Сергій Андрушко: Як незадеклароване стає явним

Сергій Андрушко про нещирість деяких народних депутатів у декларуванні своїх доходів та статків.

1 квітня – це дата, коли спливає кінцевий термін подання депутатами декларацій про доходи за 2013 рік до Апарату Верховної Ради. Далі впродовж місяця декларації мають бути опубліковані в офіційних виданнях парламенту. Це за законом "Про засади запобігання і протидії корупції"

Утім, впродовж останніх років бажання виконувати цей закон виявляла менша половина депутатів. У 2012 році на вимогу руху "Чесно" свої декларації надала мізерна кількість тодішніх депутатів – усього 55 з 450-ти.

Наступного року кількість охочих оприлюднити свої доходи серед депутатів зросла втричі. Але статки більшої частини парламентарів, а це 261-го депутата, переважно, регіоналів і комуністів, залишилися недоступними для громадськості.

Що приховують депутати? Із невписаного в декларації:

Подарунок народного депутата Володимира Макеєнка виявили у Межигір'ї.

Макеєнко подарував Віктору Януковичу набір "Лебідь" – підставку під горілку та ікорницю зі срібла 925 проби вагою у 1 кілограм 222 грами. Це лімітований випуск. Копія оригіналу, створеного компанією Faberge у 1890 році для родини Романових. Хай вартість "Лебідя" визначають експерти.

 

Депутат Володимир Макеєнко руху "Чесно" свою декларацію за 2012 рік не надав. Але є його декларація до ЦВК як кандидата в депутати. Тоді усіх кандидатів зобов'язали подавати декларації до ЦВК і вони відразу опинялися у відкритому доступі. Пан Макеєнко, який з кінця дев'яностих безперервно мав лише одну посаду – народного депутата України, задекларував дохід майже у 9 мільйонів грн.

Крім зарплати, матеріальної допомоги, отриманих від держави, головний дохід депутата склали дивіденди, відсотки та дохід від передачі майна в оренду.

Торік з 5 лідерів парламентських фракцій відмовились оприлюднювати свої декларації двоє: головний комуніст Петро Симоненко і головний регіонал Олександр Єфремов.

10 березня цього року інформагенція Reuters повідомила про блокування у Швейцарії активів і замороження рахунків низки українських урядників і високопосадовців. Серед них Олександра Єфремова.

Але які рахунки могла блокувати швейцарська влада у Єфремова? Відповідно до декларації, поданої кандидатом у депутати, його річний дохід за 2011 рік склав 384 тисячі. А в графі дохід, отриманий за кордоном – прочерки, як у нього, так і у його родини.

Рік тому Олександр Єфремов вважав "неперспективним" оприлюднення декларації на звернення громадськості.



Лише після пожежі у триповерховому будинку під Києвом, громадяни дізналися, що у ньому мешкав лідер комуністів Петро Симоненко.


Кілька тижнів тому ТСН інформувала: "Петро Симоненко зі своєю сім'єю залишив будинок, у якому мешкав останні 2 роки.

Петро Симоненко послідовно ухиляється надавати свою декларацію за 2012 рік руху "Чесно".

Останню декларацію, з якою можна було ознайомитися громадянам, Симоненко подавав до ЦВК, в якій декларував доходи за 2011 рік.

У цій декларації немає жодної згадки про приватний будинок. Його єдина нерухомість – це квартира на 70 квадратних метрів. Відповідно до цього документу, ані в нього, ані у членів нової родини головного комуніста країни немає жодного будинку. Сам Симоненко розповів ТСН "это дом родителей и никакого отношения мы к этому дому не имеем". Оскільки Петро Симоненко уже подав документи в ЦВК як кандидат в Президенти, його доходи за 2013 рік склали 314 тисяч гривень. Будинків у власності не зазначено.

Зазвичай, депутати, які не оприлюднили свою декларацію, посилаються на те, що вже надіслали її в апарат Верховної Ради. Апарат же пояснює, що для оприлюднення декларацій треба дозвіл самих депутатів. І такого дозволу депутати часто не дають. Коли я надіслав запит до Верховної Ради з проханням оприлюднення декларацій 10-ти депутатів, серед яких усі лідери фракцій, то отримав відповідь, що на це потрібен дозвіл депутатів. Тоді я написав ще один запит з проханням інформувати мене, чи вже отриманий дозвіл від депутатів. На це отримав відповідь, що відповіді від них ще немає. Зате мені нагадали, що Тягнибок, Кличко та Соболєв вже оприлюднили свої декларації.

Як змінив депутатів Євромайдан, чи стали вони відкрито і чесно декларувати свої доходи та майно перед своїми виборцями – дізнаємось вже за місяць.

А навіщо чекати той місяць? Шановні депутати, викладайте свої декларації в інтернеті просто зараз.
 

Сергій Андрушко, рух "Чесно", УП


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]