Адмінпротокол: як боржник Мороз переказав партії “Основа” понад 30 тисяч гривень

Фото: Адмінпротокол: як боржник Мороз переказав партії “Основа” понад 30 тисяч гривень

Очільник Кам’янської міської парторганізації “Основа” має борг перед податковою в розмірі понад 53 тис. грн. Водночас Олег Мороз перерахував партії “Основа” більш ніж 31 тис. грн. НАЗК надіслало до суду адмінпротоколи у зв’язку з порушенням порядку здійснення внесків.

За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, навесні 2018 року Олег Мороз переказав кошти на рахунок Кам’янської міської організації політичної партії “Основа”, маючи податковий борг на 53,3 тис. грн.

Червоним виділено внески, щодо яких до суду направлено адмінпротоколи

Наприкінці листопада цього року Петриківський районний суд Дніпропетровської області ухвалив повернути до НАЗК для доопрацювання матеріали справи щодо Олега Мороза про адміністративне правопорушення.

Зокрема, повернуто чотири протоколи стосовно внесків, здійснених у період від 6 квітня до 17 травня 2018 року на загальну суму 31 тис. грн.

Під час підготовки до розгляду справи суд з’ясував, що матеріали справи за цими протоколами не відповідають вимогам: не визначено належним чином часу, місця та способу вчинення правопорушення, належно не засвідчено доданих до протоколу копій документів.

Законом України “Про політичні партії в Україні” заборонено фінансувати партії тим людям, які мають податкові борги. При цьому не має значення розмір заборгованості – 10 гривень чи 50 тисяч. Більшість адмінпротоколів, складених НАЗК останніми місяцями, стосуються саме тих випадків, коли внесок на користь партії здійснювала особа, яка має податковий борг”, - каже аналітик партійних фінансів Руху ЧЕСНО Ігор Фещенко.

Він відзначає, що багато людей навіть не здогадуються, що заборгували державі. Зокрема, це стосується боргу із земельного податку, перевірити наявність чи відсутність якого досить складно.

Дуже часто адмінпротоколи складаються стосовно людей з дрібними податковими боргами. Тому вже зараз назріла потреба у внесенні змін до законодавства, адже така норма лише відлякує потенційних донорів партій. Наприклад, заборона на фінансову підтримку партій може стосуватися лише тих осіб, які мають значний податковий борг, скажімо, від 1 тисячі гривень”, - додає аналітик.

Довідково: Олег Мороз очолює Кам’янську міську організацію політичної партії “Основа”. 2014 року він балотувався до Верховної Ради 8-го скликання як самовисуванець в одномандатному виборчому окрузі №40. Тоді політик здобув лише 4% голосів, програвши кандидату від “БППВалентинові Дідичу.

Нагадаємо, що ВГО “Громадська сила” витрачає великі кошти на свою діяльність у Дніпрі, працюючи як на імідж однойменної партії, так і на її лідера Загіда Краснова.

Торік у Дніпрі відбулося чимало заходів на користь партії “За життя” (аніматори, брендовані мікроавтобуси, пакети, намети, зариблення Дніпра, випуск газети, усілякі подарунки тощо), але інформація про фінансування цих та інших активностей залишилася поза звітами.

Місцеві організації “Радикальної партії Олега Ляшка” не звітують про свої видатки й надходження, проте 2017-го вони вели політичну діяльність. “Радикали” платять каналу Ахметова у Дніпрі та переказують державні кошти за оренду офісу фірмам родини Сергія Рибалки, якого Ляшко називав спонсором партії.

На Дніпропетровщині один зі спонсорів “БПП” сидить на партійній зарплаті. Його фірма часто виграє тендери держорганів і місцевих рад. “Опоблок” підтримують представники агрегатного заводу Яцуби-Морозенка, а “УКРОП” фінансують партнери Філатова. Родичі Тимошенко фінансували партію й жили в борг, а Дніпровську міську парторганізацію “Нашого краю” проспонсорував підприємець Антон Грищенко. Він заробляє на департаменті міськради, підпорядкованому заступнику мера Олександрові Сидоренку – очільнику міського осередку партії “Наш край”.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]