Вінницька облрада: кожен другий депутат - прогульник

Фото: Вінницька облрада: кожен другий депутат - прогульник

Депутатів обрали менше року тому, а вони вже дозволяють собі прогулювати засідання сесій та комісій.

У “Солідарності” 78% прогульників. “Самопоміч” та “Аграрна партія” посідають 2 та 3 місце і мають у своїх лавах відповідно 57 та 50% прогульників.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад"). Моніторинг ЧЕСНО доводить, що наприкінці року деякі депутати за законом можуть втратити мандати.

Раніше склад облради налічував 132 депутати. За результатами моніторингу Руху ЧЕСНО майже за 5 років канденції 40 з них стали кандидатами на відкликання. Тоді даних про прогули комісій в облраді не надали. Тепер ЧЕСНО має повні дані завдяки оперативній відповіді від голови облради - Анатолія Олійника.

У новому складі ради депутатів стало менше - 84. До списку прогульників, за результатами піврічного моніторингу, потрапили вже понад 40 депутатів. Тобто прогульником в облраді, за результатами моніторингу відвідування засідань і сесій, і комісій є майже кожен другий депутат.

Зауважимо, що ті депутати, які були кандидатами на відкликання або прогульниками у попредній каденції і які потрапили до нового складу ради знову, схоже, не роблять висновків і дозволяють собі й далі прогулювати. Так сесійні засідання прогулюють - Микола Юрчишин, Павло Каленич , Валерій Якимець та Сергій Чорноокий. Троє перших - з “Солідарності”. Останній - очолив на виборах список “Опоблоку”. У попередньому складі ради був кандидатом на відкликання.

Натисніть для збільшення

Очільник списку “Опозиційного блоку” Сергій Чорноокий - депутат облради попереднього скликання. Тоді пройшов до облради за списком “Партії регіонів”. Потрапив у список кандидатів на відкликання, бо у 2014 році пропустив понад 50% засідань сесій. Це перед виборами 2015 року виявив громадський рух ЧЕСНО. Такий факт не зупинив “Опоблок” і Чорноокий на виборах очолив список кандидатів партії до облради.

За півроку він був відсутній на 2 з 6 засідань і таким чином поповнив лави прогульників. Така ж ситуація спостерігається і з прогулами засдіань комісій. Чорноокий став членом екологічної комісії, яка засідає доволі рідко. Для порівняння з січня місяця відбулося лише 6 засідань.

Хоча варто зазначити, що депутат Віталій Бень від “Солідарності”, який потрапив до лав кандидатів на відкликання за прогули у 2014 році, цього разу відвідує сесійні засідання сумлінно . За півроку не пропустив жодного.

 

Чому новообрані депутати не ходять на сесії?

Реєстрація депутатів в облраді відбувається спершу письмово, коли вони заходять до сесійної зали, а потім вдруге - за допомогою електронних карток.

Лідерами з-поміж прогульників є Володимир Гнатишен (“Солідарність”) та Володимир Барцьось (“Аграрна партія України”). Вони пропустили 5 з 6 сесійних засідань ради і навряд чи до кінця року їм вдасться не потрапити до кандидатів на відкликання, навіть якщо вони відвідуватимуть кожне наступне засідання ради.

Гнатишен пропускав не тільки сесії, а й засідання комісії з питань ЖКГ. Він пропустив 2 з 6 засідань. У коментарі журналісту Громадського руху ЧЕСНО депутат Гнатишен повідомив, що ставиться до засідань серйозно і не міг пропустити їх так багато:

“Це не може бути, це щось не те! Я був два рази за кордоном у командировці й пропустив дві сесії. Думаю, це неправильні дані. Дві комісії пропустив, бо під час однієї був у командировці, а друга - це приїжджало керівництво з Києва. Але до засідань я ставлюся серйозно”.

Якщо робота депутата не дає йому можливості працювати належним чином на громаду й виконувати свої депутатські повноваження, то він може скласти мандат. У такому випадку до повноважень прийступає настуипий політик зі списку цієї партії. Додатково вибори проводити не потрібно.

