Новообрані нардепи від столиці та Київщини йдуть шляхом попередників

Фото: Новообрані нардепи від столиці та Київщини йдуть шляхом попередників

Цьогорічний вересень став початком нового політичного етапу життя для новообраних народних депутатів, більш ніж половина яких потрапила до парламенту вперше. Закон України "Про освіту" забороняє партіям втручатися в освітні процеси, але політиків старого формату у ВРУ попередніх скликань це ніколи не зупиняло. Як виявилось, і нардепи-дебютанти піаряться на урочистостях до Дня знань.

Політики часто використовують дітей для піару. Одна з проблем полягає в тому, що світлини із зображенням малечі згодом публікують на сайтах і в соцмережах без дозволу батьків.

Політики, які ходять до шкіл для промов і виступів, зокрема й на День знань, порушують базовий закон "Про освіту", відповідно до якого політичні партії не мають права втручатися в освітню діяльність навчальних закладів, а об'єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають використанню не за освітнім призначенням.

Громадський рух ЧЕСНО дослідив сторінки парламентарів-мажоритарників від Києва та Київської області в соцмережі Facebook і поцікавився, чи відвідували вони шкільні лінійки. 

В одній зі шкіл столиці новообраний "слуга народу" Микола Тищенко виступив перед учнями з промовою, ніс на плечі ученицю початкової школи, яка калатала у дзвоник, і завітав до першачків. 

У своєму дописі у Facebook Руслан Гончаров зазначає, що Тищенко встиг побувати на лінійках у двох школах столичної Борщагівки, перевірив перебіг ремонтних робіт і завітав ще до одного навчального закладу з ревізією процесу оновлення їдальні.

Зазвичай до початку навчального року готуються заздалегідь, та й готовність перевіряють не під час чи після урочистостей, коли зібралися учні й батьки.

А от батьки школярів були обурені такою поведінкою парламентаря та жваво обговорювали її в соцмережах. За повідомленням одного з підписників, під час лінійки Тищенко розповідав про законотворчу діяльність і чому процес був таким довгим.

Під дописом є чимало коментарів невдоволених батьків, які стали свідками цих подій та чиї діти мали вистояти й вислухати всі ті незрозумілі для них речі.

Народний обранець Олександр Юрченко, який представляє Голосіївський район, також не згаяв нагоди засвітитись у статусі народного депутата перед дітьми та їхніми батьками.

У коментарях дописувачі твердять, що це лише піар, та й жодних позитивних емоцій такі появи політиків не викликають.

Також Юрченко опублікував інформацію про те, як громада, борючись за свої права, перекрила одну з трас через довготривале будівництво додаткового корпусу. За словами нардепа, у кишенях підрядників опинилося 38 млн грн, ще 20 млн вимагає будівельна компанія "Укрбуд", яка останньою взялася за завершення робіт. 

Зауважимо, що президентом державної будівельної корпорації "Укрбуд" у 2010-2016 роках був Максим Микитась, обраний 2014 року за списком партії УДАР до Київської міської ради. У 2016-му на проміжних виборах до ВРУ він переміг в одному з мажоритарних округів.

Микола Бабенко, висуванець партії "Біла Церква разом", вважає за честь відвідини лінійок із нудними промовами для учнів. В одному з дописів він зазначив, що був на урочистостях у багатьох навчальних закладах Білої Церкви.

На одному з місцевих телеканалів навіть висвітлили цю подію.

Громадський рух ЧЕСНО звертався із заявами про неприпустимість та обмеження виступів й участі політиків в урочистостях у навчальних закладах. Але новообраним парламентарям так кортить показати себе, що вони забувають про власний обов'язок – законотворчість – і вирушають на піар-акції до шкіл та дитсадків.

А от нардеп від "Слуги народу" Роман Грищук визнав, що депутат не має ходити на шкільні лінійки.

Натомість Грищук опублікував зворушливе відео, де він і деякі його колеги діляться враженнями від найпершого 1-го Вересня у своєму житті, коли всі вони були ще малими дітьми.

Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про подарунки українцям від народних депутатів. Зі світлинами можна ознайомитися в нашому "Альбомі для різної жесті" у Facebook. Якщо ви бачили або самі отримали дарунки від депутатів, надсилайте нам фото через особисті повідомлення на нашій сторінці у Facebook.

Нагадаємо, раніше ми довідалися, у яких комітетах працюватимуть нардепи від Києва та Київщини, як минув День знань у депутатів Київської міськради та як політики використовують дітей для піару.


[[ action.title ]]

[[ action.description ]]

[[ action.button ]]