пропуски, а результат моей работы"
Подружжя Михайло та Олена Лепей представляють у Вінницькій міській раді "Опоблок". Депутат Лепей пояснює свою відсутність під час сесій Вінницької міської ради навчанням у Києві.
"Дивіться, ми з дружиною паралельно учимося в Києві на заочкє. Получається, що у нас сесії в академії співпадають з сесіями в горсовєтє. Ну там получається тіпа по болонській сєстємє нада ці бали заробляти. Бо якщо ти їх пропускаєш, в тебе їх немає. Потім відраховують"

Михайло Лепей
депутат міськради від
"Опозиційного блоку"
Тобто за пропуски у навчальному процесі й відрахування депутат Лепей переживає, а за пропуски в раді він так не переймається.

Голова комісії з питань ЖКГ Олександр Дан пропустив третину засідань.

Олександр Дан
депутат міськради від
"Вінницької європейської стратегії"
"Дивіться, якщо бути точним...із 17 сесій я пропустив три по поважним причинам. Тепер дивіться по комісіям, я пропустив 6 із 24 , я навіть не знав що шість, харашо що перевірив, це получається менше ніж 20%"
Депутат від ВЄС Віктор Шеншин теж пропустив третину засідань комісії. Як і багато інших колег він вважає, що рада дає недостовірні дані й теж посилається на поважні причини, які законом не передбачені.
Хто у міськраді в опозиції?
12

сесій відбулось за рік
499

голосувань відбулось за рік
<9

хвилин витрачають в середньому депутати на розгляд одного питання
Після введення обов'язкового поіменного голосування в радах, Громадський рух ЧЕСНО моніторить індекс опозиційності — це сумарна середня кількість голосувань "проти" або "утримався" для кожної фракції чи депутата. Як правило, голови рад, які формують порядок денний на розгляд сесії, всі рішення підтримують, а депутати з інших фракцій, якщо вони перебувають в опозиції, — можуть утримуватися або голосувати проти. Так міський голова Сергій Моргунов, згідно з даними поіменного голосування, ніколи не голосує проти і не утримується.

Поіменне голосування у 2016 році (без урахування даних за 3 та 4 сесію, оскільки інформації немає на сайті ради) свідчить, що в міськраді є три найопозиційніші депутати — представники "Самопомочі" Олександр Зєрщіков, Олександр Колісник та депутатка від "Батьківщини" Ганна Давиденко. Саме ці депутати найчастіше за інших утримуються, а рідше голосують проти рішень.

Депутат від "Самопомочі" Олександр Колісник каже, що не голосує, бо запізно отримує матеріали і не встигає в повному обсязі з ними ознайомитися.
"Основна причина, чому я голосую проти або утримуюся, це те, що Регламент Вінницької міської ради є надзвичайно незручний для депутатів. Тому що ми отримуємо матеріали за 10 днів до початку сесії. Персонально я отримую їх рівно за 24 (а цього разу навіть менше) — 18 годин до початку своєї медичної комісії... Отримую матеріали в середу… з 14:00 — до 16:00, а в четвер наступного дня о 12:00 в мене комісія. Тобто я отримав, здається, 328 листків матеріалів сесії за 20—22 години до початку комісії. Чи можу я всі їх вивчити навіть з помічниками? Звісно, що не можу!"

Олександр Колісник
депутат міськради від "Самопомочі"
За його словами, він на комісії не отримує відповідей на свої питання від представників департаментів міськради, присутніх при обговоренні проектів рішень.
"Обговорення проекту рішення на комісії проходить автоматично, швидко. Створюється атмосфера, що я взагалі не розуміюся, про що йде мова… Але мені, наприклад, цікаво, як якась програма діє, щоб це просто пояснити, простими словами. Щоб я міг мешканцям пояснити і щоб я сам розумів — я навіть того не отримую на комісії… Ну як я можу голосувати за питання, на яке я на комісії навіть відповіді не отримую?"

Олександр Колісник
депутат міськради від "Самопомочі"
Єдина опозиційна депутатка "Батьківщини" Ганна Давиденко пояснює причини своєї опозиційності так:

Ганна Давиденко
депутатка міськради
від "Батьківщини"
"Якщо з об'єктивних причин (наприклад, за браком часу) не можу вивчити питання, я виражаю свою позицію інакше — голосую "утрималась" або не голосую взагалі. Я не підтримую: рішення міської ради, які стосуються продажу або оренди земельних ділянок чи об'єктів комунальної власності за безцінь. У місті діє непрозора процедура набуття права на оренду комунального майна. Таким чином часто ділянки землі або приміщення віддають "по-тихому" "своїм". Я не голосувала за продаж за копійки комунального приміщення колишніх залізничних кас та виступила проти передачі лісу навколо Соцького озера"
Поіменне голосування виявило, що Давиденко не просто утримується або голосує "проти". У більшості випадків депутатка взагалі не голосує.