Аналогічну кількість пропусків сесійних засідань має ще один депутат від Аграрної партії Володимир Васильович Барцьось - директор ТОВ ,,Вінницька аграрно-промислова група”. Але у нього ще гірша ситуація із відвідуваністю комісій, ніж у Гнатишина. Він не приходив на половину засідань постійної комісії з питань АПК і земельних відносин. Причини у Барцьося аналогічні:

“Це може бути пов’язано тільки з функціональними обов’язками, тому що я є директором великої компанії і часто буваю у відрядженнях. Так що якщо сесія проходить без моєї участі, я знаю, що розглядається на сесії і як голова постійної комісії… вирішую ті чи інші питання. Так що я в курсі абсолютно всіх подій, що в нас робиться”.

На питання, чи розуміє депутат, що згідно з вимогами закону роботавець має відпускати його на засідання, Барцьось лише зітхнув:

“Я це розумію, але не завжди получається”.

Жоден з депутатів навіть не говорить про те, що через таку кількість прогулів може скласти мандат депутата.

На одне сесійне засідання від свого однопартійця Брацьося відстав депутат Олег Ковбасюк, який пропустив 4 з 6-ти сесійних засідань.

“Не може бути такого! 2 може бути і то я був хворий. На одному позачерговому був точно і на тих чергових трьох був точно, а коли був хворий, то не приходив. Так що не знаю як так вийшло”, - висловив сумнів у своїх пропусках сесійних засідань депутат.

Рух ЧЕСНО звернувся до облради з проханням уточнити інформацію по прогулах Ковбасюка, який не вірить у те, що його не було. Цього року Ковбасюк пропустив 5,6,7 та 8 сесії і був лише на 4 та 9. Таким чином пропустив дійсно 4 з 6. Картку для голосування депутатові без підпису не дають. Його підпису на цих сесіях немає, отже депутата таки не було.

До списку прогульників потрапляють і непрості депутати, а ті, кому партії довірили очолити список.Так поміж прогульників опинився і “свободівець” Олексій Фурман - директор ТОВ “ВКФ”. Він пропустив 2 сесійних засідання з 6 та 12 з 24 засідань комісії з питань регулювання комунальної власності та приватизації. Тобто 50%.

Фурман не вважає великою проблемою прогули комісій і намагається ставити собі в заслугу зразкове відвідування сесій, хоча і там він числиться з-поміж прогульників:

“Я зато сесії не пропускаю. Хіба що одну, позачергову. Дві пропустив? Ну дві. А скільки всього було - я не готовий вам сказати: ви в апараті дізнаєтеся”, - поділився відвідуваністю сесійних засідань Олексій Фурман.

Депутат від “Батьківщини” Василь Сколотяний не був присутній на засіданнях сесій в 2016 році. На графіці його немає. Він понад рік служить у війську, сержантом у складі 3 Кіровоградського полку спеціального призначення на Луганському напрямку. Каже, що й обраний був “заочно”, тобто вже після мобілізації.

“Я балотувався звідси, будучи мобілізованим, приїхали наші самооборонівці, я підписав документи. Я даже дома не був на виборах. Але люди обрали, пам’ятають роботу. І в серпні це вже рік, як я в АТО, а якщо додати учебку, то вже й більше року”.

На питання, чи не пропонували в партії депутату скласти мандат і поступитися місцем іншому не мобілізованому колезі, Василь Сколотяний каже, що такого йому не пропонували:

“Я думав, що в відпустку піти зможу і на сесії приходити… Ну а так я звідси все, що можу, то роблю. Як з’являється увечері вільний час, то я працюю, не сиджу, не склав руки. У нас в підрозділі така специфіка, що не відпускають на сесію у відпустку додому”, - пояснює депутат.

Сколотяний був відсутній також на всії 10 засіданнях комісії з питань учасників АТО, де він значиться секретарем.

Як показали попередні моніторинги ЧЕСНО, депутати частіше пропускають саме засідення комісій.

 

Чому депутати пропускають засідання комісій?
 

