Херсонська міська рада: 28% депутатів - кандидати на відкликання

У рік місцевих виборів Громадський рух ЧЕСНО продовжує моніторити відвідування депутатів місцевих рад.

За законом, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії або постійної комісії протягом одного або декількох повних років каденції депутата, його можна позбавити мандату (ст. 37, ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад").

Кожен депутат розуміє: прогули або неякісна робота можуть безпосередньо вплинути на дальшу політичну кар’єру і результати осінніх місцевих виборів.

Найбільшим прогульником став регіонал Ігор Сафронов, який пропустив 65% всіх засідань. Крім того, він був відсутнім на 92% засідань комісій, в тому числі жодного разу не з’явився на засіданні комісії з питань комунальної власності у 2012 та 2013 роках.

Втім, свою відсутність депутат Сафронов пояснювати не захотів. Почувши про суть питання в телефонній розмові з координатором ЧЕСНО, він без пояснень кинув слухавку. Наступні спроби додзвонитися до головного порушника дисципліни у Херсонській міській раді успіху не мали.

Регіонали взагалі показують найгірші показники відвідуваності сесійних засідань. Серед п’ятірки найбільших прогульників четверо обиралися до ради саме від Партії регіонів, хоча двоє з цих депутатів уже вийшли з однойменної фракції. Крім того, на другому місці за кількістю прогулів опинився Генадій Гірін, позафракційний депутат, що пройшов до ради від Союзу лівих сил по 37-му округу (Таврійський район).

Загалом, кандидатами на відкликання є 25 політиків, з них 21 - чинні депутати. Отже, близько третини складу ради теоретично можна позбавляти мандату за пропуски.

14 депутатів можна відкликати за прогули сесійних засідань.Ось перелік тих, хто є кандидатами на відкликання через пропуски  засідань. (Клікніть на графіку, щоб збільшити)

Уже згаданий Геннадій Гірін свою відсутність на сесіях та комісіях виправдовує роботою в окрузі:

“Мені ніколи було сидіти на тих комісіях і сперечатися про щось із Партією регіонів. Я працював на своєму окрузі, бо вважаю, що це важливіше, ніж засідати там і говорити. Якщо я піду на нові вибори, люди оцінять мою роботу своїми голосами і тоді буде видно, що я робив правильно, а що ні”.

Відвідувати засідання та комісії - обов’язок кожного депутата.

“Просто працювати в окрузі - це не виправдання. Навіщо тоді мандат, якщо людина може просто бути активістом для громади? Є засідання комісій, які готують на сесії важливі питання, є засідання сесій, де ці питання розглядають і за ці питання голосують “за” чи “проти”, - наголошує Ірина Федорів, координаторка регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО.

Обов’язок депутата - інформувати виборців про те, як працює рада. Якщо ж питання, яке готується до розгляду, суперечить інтересам громади, то на засідання треба гуртувати активістів, які б висловили точку зору громади. Депутат, який не відвідує засідання, не може знати, що відбувається в раді і не впливає на рішення ради”, - додає Федорів.

Колишній регіонал Анатолій Лосєв є третім у списку найбільших прогульників. Крім того, цей депутат пропустив усі засідання постійної комісії з питань містобудування, архітектури та регулювання земельних відносин у 2012 році.

Свою нечасту присутність Анатолій Лосєв пояснює необхідністю займатися комерційною діяльністю, аби заробляти на життя і “прогодувати сім’ю”.

“Уточніть будь ласка ваші дані, бо комісії я відвідую майже всі. Щодо сесій, то справді пропускав. У мене по роботі багато відряджень по області і по Україні. Я вимушений більше займатися власним бізнесом. Треба заробляти на життя, годувати сім’ю”, – коментує депутат.

Ми додаємо скан додатку до відповіді міської ради. Згідно з цими даними, Анатолій Лосєв жодного разу не відвідав засідання комісії з питань містобудування у 2012 р.

Анатолій Лосєв зазначив і політичну причину через яку був змушений пропустити деякі засідання. За його словами, виник конфлікт між ним і керівництвом місцевого осередку Партії регіонів, який висував його у кандидати.

