Що робити, аби у списку виборців до вас нікого "не підселили": поради Руху ЧЕСНО

Фото: Що робити, аби у списку виборців до вас нікого "не підселили": поради Руху ЧЕСНО

Рух ЧЕСНО під час моніторингу виборчого процесу 31 березня неодноразово фіксував випадки, коли громадяни на дільницях не знаходили себе у списках виборців або ж виявляли, що за адресою їхньої реєстрації прописані сторонні особи.

Одна з таких історій трапилася з відомою івано-франківською блогеркою Олександрою Пустовіт.

 

Переглянути цей допис в Instagram

Сьогодні мені стало соромно за нашу країну. В той час, коли в Америці голосують через спеціальні апарати, де все прозоро і результати оголошують вже ввечері, у нас ще років двадцять будуть друкувати тонни бюлетенів і фальсифікувати голоси. Сьогодні мене не могли знайти в списку виборців, бо, як виявилось, у нашій квартирі, окрім мене та чоловіка прописані ще до десяти людей🤦🏼‍♀️ Двоє з них - це колишні власники, які не мають жодного відношення до квартири ще з 2000го року, решта - давно померли. ⠀ Я лиш дістала телефон, щоб це сфотографувати, як на нас з чоловіком почала кричати якась бабця, що на виборчій дільниці фотографувати не можна. ⠀ Це ж виходить, що ні за яких обставин не може бути 100 відсоткове голосування. А одні і ті ж самі люди можуть бути в списках виборців на різних дільницях. Я все ще маю надію, що хтось тай наведе порядок в нашій державі.

Допис, поширений SASHA PUSTOVIT (@sashaabo) 31 Бер 2019 р. о 9:06 PDT

Пізніше блогерка додала у коментарях, що все-таки змогла проголосувати.

З огляду на цю ситуацію Пустовіт дійшла висновку, що "одні й ті самі люди можуть бути у списках виборців на різних дільницях". Такі випадки Рух ЧЕСНО справді фіксував, а один з виборців навіть отримав на різних дільницях 2 бюлетені для голосування.

Аби уникнути таких випадків, юрист Руху ЧЕСНО Максим Хаврат рекомендує перевіряти наявність себе у списку виборців та відсутність за своєю адресою сторонніх осіб заздалегідь, до дня виборів.

Я порадив би звертатися до місцевого відділу ведення Державного реєстру виборців [як приклад наводимо посилання на сторінку відділу ведення реєстру в Івано-Франківську, можливо, вона стане у пригоді Олександрі Пустовіт – прим. ЧЕСНО] та перевіряти себе у списках, бо дуже часто бувають випадки, коли після продажу житла попередні власники досі є в цих реєстрах, а нові ще не внесені. Тому напередодні виборів дуже важливо перевірити себе у списках, аби потім не було такої ситуації", – каже Хаврат.

Якщо ж громадянин не знаходить себе у списку вже в день голосування, панікувати не варто, адже, крім основного списку виборців, може бути ще й додатковий.

Можна звернутися до голови дільничної комісії та поцікавитись, у чому проблема, показати паспорт, свою реєстрацію... Можливо, людину занесли не до основного, а до додаткового списку. Ми бачили таке на прикладі дружини Анатолія Гриценка [Юлії Мостової – прим. ЧЕСНО], яка не могла знайти себе у списку. За певний час її таки знайшли, хоча вона була відсутня в основному списку за адресою своєї квартири", – зазначає Хаврат.

За словами юриста, якщо людини все ж немає у списку виборців, її повинні туди занести, проте в день виборів це зробити неможливо – щонайпізніше за 10 днів до голосування. Якщо цього зроблено не було, проголосувати така особа не зможе.

Також Хаврат нагадує про те, що зміна виборцем місця голосування в першому турі не поширюється на другий тур. Тобто, якщо громадянин знову планує голосувати не на "рідній" дільниці, де він зареєстрований, йому необхідно повторно змінити місце голосування.

Окрім того, правник прокоментував випадок в Ірпені, де місцевий житель, перевіряючи перед виборами наявність свого прізвища у списку виборців, виявив, що за його адресою зареєстрована ще одна, абсолютно невідома йому людина. Чоловік написав заяву з проханням вилучити цю особу зі списку, проте в день виборів з'ясував, що цього так і не зробили.

Якщо він є власником житла, то мав право наполягати на виключенні зі списку сторонніх людей, зареєстрованих за його адресою. Дивно, що в Державному реєстрі виборців цього не зробили", – наголосив Хаврат.

Нагадаємо, другий тур голосування на виборах Президента запланований на 21 квітня. Про те, яким був перший тур, можете дізнатися з нашого онлайн-марафону.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]