Журналістів не пустили на засідання регламентного комітету ВРУ

Фото: Журналістів не пустили на засідання регламентного комітету ВРУ

Журналістів Громадського руху ЧЕСНО не пустили на засідання Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, яке було призначене на 11:00 4 вересня.

Члени комітету стверджують, що жодних рішень про недопуск ЗМІ не ухвалювали. У прес-службі Апарату ВРУ посилаються на доручення секретаріату комітету, а в секретаріаті… просто не відповідають на дзвінки. Тим часом у законі “Про комітети Верховної Ради” зазначено, що представники преси мають право відвідувати засідання комітетів.

Охоронці будівлі на вулиці Банковій 6-8, де розташований регламентний комітет, про сьогоднішнє засідання нічого не знали, оскільки, за їхніми словами, на сайті ВРУ жодного анонсу не було. Дійсно, на головній сторінці сайту парламенту повідомлення про засідання регламентного комітету не розміщували.

 

Натомість на сайті самого комітету оприлюднили порядок денний засідання.

 

Поки співробітники охорони з’ясовували, чи дійсно буде засідання та чи пускати на нього журналістів, до будівлі зайшов перший заступник голови регламентного комітету, нардеп від “Батьківщини” Андрій Пузійчук. Він підтвердив, що сьогодні об 11:00 відбудеться засідання, але про жодні обмеження для преси не згадав.

Зрештою, охоронці після приблизно 10 хвилин з’ясовування та телефонних дзвінків заявили представникам ЧЕСНО, що, як повідомили їм у прес-службі Апарату ВРУ, засідання регламентного комітету є організаційним і пресу на нього не допускають. На запитання, чиє це було рішення, в охороні відповіли, що так нібито вирішив сам комітет.

У цю мить журналісти зустріли голову цього самого комітету, нардепа від “Слуги народу” Сергія Кальченка, який якраз поспішав на засідання. На зауваження представників ЧЕСНО про те, що їх не допускають до висвітлення роботи комітету, депутат відреагував мляво, лише промовивши щось на кшталт “мають пускати”, та зник.

Згодом, за декілька хвилин до початку засідання журналісти зв’язалися з Кальченком телефоном. Той відповів, що жодних рішень про недопуск ЗМІ на засідання регламентний комітет не ухвалював.

“Комітет ще не зібрався, ми нічого не вирішували. У нас лише 29 серпня було перше засідання. Я не знаю, чому вас не пускають. Але ми вже зараз це вирішувати не будемо, у нас засідання за дві хвилини. Давайте наступного разу”, - заявив Кальченко.

На вході до будівлі журналісти зустріли ще одного члена Комітету з питань Регламенту — нардепа від “Слуги народу” Павла Фролова. За його словами, він також не знає, чому пресу не пустили на засідання.

Після цього ЧЕСНО зателефонував до прес-служби Апарату Верховної Ради, звідки охорона й отримала розпорядження не пускати журналістів. Керівниця підрозділу Ірина Кармелюк повідомила, що доручення про недопуск ЗМІ їй передав секретаріат регламентного комітету:

“Це було розпорядження секретаріату комітету, я лише виконую їхнє доручення. Вони проводять організаційне засідання без преси”.

Кармелюк порадила звернутися до завідувачки секретаріату Комітету з питань Регламенту Марії Нехоци. Проте, остання на телефонні дзвінки не відповідає.

У ч. 1 ст. 9 закону “Про комітети Верховної Ради України” зазначено, що комітети інформують громадськість про свою діяльність, зокрема, шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань. Також у цій частині сказано:

“Засідання та інші заходи комітетів, які проводяться відкрито, мають право відвідувати журналісти, працівники ЗМІ, представники громадських організацій. Для журналістів, працівників ЗМІ, акредитованих при ВРУ, додаткова акредитація для відвідування засідань комітетів не проводиться”.

ЗМІ стикнулися з труднощами у висвітленні діяльності новообраної Верховної Ради 9-го скликання від самого початку її роботи. Багато журналістів не змогли відвідати урочисте засідання ВРУ 29 серпня через величезну чергу, а частина тих, кому пощастило потрапити до будівлі парламенту, не змогли пройти до ложі преси.

Журналісти в кулуарах ВРУ під час урочистого засідання 29 серпня (фото - Рух ЧЕСНО)

У липні цього року представників Громадського руху ЧЕСНО не пустили на підсумкову прес-конференцію голови Верховної Ради 8-го скликання Андрія Парубія через нібито неприйнятну форму одягу.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]