Депутати проміняли комітети на футбол

З 7 по 11 вересня 2015 року в Парламенті відведений для роботи депутатів у комітетах. За усі ці робочі дні 29 комітетів ВР провели лише 2! засідання. А проанонсовано на одне більше (Відповідно до графіку оприлюдненого на сайті парламенту).

Це Андрій Павелко, голова Федерації Футболу України.

Архівне фото з фейсбук сторінки ФФУ
Архівне фото з фейсбук сторінки ФФУ

Минулого тижня він відвідав у Словаччині футбольний матч Словаччина – Україна. Про це підтвердили у прес – службі Федерації Футболу України.

Уся делегація журналістів разом із прес – службою повернулися до України наступного дня. Тобто, у середу.

А це – Андрій Павелко – голова бюджетного комітету українського парламенту.

Фото з сайту Верховної Ради
Фото з сайту Верховної Ради

Він мав би минулої середу, тобто, на наступний день після футбольного матчу у Словаччині, провести засідання бюджетного комітету. Про це громадянам України повідомили на сайтах бюджетного комітету та Верховної Ради.

Нагадаю, скликає засідання парламентського комітету саме його голова, тобто Андрій Павелко. Так вийшло, що Андрій Павелко – голова бюджетного комітету і Андрій Павелко – голова федерації футболу України – одна і та ж людина, яка поєднує 2 важливі посади в Україні. (Але чи може одна людина ефективно працювати на двох посадах одночасно?) Між футболом і засіданням комітету він вибрав футбол.

Про те, що засідання бюджетного комітету не відбудеться, я дізнався від охоронця перед входом в комітет. Він сидів у порожньому коридорі і пояснював, що не може пропустити, оскільки засідання не буде. Наступне засідання, повідомляють в секретаріаті цього комітету, відбудеться 16 вересня, тобто у тиждень роботи народних депутатів у залі Верховної Ради.

Станом на 10 вересня рішення бюджетного комітетуту очікували 109 законопроектів. З цими законопроектами можна ознайомитися тут.

Бюджетний – не єдиний комітет, який проігнорував свою роботу цього тижня. Із анонсів засідань комітетів на сайті Парламенту, виходить, що планували збиратись лише 3 комітети, включно з бюджетним, який не відбувся. Ще кілька комітетів організували круглі столи та слухання. Але, наприклад, на таке слухання у комітеті з питань правової політики не з'явився навіть його голова Руслан Князевич, утім, як і більшість його членів.

Єдиний комітет, який постійно працює саме у тиждень роботи депутатів в комітетах – комітет з питань запобігання і протидії корупції. Очолює його Єгор Соболєв.

Нагадаю, це перший робочий тиждень народних депутатів після двохмісячної літньої відпустки.

Дні роботи в комітетах зараховуються депутатам до зарплати так само, як і дні у залі Парламенту. За часів Януковича, депутати проводили парламентські комітети також переважно не в тиждень роботи комітетів. Зазвичай, поспіхом, інколи просто в той час, коли інші працювали у залі парламенту.

Схожа ситуація і тепер. Депутатам – бізнесменам, менеджерам, мільйонерам і мільярдерам, очевидно, шкода часу зайвий раз приходити до Верховної Ради. Вони хочуть усе зробити під час засідань Парламенту. І голосувати за закони, і тут же проводити засідання комітетів.

Але, чи потрібні громадянам, які обрали народних депутатів, закони, ухвалені поспіхом і без ґрунтовних обговорень?

Чому в Україні просувають реформи так повільно? Чому народні депутати голосують за закони, які не читали?

Депутати мають не те, що годинами, а днями і ночами обговорювати в профільних комітетах реформу податкової, бюджет на наступний рік, реформу митниці, міліції, будівництво доріг, медичну реформу.

Саме вони – чотириста двадцять один депутат, які зараз представлені у парламенті – репрезентують всю Україну в одному місці і мають швидко та ефективно втілювати сподівання громадян на ефективні зміни. Але що можна очікувати від працівників, які в більшості своїй не те що не виконують, ба, навіть не ходять на роботу?

Сергій Андрушко, рух "Чесно"


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]