ПОЛІТИЧНА ПАРТІЯ "ДЕМОКРАТИЧНА СОКИРА"

Опис партії

Партія визначає власною ідеологією правий лібералізм. Політсила регулярно організовує акції протесту та мобілізує своїх прихильників для інтернет-голосувань. Вона була створена блогерами й активно використовує інформаційні приводи для привернення уваги. 

До місцевих виборів 2020 відбір кандидатів до списків відбувався через праймеріз. Усіх претендентів розподілили на 5 груп шляхом жеребкування. Голосування проходило в застосунку. 

З огляду на низькі рейтинги (до 0,5%) у регіонах партія обʼєдналася з іншими проукраїнськими силами, як-от “Європейська солідарність”“Голос”“Народний рух України” та “Сила людей”.

У травні 2020 року партія знову завела до громадської наглядової ради НАБУ аж 10 своїх активістів з 15 можливих. Законом визначено обмеження – не більш ніж троє кандидатів від однієї організації, проте “сокиряни” успішно його оминають, реєструючи кандидатів від формально не повʼязаних з партією ГО “Астартес”, “Сорорітас”, “Ксенос” (усі терміни походять з усесвіту Warhammer 40k). А далі відбувається злагоджене інтернет-голосування за заздалегідь запропонованими прихильникам списками.

На позачергових парламентських виборах 2019 року балотувалося 10 партійців, але жоден з них не набрав і 5% голосів виборців. 

Партію зареєстровано у травні 2019 року, незадовго до парламентських виборів. Очолює партію Щедрін Ігор Леонідович.

Партією керує політрада з 5 засновників, які називають себе “вершниками” подібно до “вершників апокаліпсиса”.

Олександр Нойнець, який займається регіональною мережею, раніше був членом миколаївської "Партії регіонів". Згодом узявся виключно за “чорний піар” та був піарником Юрія Іванющенка, нардепа від Партії регіонів і близького друга Януковича. Неодноразово готував матеріали на замовлення, зокрема й проти конкурента Іванющенка в Запоріжжі, власника бренда “Хортиця” Євгена Черняка. З 2014 працював піарником радника Порошенка Юрія Бірюкова в період його головування в миколаївському осередку БПП. Парторганізація тоді протягом двох років зібрала 1 млн 750 тис. грн внесків. 

Крім нього, Ігор Щедрін займається стратегічним управлінням, Антон Швець - фінансами, Віктор Трегубов займається програмними питаннями.

Основна комунікація Д7 відбувається в соціальних мережах. “Демократична сокира” має 129 тисяч підписників у Facebook, 6400 – у Telegram, 10 тисяч – в Instagram і 28 тисяч – у YouTube. 

Фінанси партії. “Демократичній сокирі” вдалося налагодити фандрейзинг та інструменти внутрішньопартійної демократії. Відповідно до щомісячних фінансових звітів громадської організації, понад 2500 донорів регулярно жертвують від 50 до 2000 грн. 

Також організація розробила мобільний застосунок, у якому відбуваються голосування зі стратегічних питань. Що більше жертвує користувач громадській організації, то вагомішим є його голос у партії. 

Проте гроші надходять на рахунок не партії, а громадської організації, яка фінансує частково діяльність політсили. Використання партіями громадських організацій і благодійних фондів є поширеною практикою для приховування справжніх джерел фінансування. 

Друкована та брендована роздавальна продукція, різні заходи, сайт і застосунок, поїздки країною з великою ймовірністю оплачуються з рахунків руху. Громадська організація “Демократична сокира” також оплачує оренду офісу й виплачує зарплати штабним працівникам. Керівництво та спікери політсили офіційно заробітної плати не отримують.

На сайті НАЗК фінансові звіти партії “Демсокира” є лише за 2019 рік. Торік політсила назбирала трохи більш як 1 млн 100 тис. грн, і всі ці кошти – перед парламентськими виборами. 

У коментарі Руху ЧЕСНО партія повідомила, що за 2020 рік отримала майже 670 тис грн., більшість із яких пішли на передвиборчу агітацію.

На Facebook-рекламу від червня 2019-го організація витратила 10 тисяч доларів.

Основний склад партії

Член Політичної Ради Партії
Фото: Нойнець Олександр Сергійович
Нойнець Олександр Сергійович
Член Політичної Ради Партії
Член Політичної Ради Партії
Член Політичної Ради Партії

Програма

Представництво в областях

  • Обрано
  • Не обрано
  • не балотувалися