На центральному ТБ у червні рекламувався лише один мажоритарник

Фото: На центральному ТБ у червні рекламувався лише один мажоритарник

Лідер партії "Нові обличчя" Володимир Карплюк, який балотується у 95-му окрузі (Києво-Святошинський район), у червні почав агітацію на телебаченні. Від 12 червня й до кінця місяця на "1+1" та "Інтері" рекламу фігуранта антикорупційних розслідувань транслювали 226 разів. Він став єдиним мажоритарником, котрий рекламувався на загальноукраїнських телеканалах протягом першого місяця виборчої кампанії. Загалом ЦВК зареєструвала понад 3 200 кандидатів-мажоритарників.

Реклама Карплюка на "1+1" та "Інтері" виходила щоденно, починаючи від 12 червня.

У ролику кандидат катається на велосипеді ірпінським парком та обіцяє зробити такою всю Україну.

До речі, до літа 2018 року Карплюк був міським головою Ірпеня, і за свою заслугу він вважає облаштування парку, де знімали його передвиборчий ролик. Щоправда, через відсутність водостоків цей парк постійно затоплює після дощу. Повноваження мера Карплюк склав рік тому, перед цим отримавши дві підозри від прокуратури, зокрема за статтею 255 ККУ (створення злочинного угруповання).

До парламентських виборів середня вартість секунди реклами у прайм-таймі на "1+1" становить 2,2 тис. грн. На цьому каналі щодня виходило по 3-5 роликів із Карплюком. За день їхня трансляція коштувала партії в середньому 102 тис. грн. А середня вартість одного ролику – 23,6 тис. грн.

"Інтер" до парламентських виборів 2019 року транслює політичну рекламу найдорожче. Середня вартість секунди ефіру там – близько 2,8 тис. грн. За таких розцінок від 13 червня партія Карплюка не скупилася рекламувати свого кандидата-мажоритарника по 8 разів на день.

Згідно з даними моніторингу телереклами, протягом 17 днів червня на "Інтері" вийшло 144 ролики з Карплюком. За підрахунками Руху ЧЕСНО, середня вартість трансляції кожного з них становила 31,7 тис. грн. За день на розкручування кандидата йшло приблизно 254 тис. грн.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, упродовж кількох тижнів агітаційної кампанії на центральному телебаченні Карплюк витратив уже 6,5 млн грн.

Аби не перетворювати вибори на змагання грошей, законом передбачено обмеження на суму витрат під час виборчої кампанії. Так, мажоритарник може витратити на свою кампанію трохи більше ніж 16 млн грн. Наразі кандидат за межі цих лімітів ще не вийшов, але динаміка його витрат свідчить про те, що наприкінці кампанії Карплюк цілком може перевищити допустимі межі. Походження коштів, якими оплачується кампанія Карплюка, буде відоме вже за тиждень, коли він подасть до ЦВК проміжний фінансовий звіт.

Рівень заробітної плати народного депутата, залежно від посади й активності, коливається в межах 11-46 тис. грн. Тож, ставши нардепом, політик, навіть якщо буде вкрай дисциплінованим, очолить комітет чи й стане спікером та отримуватиме максимальну зарплату, ці інвестиції в рекламу буде змушений відшкодовувати близько 10 років. 

У липні на центральному телебаченні, крім Карплюка, рекламу замовляв ще й київський мажоритарник Дмитро Андрієвський. У ролику закликають голосувати за Андрієвського, але не зазначають, у якому саме окрузі балотується кандидат (Солом'янський район Києва, 222-й округ).

Зауважимо, що під час цієї виборчої кампанії агітатори Карплюка порушували законодавство. Політичну рекламу транслювали під час матчу на стадіоні. Також у селищній раді та в медзакладі мешканці помічали агітацію Карплюка, що є застосуванням адмінресурсу. У комунальних будівлях розповсюджували глянцевий журнал, який вийшов накладом 50 тисяч примірників і має 100 сторінок.

 

Джерело даних моніторингу телереклами: власник даних ТВ панелі – ТОВ "Індустріальний Телевізійний Комітет" (ЄДРПОУ 37553649); оператор ТВ панелі – ТОВ "АСНільсен Юкрейн" (ЄДРПОУ 23512369); моніторинг – ТОВ "Комунікаційний Альянс" (ЄДРПОУ 35289945). Дані надано ТОВ "Квенді Медіа Менеджмент" (ЄДРПОУ 40007153) для ФОП Червонна (ІН 2711914068).


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]