Сумські депутати-прогульники за мікрорайонами

Громадський рух ЧЕСНО вже представив в Сумах так званих кандидатів на відкликання і вдячний Сумській міській раді, яка на наше прохання систематизувала й оперативно підготувала дані для аналізу.

Водночас, зауважимо, що з протоколів засідань сесій неможливо довідатися, хто з депутатів користувався карткою особисто, а чия картка голосувала завдяки кнопкодавству колег по фракції.

Ось типовий протокол одного із засідань, де після реєстрації не вказано прізвищ відсутніх депутатів, а вже при першому ж організаційному голосуванні кількість депутатів, чиї картки вставлені в систему РАДА-В, перевищує кількість зареєстрованих.

Виходить, що з 42-х зареєстрованих депутатів проголосував 41 і ще 9 (!) просто вставили картки в систему, але чомусь не голосували.

Громадський рух ЧЕСНО пропонує Сумській міській раді в протоколі вказувати не лише дані першої реєстрації, але й прізвища відсутніх депутатів, а також тих колег, хто запізнився на реєстрацію, але був присутнім у залі. Це значно б дисциплінувало представників громади міста і підвищило б рівень політичної культури міськради до часів Сумських повітових земських зборів ХІХ століття.

Тоді на сесії відсутність депутата (гласного) мала бути обґрунтована поважною причиною, підтвердженою документально, а також ця причина ще мала бути визнана поважною присутніми на засіданні депутатами, про що робився відповідний запис у протокол (журнал).

Сьогодні ж, за законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на подальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Але, оскільки виборців цікавить, зокрема і якість роботи мажоритарників, Громадський рух ЧЕСНО відзначив на графіці мікрорайони, де є кандидати на відкликання.


Списочник Олександр Акатов пропустив понад 50% сесійних засідань.

Акатов став депутатом за списком Батьківщини після того, як в січні 2012 року склав повноваження його однопартієць. Цей депутат  - фотохудожник. На відміну від відвідування засідань ради, на творчість у нього часу вистачає і на свою профільну сторінку на фотосайті він заходить мало не щодня.

До роботи в раді він ставиться менш відповідально і хотів би, щоб роботу місцевих депутатів фінансували, як нардепів.

“Что касается моего мнения, то депутат должен быть профессионалом, депутат должен получать зарплату, их, возможно, должно быть меньше. Вот когда я шел по мажоритарке, у меня было 5700 избирателей на округе. В принципе, по гривне с человека в месяц - ничего бы не решало ни для кого, правильно? Депутат бы мог получать зарплату, вот тогда за каждое непосещение комиссии,сессии, за каждый нерешенный вопрос было бы и морально, и с кого спрашивать,” - переконаний Акатов.

"Я много чего прошел, я вторую каденцию депутатом, не хочу больше заниматься этой деятельностью. Еще в декабре хотел подать заявление, но люди, чье мнения я уважаю, попросили остаться. Я решил добыть каденцию… на предстоящие выборы я не пойду, я с политической карьерой заканчиваю,” - обіцяє Громадському руху ЧЕСНО депутат.

Окрім Акатова кандидатами на відкликання за результатами відвідування сесій Сумської міськради стали ще 5 депутатів. Але найбільше місцеві урядники прогулюють засідання комісій. Таких у міськраді понад 20 %. Більшість - мажоритарники.

У Батьківщини найбільша кількість кандидатів на відкликання.

Списочник Олександр Акатов - член постійної комісії з питань законності, взаємодії з правоохоронними органами, місцевого самоврядування, депутатської етики, регламенту та регуляторної політики, - узагалі вважає, що комісія, до складу якої він входить - непотрібна:

“Ну я вважаю, що ця комісія, вона як би надумана. Она не генерирует каких-то решений важных для громады. И тратить время на формальные заседания, я считаю как-то недоцільно”.

Депутат Володимир Гученко вважає, що низька відвідуваність депутатами комісій є причиною того, що на комісіях мало що вирішують. На його думку, всі комісії були створені “під колишнього мера” Геннадія Мінаєва, а з приходом нового мера Олександра Лисенка - комісії не переформатовувалися.

“Комісія по промисловості - вона практично нічого не вирішує в рамках міста. Тому вона ненужна була та комісія, ну але її створили. А дальше начинається друга проблема  - переформатування, його просто з усіма не согласуєш. Перевибрати руководство комісії практично неможливо, тим більше, треба ж одних убирать, а їх ставити на друге місце, а там оттуда не хочуть виходити. Там уже процес іде такий, неуправляємий. При заміні мера треба було зразу переформатовувать ті комісії, а цього зроблено не було, а щас робить уже немає сенсу”, - резюмує депутат.

Координатор Громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов наголошує, що і відвідування комісій, і написання запитів є важливими показниками в роботі депутата:

“Якщо депутат не відвідує комісій, він просто не бачить, як готуються рішення і не готовий передбачити наслідки голосування в сесійній залі. А відсутність запитів часто свідчить про неготовність публічно захищати інтереси громади”.

Автор: Сергій Огородник - журналіст Громадського руху ЧЕСНО


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]