Від 50 тисяч до 1,5 мільйона: скільки коштували вибори новообраним запорізьким нардепам

Фото: Від 50 тисяч до 1,5 мільйона: скільки коштували вибори новообраним запорізьким нардепам

Найдешевшу виборчу кампанію з-поміж переможців парламентських виборів на Запоріжжі провів колишній фотограф Сергій Штепа, який обирався в окрузі №77. Загальні витрати з його виборчого фонду становили 48 460 гривень, а здобута в результаті підтримка – 30 202 голоси. Отже, голос одного виборця коштував новообраному народному депутату лише 1,6 гривні. Найбільше за агітацію заплатив екс-регіонал Олександр Пономарьов, котрий цьогоріч балотувався в окрузі №78 від "Опозиційної платформи – За життя". Йому голос виборця обійшовся у 51 гривню.

Руху ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти запорізьких кандидатів-мажоритарників, які перемогли на парламентських виборах 2019 року, та визначив, скільки вони витратили на виборчу кампанію. 

Найдорожча кампанія – в екс-регіонала Пономарьова

Олександр Пономарьов став єдиним народним депутатом від Запорізької області, якого повторно обрали до парламенту. На попередніх виборах 2014 року він переміг як самовисуванець, а до того був членом Партії регіонів. Цьогоріч нардеп балотувався до Верховної Ради від партії "Опозиційна платформа – За життя" в окрузі №78, який охоплює Бердянський, Більмацький, Розівський та Чернігівський райони. На свою виборчу кампанію він офіційно витратив 1,4 мільйона гривень. У результаті за нього проголосували 27 488 виборців, а ціна одного голосу для Пономарьова становила 51,25 гривні.


Олександр Пономарьов, світлина від unian.net

Офіційно кампанію Олександра Пономарьова профінансували фізичні особи – підприємці, які сукупно пожертвували 1,408 мільйона гривень. Як виявилося, таких ФОПів було лише троє. Зокрема, Сергій Велічкін переказав 150 тисяч гривень, а Сергій Колесник – 406 тисяч гривень. Найбільший внесок зробила Олена Зініна, перерахувавши Пономарьову 852 тисячі гривень. Додатково виборчий фонд нардепа на 953,84 гривні поповнили фізичні особи.


На виборчу кампанію Пономарьова майже півтора мільйона гривень пожертвували підприємці

Зазначена Олена Зініна, згідно з реєстрами, веде діяльність у сфері ресторанного бізнесу та надання послуг мобільного харчування. Про її повну тезку ЗМІ також згадували як про акціонерку ПАТ "Бердянськсільмаш". Разом із нею цим підприємством володіли люди, пов'язані з нардепом Пономарьовим. 

Більшу частину коштів з виборчого фонду Олександр Пономарьов використав на друк листівок, плакатів, буклетів та іншої агітаційної продукції. За це народний депутат сплатив майже півмільйона гривень (465 тисяч). Майже стільки ж він витратив на розміщення реклами у ЗМІ – 433 тисячі гривень. 

До найбільших статей видатків потрапили також розміщення реклами на білбордах і сітілайтах (140 тисяч гривень), оплата ефірного часу на телебаченні (128 тисяч гривень) та виготовлення сувенірів на кшталт канцтоварів із зображенням кандидата (101 тисяча гривень). А от на оренду приміщень для зустрічей з виборцями Пономарьов офіційно спрямував лише 3455 гривень.

В окрузі Олександр Пономарьов переміг кандидата від президентської партії "Слуга народу" Віталія Боговіна, за якого проголосували 24 199 виборців. Боговін на свою виборчу кампанію витратив 2,17 мільйона гривень, заплативши за голос виборця майже 90 гривень. 

Скільки коштували голоси для запорізьких "слуг народу"

Кандидати від політичної партії "Слуга народу" перемогли в семи округах із дев'яти існуючих у Запорізькій області. Вони представлятимуть виборців у парламенті й від чотирьох округів, розташованих безпосередньо в місті Запоріжжя.

Так, в окрузі №77, що охоплює Шевченківський район та частину Олександрівського району міста, переможцем на виборах став висуванець "Слуги народу" Сергій Штепа. З-поміж усіх кандидатів, які потрапили до Верховної Ради від Запоріжжя, він витратив на виборчу кампанію найменше – 48 тисяч гривень. У результаті один голос виборця коштував йому 1,6 гривні. 


Сергій Штепа разом із Володимиром Зеленським, світлина від uaportal.com

Увесь виборчий фонд Сергія Штепи складався з його власних коштів. Хоча під час балотування він зазначав, що є тимчасово безробітним. За фахом новообраний депутат – професійний фотограф, раніше працював у засобах масової інформації. 