“Це падлюча партія, якщо коротко. Не хочу уточнювати, але у нас із Віктором Пелихом (екс-голова Херсонської облради – прим. авт.) стався конфлікт. Він негідник. Так само і з Миколою Костяком (екс-голова ОДА – прим. авт.) Потім у мене були серйозні проблеми через них. Вони вже минули, але ставлення залишилось саме розумієте яке”, – пояснив Анатолій Лосєв.

Більше половини сесій за всі роки  (54,55%) та засідань комісії з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку за 2013-2014 роки пропустила депутат Світлана Корнілова. До Херсонської міської ради вона обиралася за списком Партії регіонів, але після революційних подій 2013-2014 року, як і більшість екс-регоіналів, стала позафракційною.

Багато пропусків у роботі міськради Світлана Корнілова пояснила тяжкою хворобою, яка більше року не дає їй нормально пересуватися.

“У мене дуже серйозна форма цукрового діабету. У мене відмовляли ноги, я не виходила з квартири. І зараз не виходжу. І навряд чи мабуть вийду. Раніше я була найактивнішим депутатом. Та якщо немає здоров’я – що поробиш? Мені іноді дзвонять колеги, я даю їм якісь поради, але з дому не виходжу”, – прокоментувала Світлана Корнілова.

До кандидатів на відкликання за прогули комісій потрапило традиційно більше депутатів: 23 обранців пропустили більше 50% засідань своєї комісії хоча б у один із років. Ось як виглядає цей перелік (клікніть на інфографіку, щоб збільшити)

“Аналіз засідань комісій є більш показовим. На відміну від сесій, де депутати можуть кнопкодавити за інших, яких електронна система відображає як присутніх, протоколи ведуться на папері, тому інформація про присутніх правдивіша”, - зазначає регіональна координаторка громадського руху ЧЕСНО Ірина Федорів.

Координатор громадського руху ЧЕСНО Андрій Круглашов пояснює, чому так важливо відвідувати комісії:

“Саме комісії пропрацьовують проекти рішень, які у подальшому депутати розглядають на сесіях. Відсутність депутатів на комісіях позбавляє їх можливості впливати на процес підготовки рішень, які можуть суперечити інтересам громади. Відповідно, відсутній депутат не може відстоювати інтерес виборців. Іноді комісії можуть не мати кворуму, аби підтримати навіть потрібні громаді проекти рішень".

"Якщо депутати не ходять на засідання комісій, а приходять лише на сесії, то їх можна порівняти зі студентами, які не ходять на пари, не працюють протягом семестру, а приходять на сесію й намагаються хоч якось здати свій предмет. Депутати на сесіях не пропрацьовують рішень, за які голосують", – наголошує Круглашов.

Окрім уже згаданого Ігоря Сафронова у цьому списку є іще один депутат, що пропустив 100% засідань своєї комісії бодай в один із років. Сергій Смаглій із “Батьківщини” жодного разу не з’являвся на засіданнях комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення у 2014 р. На початку 2015 р.  цей депутат пішов добровольцем у АТО.

Ми змогли поспілкуватися з депутатом, який отримав десятиденну відпустку, яка припала на чергову сесію міської ради.

Хоча треба додати, що депутат Смаглій пішов добровольцем в 2015 році, а прогулювати почав раніше. У 2012 він не з’явився на 9 із 13 засідань ради, а у 2014 пропустив 15 разів із 21.

Не на камеру він пояснив, що «боровся з режимом Януковича, і це заважало йому працювати як депутату». Подібні пояснення представники руху ЧЕСНО часто чують від опозиційних депутатів у всіх радах, незалежно від того, яка партія має там більшість мандатів. Наскільки вони обґрунтовані - вирішувати виборцям.

ЧЕСНО запрошує долучатися до моніторингу перед місцевими виборами активістів Херсона та області ([email protected]).

Довідково: Громадський рух ЧЕСНО – це ініціатива, започаткована представниками 12 громадських організацій у 2011 році, рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу. Мета діяльності руху - забезпечення прозорої та доброчесної влади, запровадження нових європейських стандартів в українській політиці.

Автор: Сергій Нікітенко, регіональний координатор руху ЧЕСНО у Херсоні


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]