"Думаю, нашим спільним завданням має бути мета змусити владу готувати такі проекти рішень, за які б кожен депутат зміг чітко проголосувати "за" або "проти", а не такі амбівалентні, по яким можна тільки "не голосувати"

Ганна Давиденко
депутатка міськради
від "Батьківщини"
Громадський рух ЧЕСНО наголошує, що депутати не мають права не брати участь у голосуванні, бо виборці надали представницький мандат саме для того, щоб від їхнього імені депутат ходив на засідання і голосував "за", "проти" або "утримувався".

"Самопомічівець" Олександр Зєрщиков дивується, що має найвищий показник опозиційності.

Олександр Зєрщиков
депутат міськради
від "Самопомочі"

"Оце вляпався!"
Зєрщиков каже, що не голосує за ті питання, проекти рішень яких суттєво змінюються на сесії навіть після розгляду в його комісії.

"Ми проект вивчаємо, на комісії розглядаємо. А потім приходимо на сесію, а це рішення змінене на 20,30,40 або 50%! Ось за це питання я вже не голосую, або утримався, або проти. Фізично вивчити цей проект рішення за 30 хв немає можливості"

Олександр Зєрщиков
депутат міськради
від "Самопомочі"
Зауважимо, що рівень опозиційності для інших членів "Батьківщини" більшою мірою не сягає і 0,5%. Таким чином, окрім Давиденко, з-поміж депутатів міськради у "Батьківщини" опозиціонерів немає. В "Опоблоку", до якого увійшли колишні регіонали, рівень опозиційних голосувань не сягає і 0,2%.
100%
рішень "за" голосує
"Вінницька європейська стратегія"
У БПП індекс опозиційності менше 0,3%.

Таким чином, найопозиційнішими у Вінницькій міській раді є "Самопоміч", рівень опозиційних голосувань якої сягає завдяки 2 найбільшим опозиціонерам у раді — 10,5% та "Свобода" — 5 %, члени якої голосують більш-менш однаково.

Для порівняння, фракційний рівень опозиційних голосувань у Харківській міськраді у "Самопомочі" сягнув 33%.

У Вінницькій раді є голосування, яке показує, хто з депутатів став в опозиції не до влади, а до громади, яка розпочала користуватися інструментом місцевої ініціативи. Статут міста з 2008 року передбачає, що громадяни, якщо зберуть 250 підписів, можуть винести питання на розгляд сесії, але послуговуватися цим механізмом вінниччани почали лише 2016 року. За рік ініціювали один проект рішення за ініціативою ГО "Автомайдан". Він стосувався будівництва паркану навколо Центрального парку ім. Горького.

Олександр Смірнов
заступник керівника ГО "Автомайдан Вінниччина", волонтер

"Вартість паркану сягнула 4,4 млн і це в той час, коли в країні триває війна. Громада вимагала скасувати таке марнотратство, але депутати рішення не підтримали"
Ось, хто не підтримав ініціативу й вимогу громади
Андронічук Р.С.
Бабій П.В.
Бессолов С.А.
Дан О.Ю.
Малінін В.В.
Мацера В.В.
Чорновол В.І.
Яблонський П.В.
Ярова С.А.
Андреєв А.А.
Власюк А.В.
Заремба В.Б.
Кривіцький В.Б.
Онофрійчук В.В.
Очеретний А.М.
Погосян В.В.
Ткачук І.В.
Стукан О.С.
Алекса О.Ю.
Ваколюк Л.Є.
Горданов Ю.І.
Кудіяров В.І.
Ревунов О.М.
Тихонюк М.С.
Тихонюк Т.М.
Ткачук Г.С.
Лепей М.В.
Мазуренко Д.А.
Стукаленко Є.В.
Околіта В.О.
Партійна безвідповідальність
Після піврічного моніторингу ЧЕСНО "завдяки" депутату-прогульнику Стукаленку "Опоблок" погіршив показник своєї партійної безвідповідальності з 50 до 75%.
Нагадаємо, ЧЕСНО зробив огляд депутатів від ВЄС, "Свободи", "Батьківщини", статки депутатів "Самопомочі", а також проаналізував, як розподілили головування у постійних комісіях міськради БПП та ВЄС.

Найближчим часом ЧЕСНО підготує аналіз декларацій депутатів Вінницької міськради.

Фото на кавері: censor.net.ua
Матеріал підготували:
Таїсія Гайда
координаторка "Автомайдану" у Вінниці
Ірина Федорів
координаторка регіональної мережі ЧЕСНО
Сергій Огородник
журналіст ЧЕСНО
Читайте також

© 2017 All Right Reserved. Civic movement CHESNO
Made on
Tilda