Перші фінзвіти. Хто фінансував кампанію партій – невідомо (доповнено)

Фото: Перші фінзвіти. Хто фінансував кампанію партій – невідомо (доповнено)

Центральна виборча комісія оприлюднила більшість проміжних фінансових звітів політичних партій за виборчу кампанію. Однак, дізнатися про те, хто ж профінансував виборчу кампанію, у більшості випадків ми не зможемо ще щонайменше місяць. Партії збирали кошти на поточні рахунки та вже потім переспрямовували ці гроші на рахунки виборчих фондів. Джерело походження коштів на поточних рахунках зможемо дослідити лише в серпні. І то частково.

Загалом, станом на 10 липня політичні партії зібрали на виборчу кампанію понад 622 мільйонів гривень. Ця сума зросте, адже звіти кількох партій ще не оприлюднені.

ТОП партій за надходженнями коштів на рахунок виборчого фонду:

У абсолютній більшості випадків виборчі фонди наповнювалися за рахунок коштів партії. Тобто, у фінансових звітах вказано, що на рахунок виборчого фонду кошти надходили з поточного рахунку партії. Це означає, що реальне походження коштів на виборчу кампанію ми дізнаємося частково у серпні (коли партії подадуть до НАЗК звіти за другий квартал 2019 року) та у листопаді (коли партії подадуть звіти за третій квартал, які включатимуть внески за липень).

Загалом, з 622 мільйонів гривень, що надійшли на рахунки виборчих фондів, 594 мільйони, або 96% коштів, є коштами політичних партій, які були зібрані на поточні, а потім переведені на виборчі рахунки.


Фрагмент звіту партії “Слуга народу”

Таким чином, виборці дізнаються, за чий рахунок партії вели свою виборчу кампанію, вже після виборів, коли ця інформація у значній мірі втратить свою актуальність. Можемо констатувати, що таким чином знівельовано саму ідею подачі проміжних фінансових звітів.

За обсягами витрат Слуга народу випередила Радикальну партію, хоча радикали і зібрали більше коштів. Сукупні витрати партій згідно із проміжними фінансовими звітами становлять 559,5 мільйонів гривень:

Традиційно партії найбільше витрачають на телебачення. На це витратили майже 428 мільйонів гривень, або 72% від загального обсягу витрат партій.

Нагадаємо, що партії на цих виборах змагаються, також, і за отримання державного фінансування. Партії які отримають від 2% голосів виборців впродовж наступних 5 років отримуватимуть фінансову підтримку від держави. За розрахунками ЧЕСНО, у 2020 році на фінансування поточної діяльність партій буде виділено близько 600 мільйонів гривень. Партії, які подолають 5% бар’єр окрім базового державного фінансування, отримають також повну компенсацію за ведення виборчої кампанії (офіційних витрат).

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії "Сила і честь" – туди пішли нардепи із "Самопомочі", БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків "Слуги народу", "Європейської солідарності", "Батьківщини", "Української стратегії Гройсмана", "Голосу" та "Опозиційної платформи – За життя". Окрім того, вже вийшов аналіз другої десятки списку ОПЗЖ.

Політична партія "Голос" уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність. Дещо менше 10 своїх кандидатів із списку виключила партія “Слуга народу”.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]