Натисніть для збільшення

Депутат-аграрій Володимир Барцьось, про якого вже йшлося вище, дозволяє собі пропускати засідання комісії АПК попри те, що є її головою:

“Я голова комісії - проводжу кожен раз комісію сам. Якщо я не в змозі провести, то проводить засідання комісії заступник”.

Постає логічне питання, чому рада не переобере голову комісії, який би працював більш ефективно.

Депутат Ковбасюк стосовно пропусків засідань  екологічної комісії (не був на 5 із 6) каже, що з Бершаді, де він мешкає, йому далеко їздити на засідання:

“Мені ж то їхати 250 км з Бершаді, ви розумієте. Обично я там буваю, а як вони виїжджають на місця, то я в ту сторону виїжджаю і там буваю”, - каже депутат.

Попри те, що депутат не може брати належним чином участь у засіданні, про те, щоб скласти мандат навіть не говорить.

“Свободівець” Олексій Фурман каже, що пропускає засідання комісій, бо часто на роботі буває у відрядженні, а комісії відбуваються стихійно і про них попереджають з сьогодні на завтра.

“Прогули пояснюю своєю основною діяльністю. Депутатство - це ж громадська діяльність і я максимально стараюся бути присутній, але буває таке, що я часто у відрядженнях: у мене підприємство, на якому працюють люди і я вимушений забезпечити їм заробітну платню. А там, де розглядаються основні питання, то я хоч і дистанційно, але в курсі справ, коли навіть не є на комісії. На превеликий жаль, так теж буває, що кажуть “завтра у вас комісія”, чи там “завтра на 3 години чи післязавтра на 9”. Якщо би був якийсь графік, то було б краще. Коли я був головою комісії в міській раді, то я знав, що у нас кожний вівторок на 10 годин комісія. А стихійно - то не завжди виходить”, -  бідкається депутат.

Є й такі депутати, які до критичної межі у 50% ще не дотягнули, але, якщо прогулюватимуть надалі - мають всі шанси стати кандидатом на відкликання.

Натисніть для збільшення

ЧЕСНО підрахував відсотки прогулів. “Солідарність” має найбільше несумлінних депутатів. “Самопоміч” та АПУ посідають відповідно 2 і 3 місце.

Натисніть для збільшення

Якщо наприкінці року ситуація не зміниться, то може постати питання позбавлення мандатів депутатів, які пропустили понад 50% засідань. Згідно з нововведенням, яке запровадили законотворці, остаточне рішення у цьому питанні буде приймати партія, яка висувала депутата.

Натисніть для збільшення

Саме тому питання дисципліни та відповідальності депутатів перед виборцями та однопартійцями слід задавати і голові регламентної комісії, і головам фракцій та партійних осередків.

Голова регламентної комісії “свободівець” Андрій Вигонюк люб’язно перетелефонував журналісту ЧЕСНО і в телефонному режимі відмовився коментувати ситуацію з відвідуваністю депутатами облради засідань сесій і постійних депутатських комісій, мотивуючи це партійною дисципліною “Свободи”, яка, за словами депутата, “не співпрацює з ЧЕСНО”. Натомість депутат порадив звернутися до нього як до голови регламентної комісії з письмовим запитом на адресу облради.

На письмовий запит “свободівець” відповів, що його комісія засідає регулярно і останні 5 місяців збиралася в перший четвер місяця про що всі члени комісії були поінформовані за тиждень.

“Членів постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності я інформую про засідання за тиждень на сайті обласної Ради, щоп’ятниці перед засіданням повідомленням на електронну пошту члена комісії, за день до засідання надсилається порядок денний, окремо апарат обласної ради повідомляє телефонним дзвінком персонально депутатів. Жодного засідання постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності з інформуванням членів комісії менше, ніж за 3 дні не відбулось (виділення - голови комісії), хоча Регламент дозволяє невідкладно скликати постійну комісію за 1 день!” - наголосив голова регламентної комісії Вигонюк.

За словами голови регламентної комісії Вигонюка, депутат Вінницької обласної ради від БПП “Солідарність” Геннадій Вацак “станом на 15.08.2016 був пристутнім лише на одному засіданні постійної комісії з питань законності, боротьби з корупцією, люстрації, регламенту та депутатської діяльності, членом якої він є, попри п.4 ст.24, п.7.ст.32 Регламенту Вінницької обласної ради”.