Майже всі кошти зі свого виборчого фонду, а саме 41,4 тисячі гривень, Штепа витратив на виготовлення агітаційних матеріалів, імовірно, листівок чи газет. Додатково п'ять тисяч гривень сплатив за оренду приміщення для зустрічі з виборцями, а також 2000 гривень – за зовнішню рекламу.

До речі, основним опонентом Сергія Штепи на виборах був екс-регіонал Вячеслав Богуслаєв, якого неодноразово обирали народним депутатом саме в окрузі №77. Цьогоріч Богуслаєв витратив на виборчі перегони 59,8 тисячі гривень і здобув підтримку 21 512 виборців. Тобто голос одного виборця обійшовся йому у 2,78 гривні. Звісно, йдеться лише про офіційно задекларовані видатки вже колишнього нардепа.

Трохи більше за Сергія Штепу, а саме 270 тисяч гривень, на виборчу кампанію в Запоріжжі витратив ще один представник "Слуги народу" – Роман Соха. Він очолював Зе!офіс у Запоріжжі. Соху обрали до парламенту в окрузі №75, який охоплює Дніпровський та Заводський райони міста. Голос одного виборця коштував йому вісім гривень. 


Роман Соха, світлина від ipne.ws

Виборчий фонд кандидата складався з його власних коштів у розмірі 80 тисяч гривень та внесків фізичних осіб на 190 тисяч гривень. Грошові пожертви офіційно зробили лише троє людей – Олександр Передерій, Валерій Осипов та Марина Плюйко. Цікаво, що повна тезка Марини Плюйко цього року розміщувала своє резюме на сайті з працевлаштування work.ua. Сам Роман Соха раніше працював у банківській сфері. 

Кошти з виборчого фонду Соха витратив здебільшого на рекламу у ЗМІ, сплативши за неї 148 тисяч гривень. Ця сума пішла на опублікування замовних матеріалів у місцевих газетах. Ефірний час на телебаченні чи радіо Соха не купував. Однією з найбільших статей видатків кандидата стало також виготовлення плакатів, листівок, газет і флаєрів, що коштувало 70 тисяч гривень. Крім того, 23 тисячі він витратив на зовнішню рекламу, 20 тисяч гривень – на оренду приміщень для зустрічей з виборцями. 

В окрузі Роман Соха виграв у Сергія Кальцева, який балотувався від партії "Опозиційна платформа – За життя". 2012 року Кальцев обирався народним депутатом від Партії регіонів. Наразі він очолює Запорізьку обласну організацію політичної партії "Наш край". На цьогорічних виборах він офіційно витратив на виборчу кампанію 350 тисяч гривень. Один голос коштував Кальцеву 36,6 гривні. 

Від округу №76 у Запоріжжі, до якого належать Вознесенівський та Хортицький райони міста, до парламенту потрапив Євгеній Шевченко, який також представляв партію "Слуга народу". На свою кампанію він офіційно витратив майже 312 тисяч гривень, а голос виборця обійшовся йому у 9,26 гривні. 


Євгеній Шевченко, світлина від inform.zp.ua

Увесь виборчий фонд кандидата складався з його власних надходжень. Найбільші видатки Шевченко мав на зовнішню рекламу, замовивши зображення на білбордах, вивісках та сітілайтах майже на 189 тисяч гривень. Також 96 тисяч гривень він витратив на друк плакатів, листівок і буклетів. А от рекламу у ЗМІ майже не розміщував: публікації на шпальтах місцевих видань офіційно обійшлася кандидату лише у 19,5 тисячі гривень. 

Раніше Євгеній Шевченко вже намагався стати народним депутатом. Так, 2014 року він балотувався до парламенту від політичної партії "Воля". Тоді йому не вдалося здобути достатню підтримку   мешканців округу №210 у Чернігівській області. А 2012-го він ішов до ВРУ як самовисуванець в окрузі №75 у Запоріжжі, але теж зазнав поразки. На момент балотування у 2012-му та 2014-му роках працював генеральним директором ТОВ "Агросталь". Ця компанія зареєстрована в Якимівському районі Запорізької області, а основним видом її діяльності є вирощування зернових культур.

На цьогорічних виборах основним конкурентом Шевченка в окрузі №76 був Анатолій Пустоваров, який висувався від "Опозиційного блоку". Його виборчий фонд становив 2,54 мільйона гривень. Отже, один голос виборця коштував йому 224,5 гривні. 

Від Запоріжжя до парламенту обрали ще одного депутата. Ним став Геннадій Касай, котрий балотувався в окрузі №74, що об'єднує Комунарський та частину Олександрівського району міста. Його також висувала партія Володимира Зеленського "Слуга народу", хоча Касай близько пов'язаний з колишнім нардепом та екс-регіоналом Вячеславом Богуслаєвим. Зокрема, на сайті ЦВК зазначено, що на момент обрання нардепом Геннадій Касай працював гендиректором спорткомплексу ПАТ "Мотор Січ" – підприємства, президентом і генеральним конструктором якого є саме Богуслаєв


Геннадій Касай, світлина від inform.zp.ua

Офіційні витрати на виборчу кампанію Геннадія Касая становили 290 тисяч гривень. Це були власні кошти кандидата. На виборах за Касая проголосували 27 852 виборці. Отже, у середньому один голос коштував йому 10,4 гривні – найдорожче з-поміж Зе!кандидатів у Запоріжжі. 

