Інформація на сторінках ПолітХаб оновлюється. Вибачте за незручності
Фото: Тищенко Микола

Тищенко Микола Миколайович

Рік народження: 1972

Характеристики політика

  • ФАРи: 1
  • Гречкосійство

Опис політика

Народний депутат Верховної Ради 9 скликання, ресторатор та телеведучий. Фігурант антикорупційних розслідувань.

У червні 2024 року охорона Тищенка спільно з поліцією у Дніпрі побила військового спецпідрозділу "Кракен"  Дмитра Павлова з позивним "Син". Інцидент стався коли військовий прогулювався разом зі своєю дитиною. За даними ЗМІ Павлом був мав конфлікт із нардепом. Сам Тищенко у соцмережах переконував, що нібито “військовий напав на поліцейських”. Після цього поліція відкрила два кримінальні провадження.

Пізніше правоохоронці повідомили про підозру Тищенко за фактом побиття військового, йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. ДБР повідомила, що під час вручення підозри нардеп розбив свій мобільний телефон.

У 2023 році Тищенка виключили з партії “Слуга народу” та зняли з посади заступника голови фракції. Це сталося після його поїздки до Таїланду на “зустріч з виборцями”, при тому, що у РНБО наголосили, що нардепи можуть залишати Україну лише під час службових відряджень. 

Сам Тищенко заявив, що його зрадив голова фракції “Слуги народу” Давид Арахамія, а журналісти “дискредитують Україну перед в'єтнамськими та тайськими партнерами".

У жовтні 2023 року селищі Брюховичі на Львівщині Тищенко побився із місцевим мешканцем, після цього нардеп написав заяву в поліцію. За даними ЗМІ Тищенко приїхав туди “з'ясовувати конфліктні земельні питання”.

У тому ж році журналісти Bihus.info з’ясували, що ексдиректор ресторану Тищенка під час повномасштабної війни став власником майна на понад 1 млн доларів. Йдеться про Сергія Вакальчука, що роками працював на Миколу та був директором ТОВ, яка є юридичною особою ресторану "Велюр" – нині закритого.

У 2022 році колега по фракції, народна депутатка Мар’яна Безугла звернулася до керівника партії слуга народу Олени Шуляк та керівника фракції Давида Арахамії з вимогою виключити Миколу Тищенка зі “Слуги народу”. Мотивувала зокрема це тим, що ресторан Тищенка “Велюр” працював попри ковідні обмеження. 

Пізніше Тищенко звинуватив Безуглу в дискредитації та намаганні зруйнувати імідж президента Володимира Зеленського під час військових дій, оскільки вона генерує конфлікти у владній команді. У партії “Слуга народу” заявили, що не будуть втручатися в конфлікт, та що не схвалюють позицію Безуглої.

З 2021 до 2022 року був керівником Закарпатської обласної організації партії “Слуга народу”.

Наприкінці 2022 року проголосував за містобудівну реформу (#5655), яка впроваджувалася в інтересах забудовників і нівелювала вплив громадян на відбудову України. Через спротив громадськості станом на початок 2024 року президент не підписав законопроєкт, а отже він лишається нечинним.

У 2021 році Тищенко із застосуванням сили перервав виступ Гео Лероса з трибуни парламенту та влаштував бійку.

У тому ж році Тищенко приїхав разом з іншими депутатами-"слугами" в Івано-Франківську область, щоб підтримати Василя Вірастюка, який балотувався до Верховної Ради на окрузі №87. Спостерігачі ЧЕСНО повідомляли, що Тищенко вимагав журналістські посвідчення, переплутав Прикарпаття та Закарпаття, та обвинувачував Олександра Шевченка в сепаратизмі.