“Досьогодні відбулось 17 засідань даної постійної комісії. Про причину своєї відсутності заздалегідь чи після засідання комісії депутат Вацак не повідомляв, попри п.5 (абзац 4) ст. 32 Регламенту Вінницької обласної ради”, - пише голова комісії “свободівець” Вигонюк.

Якщо про Вацака із “Солідарності” Вигонюк у своїй відповіді згадує, то про Фурмана, який очолював список свободи і став прогульником - замовчує.

Із запитанням щодо партійної дисципліни Громадський рух ЧЕСНО звернувся до голови фракції БПП “Солідарність” Олександра Крученюка. Він каже що впливає на депутатів фракції дисциплінарно, проводить бесіди, але не більше:

“Дисциплінарно я це роблю фактично на кожному засіданні фракції. Адже депутат, якого обрали люди - повинен виконувати свій обов’язок, а не просто бути депутатом для якогось внутрішнього самоствердження. Я буду проводити бесіду, але, на жаль, крім дисциплінарного впливу ми не можемо більше нічого зробити - законом не прописано, що можна якісь інші дії до них вчиняти”.

Голова фракції знає, що за прогули партія може відкликати своїх депутатів, але каже, що така процедура досить складна:

“Треба проводити засідання партії, а не фракції, і тоді на комітеті має вирішуватися це питання, чи виключати, чи не виключати даного депутата. Також депутат може надати документи, що він хворів… Там є дуже багато питань. Особисто я за те, щоб депутат, який без поважних причин не відвідує засідань сесій чи або комісій, - я за те, щоб його виключали. Неважливо, чи то буде обласна рада, чи районна, чи Верховна Рада”.

Журналіст ЧЕСНО поцікавився в Олександра Крученюка, які причини для відсутності він вважає поважними. Депутат відповів, що такою причиною може бути тільки хвороба самого депутата, і додав, що інші депутати зрозуміють відсутність колеги через хворобу близьких людей відсутнього.  

Юристи громадського руху ЧЕСНО наголошують, що закон не передбачає поважних причин для відсутності депутата під час сесій та засідань комісій.

“Ні закон "Про місцеве самоврядування в Україні", ні закон "Про статус депутатів місцевих рад" не розрізняють поважні/неповажні причини для пропуску депутатом засідань. Ідея відкликання депутата за пропуски в тому, що на його місце може бути обраний інший кандидат, який справно відвідуватиме засідання та не саботуватиме вирішення важливих питань громади. В такій ситуації навіть хвороба не соже бути виправданням - адже якщо через неї депутат пропускає понад половину усіх засідань, то певно, краще віддати своє право  голосу тому, хто ним користуватиметься. Натомість, поважність причин визначено ля такої підстави відкликання як невиконання обов'язків депутата перед виборцями. В цьому випадку справді потрібно встановлювати, з яких причин депутат не виконував своїх обов'язків”, - наголошує Галина Чижик.

Відповідно, якщо депутат через будь-які причини не може відвідувати засідання належним чином, законотворець передбачив позбавлення такого депутата мандату. З огляду на нову систему виборів, перевиборів на окрузі депутата облради робити не треба. Мандат отримує той, хто йде наступним у партійному рейтингу.

Голова регламентної комісії Андрій Вигонюк у відповіді на запит ЧЕСНО повідомив, що депутатські прогули будуть розглядатися за підсумками мінімум року роботи депутата у постійних комісіях або засіданнях сесій обласної Ради, відповідно до п.5 ст.24 Регламенту Вінницької обласної ради. За словами голови регламентної комісії, згідно з вимогами п.5 ст.24 Регламенту, облрада може звернутися до виборців з пропозицією про відкликання депутата-прогульника.На посатку 2017 року ЧЕСНО проконтролює розгляд цього питання на комісії та на фракціях облради.

Громадський рух ЧЕСНО сподівається, що моніторинг піврічної роботи депутатів облради допоможе місцевим обранцям мобілізуватися і покращити результати роботи та відвідуваності протягом року.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]