ЦВК зареєструвала рекордну кількість кандидатів у Президенти України

Фото: ЦВК зареєструвала рекордну кількість кандидатів у Президенти України

Сьогодні, 1 лютого 2019 року, Центральна виборча комісія (ЦВК) зареєструвала ще двох кандидатів на посаду Президента України.

Ними стали самовисуванець Микола Габер та кандидат від партії “Воля”, позафракційний нардеп Юрій Дерев’янко. Усього зареєстровано 28 кандидатів. Це найбільша за всю історію президентських виборів в Україні кількість зареєстрованих кандидатів на найвищу посаду в державі. Реєстрація триватиме ще тиждень, а отже, ця цифра зростатиме, хоча варіант подальшої відмови окремих кандидатів від балотування теж не можна виключати.

До цього дня рекордними були вибори 2004 року. Тоді ЦВК зареєструвала 26 кандидатів у Президенти, проте двоє з них – лідер Партії зелених України Віталій Кононов і голова Партії реабілітації народу України Григорій Черниш – згодом відмовилися від балотування, тому в день голосування бюлетені містили 24 прізвища.

На попередніх виборах Президента України, 2014 року, зареєструвалися 23 кандидати. Згодом двоє з них – нардеп-регіонал Олег Царьов та екс-міністр соцполітики в уряді Миколи Азарова Наталія Королевська – зняли свої кандидатури, й українці обирали главу держави з-поміж 21 особи.

В інші роки на посаду Президента України балотувалися до 20 кандидатів. Так, 2010-го в бюлетені було 18 прізвищ, 1999-го – 13 (зареєструвалися 15 осіб, двоє зняли свої кандидатури). Вибори 1991-го та 1994 років посідають останні сходинки за кількістю претендентів на президентську посаду – у них брали участь 6 і 7 кандидатів відповідно.

Як розповів Громадському руху ЧЕСНО речник ЦВК Костянтин Хівренко, cтаном на вечір 1 лютого документи для реєстрації кандидатом на посаду Президента подали 59 осіб, 17 із них було відмовлено в реєстрації з тих чи інших причин.

Нагадаємо, що перший тур виборів Президента України відбудеться 31 березня 2019 року. Термін подання документів до ЦВК для реєстрації кандидатом спливає 3 лютого, а сама реєстрація завершується 8 лютого. Зареєстрований кандидат має право подати до Центрвиборчкому заяву про відмову від балотування до 7 березня включно.

Перевірити кандидатів, їхню політичну історію, балотування, фігурування в антикорупційних розслідуваннях можна на сайті polithub.org.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]