З 2020 до 2021 року був керівником Київської міської організації партії “Слуга народу”

У 2020 році нардеп Гео Лерос передав матеріали в НАБУ щодо схеми розкрадання бюджету на будівництво Подільсько-Воскресенського мосту, де фігурують імена Тищенка та "смотрящого" за Києвом Дениса Комарницького. У жовтні Гео Лерос виклав записи розмов Комарницького і Тищенка, які підтверджують згадану схему.

У 2020 році Тищенка було зафіксовано при розвантаженні коробок з автомобіля Комарницького до Офісу Президента. У ЗМІ Комарницького називали “смотрящим” за Києвом і припускали, що у коробках могли бути гроші у вигляді відкату за незаконну діяльність.

У тому ж році журналісти Bihus.info з’ясували, що під час ковідного карантину заклад Тищенка під назвою “Велюр” продовжував працювати, незважаючи на заборону. Його відвідували депутати, чиновники та бізнесмени.

У переддень річниці Чорнобильської трагедії у 2020 році Тищенко в ефірі одного з телеканалів назвав День пам’яті Чорнобильської трагедії “дуже великим важливим святом”.

У 2019 році був обраний народним депутатом Верховної Ради 9 скликання по 219 округу (Святошинський район міста Києва) від партії “Слуга народу” як член партії.. Був заступник голови однойменної фракції. Заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури. 

У тому ж році під час парламентських виборів Центральна Виборча Комісія винесла Миколі Тищенку попередження за проведення агітаційних заходів в органах державної влади (Святошинській РДА).

Попри законодавчу заборону політикам втручатися в освітні процеси, Тищенко взяв участь на лінійках у двох столичних школах, перевірив перебіг ремонтних робіт і завітав ще до одного навчального закладу з ревізією процесу оновлення їдальні.

З 2000-х років регулярно брав участь у телепроєктах “Танці з зірками”, “МастерШеф”, “Битва українських міст”, “Володар гори”, “Форт Байяр”, “Ігри патріотів”, з 2017 року був ведучим програми “Ревізор” на “Новому каналі”.

З 1998 року займався ресторанним бізнесом, був власником групи компаній мережі ресторанів “Наша карта” (“Велюр”, “Рішельє”, “Сейф”, “ТургенеФ”, “Вулик”, суші-бар “Пушистый”, “Olmeca Plage”, “Три вилки”), заснованої 2007 року. 

Окрім цього є генеральним директором ТОВ “ВКФ "РИМІД”, співзасновник ТОВ "Компанія “Конкорд". Співзасновник ГО “Гільдія рестораторів і підприємств громадського харчування”. Загалом є співзасновником, керівником або має частку у 26 компаніях.

Закінчив Київський національний університет будівництва та архітектури за спеціальністю “інженер-механік”. Майстер спорту України з дзюдо.

Має родинні зв’язки з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком - є його кумом.

Народився 17 травня 1972 року в місті Києві.

Маркерні голосування

Має корупційні ризики. Євросоюх двічі закликав відхилити законопроект 5655. Дізнатися більше

№ 5655

прийнято

Позбавляє впливу російських спецслужб в Україні під прикриттям релігі Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Дозволяє обіг медичних препаратів на основі канабісу, що полегшить лікування онкохворих та військових. Дізнатися більше

№ 8371

прийнято

Балотування

Фракції

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Слуга народу

Міжфракційні обʼєднання

Комітети

  • Верховна Рада 9
  • Серпень 2019 — ...
    Комітет з питань транспорту та інфраструктури

Фігурування в антикорупційних розслідуваннях

Дізнатися більше

На ексдиректора ресторану нардепа Тищенка під час війни оформили майна на понад $1 млн

  • порушення вимог фінансового контролю податкові зловживання
У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Голосування у Верховній Раді 9

У зв'язку з воєнним станом інформація тимчасово не оновлюється

Промови у Верховній Раді 9

Дивитись більше про політика в інших джерелах

Декларації
Посіпаки
Посіпаки-2
Реєстр національних публічних діячів
Гарна Хата
Вони голосують для тебе
Серпом по рейтингу