Гроші зі свого виборчого фонду Геннадій Касай витратив здебільшого на розміщення зовнішньої реклами, заплативши за неї 80,6 тисячі гривень. Також 74,3 тисячі спрямував на виготовлення плакатів, листівок і буклетів, а 60 тисяч гривень – на оплату ефірного часу та замовлення реклами на телебаченні в "Телерадіокомпанії "Алекс" і ТОВ "Медіагруп Алекс.юа". Кінцевою бенефіціарною власницею останньої із зазначених фірм є Олена Богуслаєвадружина Вячеслава Богуслаєва. За юридичною адресою цього ТОВ зареєстрована й "Телерадіокомпанія "Алекс". 

До статей видатків Касая також потрапило виготовлення кепок і футболок на 15 тисяч гривень.

В окрузі №74 Геннадій Касай виборов перемогу в кандидата від "Опозиційного блоку" Ігоря Чумаченка, за якого проголосували 8005 виборців, а ціна одного голосу для нього становила 224,72 гривні. Офіційно на виборчу кампанію Чумаченко витратив 1,79 мільйона гривень. Він не вкладав власних грошей, усі кошти йому пожертвували фізичні особи. 

У Запорізькій області від партії "Слуга народу" на виборах також перемогли Юлія Яцик (округ №79 – міста Василівка та Енергодар), Павло Мельник (округ №81 – місто Токмак) та Марина Нікітіна (округ №82 – місто Пологи). 

Витрати на кампанію Яцик, яка до обрання до Верховної Ради керувала адвокатським бюро, становили 168 тисяч гривень. Один голос виборця коштував їй 5,46 гривні. Марина Нікітіна, котра на дату виборів офіційно не працювала, витратила менше – 130 тисяч гривень. Їй один голос обійшовся у 4,4 гривні. А от Павло Мельник, який висувався в окрузі №81, заплатив за кампанію значно більше – майже 332 тисячі гривень, витративши на голос одного виборця 13,63 гривні. Мельник був PR-директором благодійного фонду, а також працював журналістом. 

Отже, витрати висуванців партії "Слуга народу" на Запоріжжі варіювалися від 1,6 до 13,63 гривні за один голос виборця. 

Зазначимо, що, крім виборчих фондів самих мажоритарників від "Слуги народу", на перемогу кандидатів від цієї політсили працювала й реклама всієї партії, яка підвищувала їхні рейтинги. Загалом партія витратила на парламентську кампанію близько 114 млн грн. Утім, як повідомляв Рух ЧЕСНО, не всі видатки "Слуги народу" було відображено у звіті партії. 

Сергій Мінько став нардепом як самовисуванець

Єдиним самовисуванцем, який переміг на парламентських виборах у Запорізькій області, став Сергій Мінько. До обрання народним депутатом він очолював Мелітопольську міську раду. На посаду мера Мелітополя його обрали 2015 року від БПП "Солідарність". 


Сергій Мінько, світлина від youtube.com

На свою виборчу кампанію Сергій Мінько витратив 356 тисяч гривень і здобув підтримку 24 163 виборців. Отже, один голос коштував йому 14,73 гривні. 

Найбільше грошей, а саме 171,8 тисячі гривень, колишній голова Мелітополя спрямував на публікації у друкованих ЗМІ. Друк плакатів, листівок та іншої агітаційної продукції коштував Міньку теж чимало – 118,5 тисячі гривень. Третьою найбільшою статтею видатків стало розміщення зовнішньої реклами, яку кандидат замовив на 31 тисячу гривень. Решта витрат були порівняно незначними. До них, наприклад, належить виготовлення сувенірів на 19,5 тисячі гривень.

Сергію Міньку на виборах програв Євген Балицький, який був нардепом від округу №80 у ВРУ 8-го скликання. У парламенті Балицький входив до депутатської фракції "Опозиційного блоку". На цьогорічних виборах балотувався до Верховної Ради як самовисуванець. Він здобув не набагато меншу, ніж Сергій Мінько, підтримку: за екс-нардепа проголосували 21 520 виборців. З огляду на те, що Балицький офіційно витратив на виборчу кампанію майже 305 тисяч гривень, голос одного виборця коштував йому трохи більш ніж 14 гривень. 

Загалом новообрані народні депутати від Запоріжжя офіційно заплатили за один голос свого виборця від 1,6 до 51 гривні.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]